Nemocenské dávky

• (neregistrovaný)

9. 10. 2011 7:16

Dobrý den, moc prosím o radu, manžel (OSVČ) je v nemocnici po infaktu a zaměstnává 2 osoby. Účetnictví a mzdy si zpracovává sám. Trochu mu do toho nahlížím, ale teď si nejsem jista, zda jsem vyplatila dobře náhradu mzdy za nemoc zaměstnanci, kterému byla vystavena PN 15.8.2011 a ukončena PN byla 16.9.2011. Zaměstnanec nastoupil do zaměstnání 19.9.2011.
    Za měsíc srpen jsem vypočítala nemocenské dávky od 18.8. do konce měsíce sprna tj. celkem 10 dnů. Teď bych měla zpracovat mzdy za měsíc září a nevím zda to provedu správně.
    Nemocenské dávky budou v měsící žáří pokračovat do 21. dne nemoci - tj. od 1.9. 2011 do 15.9.2011.
    Co den 16.9. ten bude hradit sociálka? Ukončení PN musím poslat na OSSZ?
    Ještě prosím jeden dotaz - vyplnění PŘEHLEDU o výši pojistného za srpen a září - bod C odečty ....(vyplňuje pouze zaměstnavatel s kodem sazby 2) - když se dívám do předešlých Přehledů, tak je uvedeno v bodu A - kod 1.
    Bod C - 4 Náhrada mzdy - úhrn zúčtovaných náhrad mzdy zde mám uvést CO?
    dále potom - úhrn odečítaných částek 1/2 náhrad mzdy zde mám uvést CO?
    V konečné fázi a to jdu už dost dopředu - když se bude odesílat ELDZ za rok 2011 tam uvedu počet dnů nemoci, ale bude souhlasit se sociálkou, když nemá počátek PN? To bych asi měla poslat!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 10. 2011 8:59

jasná (neregistrovaný)

Re: Nemocenské dávky
      Pokud nemoc začala 15.8., tak vy vyplácíte náhradu do 2.9. (přesně do 4.9.) a od 5.9 vyplácí OSSZ nemoc. dávky. Na OSSZ musíte poslat nemoc. lístek č.4 a 5 (kopie si založíte) spolu s pčílohou k žádosti (opět kopie založíte).
      Přehled - pokud váš manžel uváděl v bodu A kód 1, vy ho budete uvádět taky. Do bodu 4 nevypisujete nic, ani do úhrnu odečitatelných částek 1/2 náhrad mzdy neuvádíte nic (tam uvádějí pouze ti, kdo mají kód 2).
      Když to děláte poprvé, je to pro něj složitější. Pokud si nebudete vědět rady, můžete mi brnknout na telefón 604 919 988.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).