Průměrný hod. výdělek

• (neregistrovaný)

5. 10. 2011 11:29

prosím o radu - jak spočítám pr.výdělek ( hodinový ) pro náhradu dovolené a paragrafu.
    Za minulé kal. čtvrtletí - mzda za celé čvrtletí vydělím počtem skutečně odpr. hodin - kdy byl skutečně v práci, tzn. nezapočítám hodiny, kdy byl zaměstnanec nemocen nebo měl dovolenou?
    chtěla bych vědět, proč zaměstnanci vychází nižší mzda (měsíční ), když byl nemocen, nebo měl dovolenou- sama si spočítat

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 10. 2011 11:53

Líba (neregistrovaný)

Re: průměrný hod. výdělek
      Musíte si vzít jenom mzdu za odpracovanou dobu (bez náhrad) a dělit skutečně odpracovanými hodinymi (včetně přesčasových).

U nemoci je to jasné, že je mzda nižší. Náhrada mzdy se počítá z redukovaného hodinového průměru a z toho se platí 60%. 3 dny se neplatí vůbec.

U dovolené to může být, ale nemusí, záleží na počtu pracovních dnů v měsíci, kdy se dovolená čerpá a v minulém kalendářním čtvrtletí, z kterého se počítá průměr.

• 5. 10. 2011 12:10

lk (neregistrovaný)

děkuji, o to mi právě šlo, jestli se mu průměrný výdělek za čtvrtletí nesníží ( a tím i náhrada pro nemoc na další čvrtletí ) právě z důvodu, že byl v tomto čvrtletí nemocen a dosáhl celkově nižší výplaty. proto jsem uvažovala, že se hodiny placené náhradou do průměru nezapočítávají.

• 5. 10. 2011 11:58

MonikaK (neregistrovaný)

Také nad tím bádám. Nejsem profi mzdovka: zák. práce § 353 odst. rozumím takhle: doba kdy pracoval v práci + doba kdy měl dovolenou + doba kdy se mu proplácel svátek (za tuto dobu mu přísluší mzda nebo plat). Je to tak správně? NEBO je to jen a pouze doba kdy byl v práci a pracoval? Prosím za prominutí, že Vám do toho vstupuji. Nedá mi to...

• 5. 10. 2011 12:06

Líba (neregistrovaný)

Za dovolenou nepřísluší mzda, ale náhrada mzdy. U svátku jsou možné obě možnosti. Podle toho se postupuje i při výpočtu průměru. Tam, kde se za svátek mzda nekrátí, tam se počítá při výpočtu celá mzda a hodiny včetně svátku. V případech, že za svátek je vyplácena náhrada mzdy, tam se nepočítá ani náhrada, ani hodiny.

• 7. 10. 2011 10:49

MonikaK (neregistrovaný)

Díky, Líbo, moc jste mi pomohla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).