Re: leasing HIM
Stroj není váš, takže nemáte co odepisovat...do nákladů vám jdou splátky leasingu...pro daně časově rozlišené... uplatníte si odpočet DPH z leasingových splátek....na 042 vám půjde až konečná kupní cena při ukončení leasingu...pokud teda účtujete předměty po leasingu na 042...většinou je kupní cena minimální(pod 40000,-), takže je možno účtovat jako o drobném majetku, dát kupní cenu okamžitě do nákladů a vést v operativní evidenci...třeba...
Re: leasing HIM
Máme nákup stoje na leasing, dph si odpočtu celé při
dodání (dle spl.kalendáře), mám tento stroj zaúčtovat
na 042, a uplatňovat klasické odpisy 551/082? Jde mi
o
to, že si DPH uplatním celé jako při dodání zboží,
>>>nevím, jak se v takovém případě postupuje dále...
>>
>>Stroj není váš, takže nemáte co odepisovat...do
>>nákladů vám jdou splátky leasingu...pro daně časově
>>rozlišené... uplatníte si odpočet DPH z leasingových
>>splátek....na 042 vám půjde až konečná kupní cena při
>>ukončení leasingu...pokud teda účtujete předměty po leasingu
>>na
>>042...většinou je kupní cena minimální(pod 40000,-),
>Já mám ale na spl.kalenáři, vyčíslené celé dph, a tak
>si ho odečtu hned, ale jak potom s jednotlivými
>splátkami, které jsou včetně daně.
Jedná se pravděpodobně o formu tzv. finančního leasingu s povinností odkupu předmětu leasingu (PL) po ukončení leasingové smlouvy (LS).
Od 1. 1. 2009 je tedy třeba při uplatnění daně z přidané hodnoty u finančního leasingu rozlišovat tyto dva případy:
1, Finanční leasing, u kterého se nájemce ve smlouvě z a v a z u j e předmět nájmu odkoupit, kdy se postupuje jako při dodání zboží nebo převodu nemovitosti
* pronajímateli v tomto případě vzniká povinnost přiznat a zaplatit daň ve zdaňovacím období, ve kterém předá předmět nájmu k užívání nájemci (dochází k dodání zboží), přičemž ve stejném zdaňovacím období vzniká nájemci při pořízení zboží nárok na odpočet daně.
2, ......
Takže si skutečně uplatníte celé DPH.
Pak záleží na Vás, jakým způsobem budete o LS účtovat. Je více způsobů a každá účetní může používat jiný.
Já účtuji takto:
381/321.xxx celková hodnota leasingového obchodu bez DPH
343.xxx/321.xxx DPH (celkové)
321/221 splátka LS
518.xxx/381 podíl nájmu do nákladů za příslušné zdaňovací
období
501/321
343/321 odkupní cena PL (pokud je nižší než 40 tis. Kč)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
5. 10. 2011 9:56
Dobrý den, prosím o odpověĎ:
Máme nákup stoje na leasing, dph si odpočtu celé při dodání (dle spl.kalendáře), mám tento stroj zaúčtovat na 042, a uplatňovat klasické odpisy 551/082? Jde mi o to, že si DPH uplatním celé jako při dodání zboží, nevím, jak se v takovém případě postupuje dále...