Re: výdaje % a prodej stroje
Proč nemůže mít OSVČ uplatňující výdaje % majetek?
Není to tak, že v uplatněném procentu jsou zahrnuty i případné odpisy?
Nákup stroje s odpočtem DPH - prodej s DPH, odvod. Přes §10 prodej být nemůže, musel by stroj vyřadit do osobní spotřeby, odvést z toho DPH a prodávat pak jako občan - bez DPH.
>prosím o radu.
>Osvč zemědělec podniká od r. 2004 jako zemědělec.
>Celou dobu uplatňuje výdaje paušálem. V r. 2009 se stal
>plátcem dph a v témže roce koupil stroj - shrnovač píce
>za 50000Kč s dph, z kterého si uplatnil dph.
>
>Teď v říjnu by chtěl stroj prodat, jak to bude s dph?
>Předpokládám, že musí prodat s dph a odvést dph.
>
>Může do ZDP zdanit podle par.10, i když si uplatnil
>dph?
>
>protože vede výdaje %, po správnosti by neměl nabýt
>žádný majetek - či-li by neměl mít žádný majetek jako
>OM.
>Pokud to chápu dobře, tak ten stroj a třeba i
>traktor, který si koupil a používal výhradně k podnikání, je
>pouze jeho soukromým majetkem?
>Předem moc děkuji za reakce!!!!!
právě studuju diskuze a dočítám se, že osvč uplatňující výdaje paušálem, nesmí nabýt žádný majetek. nebo se mýlím?
§7/8: "Uplatní-li poplatník výdaje podle odst.7, má se za to, že v částce výdajů jsou zahrnuty veškeré výdaje ........ je povinen vždy vést záznamy o příjmech a evidenci pohledávek..."
Není tady napsáno, že nesmí mít majetek. Stroj i traktor pořídil jako podnikatel, má ho v obchodním majetku, o kterém nemusí vést evidenci (ale je to lepší, kdyby náhodou přestal uplatňovat výdaje %).
Prodej stroje bude s DPH a zdanění podle §7.
Našla jsem odkaz na par4/4ZDP. Že dnem vyřazení z OM je den přechodu z DE na paušální výdaje. Nebo-li den, kdy se o majetku naposledy účtovalo nebo se uvádělo v DE.
A co když se nikdy nevedla DE ani účetnictví ? Jak potom ten majetek dostat do podnikání!!!
Co je cílem? Neplatit z prodeje stroje SP a ZP?
Když to necháte v §7, běžné příjmy + příjem za prodej stroje: na všechno dáte % z příjmů jako výdaje. Pak SP a ZP.
Když to vyřadíte do §10, nedáte tam žádný výdej, nebude ani SP a ZP.
Pokud vyřadíte majetek, na který byl uplatněn nárok na odpočet DPH do osobní spotřeby - pročtete k tomu §78 zák. o DPH.
Řeším podobný případ - jsem plátce DPH a uplatňuji paušální výdaje. Přemýšlím o koupi automobilu vč. odpočtu DPH u PHM, jelikož cca 75% cest soukromým autem jsou pracovní. Samozřejmě nechci platit odvody DPFO, ZP a SP při případném prodeji za 3-4 roky, tak jsem napsal na MF, ale nedostalo se mi odpovědi.
Logicky jsem dovodil toto: ZDP nezakazuje pořídit majetek jako OSVČ (paušalistovi), ale chybně vůbec nepracuje s variantou, že si jej pořídíte. Proto neoperuje s pojmem OBCHODNÍ MAJETEK u paušalistů. Naopak ZDPH přikazuje vést soupis OM pro účely DPH (OM obecně definuje ObchZ a ne ZDP nebo ZDPH).
Je to nepřesnost v ZDP, ale jestliže předpokládám, že v paušálních výdajích jsou zahrnuty všechny náklady (tedy i případné odpisy - nenašel jsem paragraf, že by se přechodem na pauš.výdaje vyřadil z OM, ale uvažuji případné nabytí majetku v režimu pauš. výdajů), tak prodej logicky musím zdanit jako příjem §7.
Pokud vyřadím majetek z uživání jako OSVČ - což možná de jure nejde podle ZDP, ale určitě jde podle ZDPH (s příslušným dodaněním DPH) - je otázkou, zda platí 5letá lhůta pro zdanění případného prodeje majetku "z podnikání" (pač asi v OM podle ZDP nikdy nebyl) nebo půjde opravdu o příjem podle §10 (pak cena pořízení byla určitě vyšší než prodejní).
Vyřešil jsem to tak, že si auto opatřím na operativní leasing, abych předešel případným problému při prodeji.
(-:
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
6. 10. 2011 10:59
prosím o radu.
Osvč zemědělec podniká od r. 2004 jako zemědělec. Celou dobu uplatňuje výdaje paušálem. V r. 2009 se stal plátcem dph a v témže roce koupil stroj - shrnovač píce za 50000Kč s dph, z kterého si uplatnil dph.
Teď v říjnu by chtěl stroj prodat, jak to bude s dph? Předpokládám, že musí prodat s dph a odvést dph.
Může do ZDP zdanit podle par.10, i když si uplatnil dph?
protože vede výdaje %, po správnosti by neměl nabýt žádný majetek - či-li by neměl mít žádný majetek jako OM.
Pokud to chápu dobře, tak ten stroj a třeba i traktor, který si koupil a používal výhradně k podnikání, je pouze jeho soukromým majetkem?
Předem moc děkuji za reakce!!!!!