Re: Penále od FÚ - platby na jiný účet
u nás už ani nemůžeme zažádat o převedení přeplatků, oni si to přehazují s moci úřední, takže je těžké mít stejné udaje v účtu s FÚ. Také jsem podobný problém u nás řešili, ale oni absolutně nepřihlíží k přeplatkům. Oni ty peníze musí z někoho dostat, když svým kamarádíčkům- lumpům radí, jak obejít zákon, aby nemuseli platit, ale někdo ty rozdíly zaplatit musí. Jo na finančáku se dějí věci, to byste se divili. Vlastně už nedivlili, spíše bychom se divili, kdyby tu byla spravedlnost.
Pokud se Vám jedná o penále dle §251 daň. řádu, pak: Daňovému subjektu vzniká povinnost uhradit penále z částky doměřené daně .. ve výši 20% je-li daň zvyšována. Tzn. je jedno, že jste platili na jiný účet, i třeba stejnou částku, ale na dani zálohové Vám vznikl doměrek a tam prostě FÚ penále ve výši 20% vyměřit musí, bez ohledu na platby. A pokud se jedná o převod přeplatku na nedoplatek, pak si myslím, že tam bude problém v tom, že přeplatek na dani zálohové vznikl až na základě provedené kontroly, do té doby tam prostě nebyl. Podle § 154 odst. 5 DŘ - Za den úhrady nedoplatku převodem přeplatku se považuje den, který následuje po dni vzniku přeplatku. Tato situace byla dříve krásným příkladem tvrdosti zákona a tím i důvodem k prominutí. S platností DŘ tato možnost skončila, ale to není chyba FÚ. Pracovníci FÚ za znění zákona nemohou. Je pravda, že se v tomto státě děje spousta různých věcí, ale pochybuju, že nějaký malý úředníček si dovolí někomu radit, jak obcházet zákony. Co vím, tak ti dole toho moc ovlivnit nemohou. A pokud máte nějaké indicie o protiprávním jednání ze strany FÚ, co Vám brání ho nahlásit?
Nahlásit???? Vy si asi děláte srandu:-). Jedná se o ředitele finančního úřadu. Máte pravdu, že úředníček nic nezmůže, i když těch spoustů úředníčků o tom ví, tiše si o tom povídají, ale mají práci a v dnešní době pracovat na FÚ je dost lukrativní práce, takže radši mlčí. A vy máte pocit, že finanční úřady postihují lumpy, které kradou ve velkém?
Tak po trošičkách to seberou aspoň na úrocích od nás těch "malých"podn. a firem. Vy asi nejste z Čech, anebo jste totálně mimo.
Právě, že jsem z Čech a vím, jak to tady chodí. Jaká je tedy Vaše rada pro Martinu? Vemte určitý obnos a zajděte za ředitelem FÚ a ono se to nějak narovná? Pokud vím o nějakém protiprávním jednání, které dělá kdokoli (třeba ředitel FÚ) mám ho nahlásit. Pokud to neudělám, nemůžu nadávat, že se nic nestalo. Ano, jsou tady lumpové, kteří kradou ve velkém. Pokud FÚ přijde na to, že někdo krátí daně, hlásí to na Policii ČR, protože, pokud se nemýlím, jde o trestný čin. Pokud uvidím, že někdo něco krade a budu mlčet a nikde to nenahlásím, je to můj problém. Ale rozhodně nebudu sedět na netu a nebudu nadávat na policii, že s těma krádežema nic nedělá.
Všechno začalo zahájením daňové kontroly - daň z příjmu FO, silniční daně a DPH, na FÚ jsme dodali doklady a asi za 14 dní volala paní z FÚ, že začala kontrolovat i daň ze závislé činnosti a srážkovou daň a upozornila na to, že chybně zdaňujeme DOPP u zaměstnanců na HP - tzn. z HP zálohovou a z DOPP srážkovou - správně jedno rodné číslo - jedno zdanění - zálohová daň. Hned jsem vše přepočítala a vycházelo to tak, že na zálohové vznikly nedoplatky a na srážkové přeplatky a vyšší než nedoplatky v r.2008 a 2009, jen v roce 2010 je přeplatek nižžší. Až za dalších 14 dní mě pozvala k sepsání protokolu o zahájení kontroly, u kterého nebyla - jen pracovnice z jiného oddělení - při otázce, zda vím o nějakých skutečnostech, které by opravňovaly podat dodatečné vyúčtování záloh a srážkové daně - jsem ji m řekla, že vím, že je to nesprávně zdaněno - a ony mi řekli, že tomu nerozumí, ať se potom dohodnu s příslušnou pracovnicí, co s tím. Do protokolu, ale napsaly, že skutečnosti mi známy nejsou. Pak už mi tou kompetentní úřednicí bylo sděle - kontrola je záhajena - už s tím nic nejde dělat.Pokud dobře rozumím DŔ §251 odst.4, tak pokud bych si to opravila sama, penále bych neplatila. Takže závěrem moje slušnost / nechtěla jsem za zády úřednice, která nebyla přítomna, řešit to na co mě upozornila / - mě stála cca 15 tis. Kč.
