Dobrý den,
k objasnění problematiky bych Vám doporučila článek: Organizujete služební cestu? Do odpracované doby se čekání či spánek na cestě nepočítá. Řízení vozidla se považuje za výkon práce pouze v případě, že jste řidičem, tj. máte uvedeno řízení vozidla jako druh práce v pracovní smlouvě.
Dagmar Kučerová ;)
Dobrý den
Pokud tomu rozumím,když mám ve smlouvě napsanou profesi zámečník. Tak můžu v neděli prořídit klidně přes 10h a v pondělí po pracovní době dalších 10h a bude se to brát jako kdybych to prospal a nemám nárok na nic a v úterý můžu jít do práce odpočinutý jako rybička další dny tak pokračovat stejně. Tak za týden budu mít odpracovaných 40h a 50h odřízených(jako prospaných).
Píšete, že tam máte ubytování, tak nerozumím tomu, proč byste měl jezdit každý den po práci takovou dálku domů a druhý den zase tam. Nejlepší by bylo přespávat po dobu té služební cesty na ubytovně a vrátit se domů až pak. Pokud byste tam přespával, tak máte nárok na dietu (celodenní je minimálně 151 Kč, jestli je to v zahraničí, tak ještě více). Doprava do práce (tj. na místo, kde máte při služební cestě pracovat) se do přesčasů nepočítá. Ale kdybyste tam odpracoval méně než 8 hodin, tak by se vám započítala do běžné odpracované doby a dostal byste mzdu jako byste odpracoval celou směnu 8 hod.
Opravuji stroje na různých místech. Kolik jsou diety za ty roky vím a když přijedu z opravy třeba o pulnoci a mám odpracovaných 8h a stejně projetých tak 151 Kč za diety mě fakt nevytrhne,když jsem celý den pryč. Prosím jde my hlavně o to jestli musím vyjet na služební cestu v neděli nebo před pracovní dobou nebo kdy po pracovní době mám nárok na ubytování,abych se zas mohl vracet v pracovní době a nebo jestli nejde to udělat to tak,abych měl tu dobu zaplacenou.
Dobrý den
mam podobný problém jako kolega, já nastoupím v 6 do práce a končit mám ve 14:30, když mám výjezd tak se mi běžně stane že sem na montáži do 16:00 a potom se musím vrátit na firmu cca 2 hod cesty jak kdy, tam vyložit nářadí, zanechat služební auto a jet svým domů. Ve smlouvě mám že jsem technik, ale mám školení referenčního řidiče, které po mě zaměstnavatel vyžadoval. podle mě se i cesta na firmu počítá do PD, když nejedu domů. Vyjíždím a musím se vrátit do sídla firmy.
Děkuji za radu
Dobrý den,
jak bylo výše uvedeno, pokud není řízení vozidla uvedeno jako výkon práce, do výkonu práce se nezapočítává. Taktéž pobyt na ubytovně, i když je k výkonu práce v jiném místě nezbytný. Samozřejmě s výjimkou, kdy řízení auta či pobyt na ubytovně spadá do pracovní doby. Veškeré náklady spojené s ubytováním a provozem vozidla samozřejmě zaměstnavatel hradí.
Zda je nutný pobyt na ubytovně již neděli nebo po výkonu práce, to musí samozřejmě rozhodnout zaměstnavatel. K tomu slouží cestovní příkaz.
Dagmar Kučerová ;)
Dobrý den,
i pro Vás platí výše uvedené. Práce na montáži je výkonem práce, může se jednat o přesčas. Doba strávená cestou domů není výkonem práce, přestože máte školení řidičů. Jako výkon práce nemáte ve smlouvě uvedeno řízení vozidla. Do celkového času služební cesty se řízení vozidla započítává, výkonem práce s nárokem na přesčas však není.
Dagmar Kučerová ;)
Mohu taky dotaz:
Zaměstnanec s pracovní dobou 7:30 - 16:00 (s půlhodinou přestávky)
Služební cestu zahájí v 7:30 odjezdem z místa výkonu práce. V 9:00 je na místě, kde ihned začne pracovat. Od 11:30 do 12:00 je na obědě. V 15:30 přestane pracovat a jede do místa ubytování kde je v 16:00. Rozumím tomu správně, že odpracoval 8 hodin (tj. celou pracovní dobu)?
A druhý příklad:
Zaměstnanec zahájí služební cestu v 5:30 odjezdem z místa výkonu práce. V 9:00 je na místě, kde ihned začne pracovat. Od 11:30 do 12:00 je na obědě. V 16:00 přestane pracovat a jede do místa ubytování kde je v 16:30. Jak to je v tomto případě. Odpracoval zase jenom 8 hodin?
Děkuji, ale co se ve mzdách netýká zdanění, tak tomu rozumím jak koza petrželi.
Dobrý den,
> Zaměstnanec s pracovní dobou 7:30 - 16:00 (s půlhodinou přestávky)
> Služební cestu zahájí v 7:30 odjezdem z místa výkonu práce. V 9:00 je na místě, kde ihned začne pracovat. Od 11:30 do 12:00 je na obědě. V 15:30 přestane pracovat a jede do místa ubytování kde je v 16:00. Rozumím tomu správně, že odpracoval 8 hodin (tj. celou pracovní dobu)?
Ano, výkonem práce je jeho pracovní doba, tj. 7:30 až 16:00.
> Zaměstnanec zahájí služební cestu v 5:30 odjezdem z místa výkonu práce. V 9:00 je na místě, kde ihned začne pracovat. Od 11:30 do 12:00 je na obědě. V 16:00 přestane pracovat a jede do místa ubytování kde je v 16:30. Jak to je v tomto případě. Odpracoval zase jenom 8 hodin?
Ano, opět máte pravdu. Zjednodušeně řečeno: výkonem práce na pracovní cestě je skutečný výkon práce (práce dle pracovní smlouvy, včetně účasti na školení) nebo doba strávená jinou činností (ubytování, jízda autem "neřidičem" z povolání atd. v pracovní době). To samozřejmě nesouvisí s nárokem na stravné, tam je třeba počítat celou dobu strávenou na pracovní cestě.
Jiné by to tedy bylo, kdyby ve druhém případě pracoval až do 17 hodin. Potom by mu vznikl nárok na 1 hodinu přesčasu.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
1. 1. 2012 15:09
Dobrý den,
můžete mi prosím napsat, jak mi má zaměstnavatel správně vyúčtovat služební cestu?
Odjíždím v neděli cca 12h na místo přijedu v 17h(řídím služební vozidlo) a jdu se ubytovat.
V pondělí pracuji od 6h do 14.30h konec pracovní doby a pak jedu domu od 14.30h až 20h(řídím služební vozidlo).
Zajímalo by mě, jak mi má zaměstnavatel hradit práci přesčas v neděli a pondělí odpoledne a jestli mám nárok na na hradni volno?
Děkuji Jiří