Re: RD při zaměstnání a zároveň osvč
PPM z pojištění OSVČ byste mohla získat jedině v případě, že byste v posledním roce před nástupem na PPM platila aspoň 180 dnů nemocenské pojištění. Podmínka 270 dnů pojištění v posledních dvou letech zůstává zachována.
Protože píšete, že máte zaměstnavatele, u kterého jste na rodičovské dovolené, budete mít nárok na PPM z tohoto pojištění. Protože narození druhého dítěte bude do 4 let věku prvního dítěte, bude se porovnávat denní vyměřovací základ spočítaný nyní, s tím, který vám vycházel při 1. PPM. Použije se ten výhodnější pro vás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
10. 10. 2011 20:34
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se mi bude počítat mateřská.
Jsem zaměstnaná na HPP u zaměstnavatele. v roce 2009 jsem nastoupila MD a potom RD. Zároveň jsem si v letošním roce zřídila živnost, kterou se ale chystám zase přerušit, protože jsem nevydělala ani korunu :-) Na RD mám být do 11/2012, ale vzhledem k tomu, že jsem těhotná, do té doby nastoupím znovu na MD. Nevím, ale jestli se mi pro její výplatu bude počítat můj nulový příjem jako OSVČ nebo ještě ze zaměstnání? Díky