1. Zřizovací výdaje budou v zahajovací rozvaze. Tj. v účetnictví budou ke dni zápisu do OR, ale z těchto čísel je třeba sestavit zahajovací rozvahu, která bude minulé období v první řádné účetní závěrce.
2. Jen pokud to jsou hmotné věci (například zásoby nebo majetek) - viz § 79 zákona o DPH. Pokud to byly služby tak to nelze.
3. Ano je to možné. Jenom je to takové škrábání hráběmi držícími v pravé ruce za levým uchem. Já bych to nedával nikam a druhý den po založení společnosti bych to nasypal rovnou do nákladů běžného období. Tj. nezobrazilo by se to v zahajovací rozvaze. Ale je to možné to vzít přes zahajovací rozvahu. Ovšem to vykázání v materiálu je takové dost divoké. Já bych to účtoval na účet 381 náklady příštích období a tam to i v zahajovací rozvaze vykazoval. A hned druhý den bych 381 rozpusil do nákladů (518, 538 atd.)
Ano, taky bych to dala ihned do nákladu do zahajovaci rozvahy na 111 bych to nedavala, ale rikala, ze urad chce zpetne videt zrizovaci vydaje a tak je to nejlepsi.... No a tam se jedna jen o sluzby za notare, kolky a podobne sluzby. Material ani zásoby tam nejsou. Udelam tedy dobre kdyz v zahajovaci rozvaze budu mit 111-14 000,- a 365 - 14 000,- ? Po otevreni uctu splati spolecnost závazek spolecnikovi 365/221 a tu 111 rozpustim na prislusny ucet 518/111, 538/111? Takhle by to mohlo byt?
Ted jsem to znovu precetla a omlouvam se, misto 111 jsem chtela pouzivat ucet 011 - zrizovaci vydaje. Spatne jsme se tim pochopili. Zahajovaci rozvaha - 011 - 14 000, 365 - 14000. Pote uctovani po otevreni uctu 365/221 - 14 000, a 518/011 , 538/011.....Takhle jsem to myslela, s materialem tam neuctuji nic. takhle to byt muze tedy?
Pokud to dáte na 011 pak to tam bude navždy. Jenom proti tomu vytvoříte oprávky. Jenže dlouhodobý majetek nelze odepsat jednorázově (to by to pak nebyl dlouhodobý majetek). Účetnictví říká max 5 let odepisovat. Daně to nebudou považovat za zřizovací výdaje dle zákona o daních z příjmů. Účetní odpis tak bude daňově uznatelný (dle § 24 odst. 2 písm v) bodu 2. zákona o daních z příjmů), ale odepisovat to budete muset déle než 12 měsíců (tj. alespoň 13 měsíců). Jinak to opět špatně vykazujete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
2. 1. 2012 10:21
Dobrý den, mám pár otázek ohledně zřizovacích výdajů, jen se chci ujistit, jestli to budu dělat správně.:
1) Zrizovací výdaje vzniklé s datumem před zápisem do OR budu účtovat s datumem, kdy společnost byla zapsana do OR?
2) U zrizovacích výdajů není nárok na odpočet DPH na vstupu, ze?
3) Jedna účetní mi poradila, že i když zrizovací výdaje nepresahují 60 000 , je možné upravit si ve vnitropodnikové směrnici částku a mohu zřizovací výdaje v částce 14 000 dát na ucet 111 - zřizovací výdaje. Je to tak mozne? Jak se potom resi odpisy? Mohu celou částku odepsat najednou, popr. kdy?
Mockrát děkuji za odpovedi, s pozdravem a práním krásného nového roku MARTINA PROKOPOVÁ