Šlo ve výsledku jen o zálohovou a srážkovou daň nebo
tam byly ještě jiné rozdíly?
Byla ukončena pouze kontrola odvodů ze závislé činnosti, další ještě pokračuje - víceméně vůbec nekontrolují zatím účetnictví, ale různé smlouvy a pod.
Já beru, že jsem udělala chybu, ale mrzí mě, že máme stejný postih jako ti, kteří neplatí vůbec. A to počítám, že po přeúčtování přeplatků na nedoplatky, nám naúčtují ještě úroky, /přitom tam ty peníze měli - jen na jiným účtu/.
Požádejte o převod z účtu zálohové daně na srážkovou. Nám se stalo něco podobného a vše se vyřešilo bez penále. Pokud byly částky uhrazeny včas, jen s jiným předčíslím účtu, Finanční úřad to musí převést a přepočítat.
Nedejte se! Měli by vám odpovědět, kdyby to nešlo.
Samozřejmě to zkuste, podle mého názoru bude problém ale jinde. Paní srážela původně srážkovou a odváděla srážkovou na účet srážkové, tak, jak srazila. Ale na základě kontroly bylo zjištěno, že to není srážková ale zálohová, takže přeplatek na srážkové vznikne až po kontrole. Tudíž i převedený bude s datem následujícím po vzniku přeplatku, tedy aktuálním. Můžu Vám říct, že já už zažila, že paní z FÚ u stejného problému řekla, že je to sice odvedené blbě, ale že to tak nechá, protože sražené to je, odvedené do rozpočtu také a jediné co by z toho bylo, tak papírování a úrok, který by se po podání žádosti prominul. Ale to se nejdnalo o moc vysokou částku a byla na obou stranách stejná, na srážkové do mínusu a na zálohové do plusu. Od té doby si paní mzdová na to dává bacha a mělo to lepší efekt než kdyby to doměřili.
To, co mi teď radíte, se vlastně týká letošního roku - vše jsem opravila, protože tento rok nekontrolují - a chtěla jsem, ať tu,srážkovou převedou na zálohovou a bylo mi řečeno, ať si to doplatíme, že převést to můžou až po ročním zúčtování - a to si myslím, by nám zase bežely úroky z prodlení. Už jsem z toho jelen.
Pokud tam ty peníze skutečně máte, i když na jiné dani, musí je převést datem, kdy to bylo nesprávně odvedeno. Např. 20. 2. 2011 odvedeno na účet zál. daně 5 000 Kč navíc, které měli být odvedeny na účet srážkové daně. Požádáte 20. 10. 2011 o převod na účet srážkové daně - převést by měl FÚ s datem 20. 2. 2011. Takže by neměl počítat žádné penále.
Předchozí rok je možná potíž v tom, že na to přišli oni a ne vy. Můžete snad ale zkusit požádat o odstranění tvrdosti zákona a napsat jak k tomu došlo, a že částka, o kterou se jedná na účtu FÚ byla.
Soucítím s vámi, protože tato chyba se stane snadno.
Paní Marto2. Zkuste se nad tím zamyslet. Pokud se teda budeme teď bavit o úroku z prodlení (ne o penále). Pakud by paní srazila zálohovou daň a pouze ji odvedla na účet srážkové je chybně odvedeno a už by se na to dávno přišlo při podání vyúčtování za roky o které se jedná. V tomto případě by se platby převedly s původním datumem a žádný úrok z prodlení by nevznikl. Ale paní SRAZILA daň srážkovou, uvedla ji do vyúčtování daně srážkové a na předpisy z tohoto vyúčtování se napárovaly platby, které byly odvedeny na dani srážkové. Po podání vyúčtování nevznikl nikde přeplatek ani nedoplatek a vše je v pořádku. V roce 2011 přišla kontrola a zjistila, že účetní udělala chybu a daň srážková nemá být srážková, ale zálohová. Z této kontroly vznikne na dani srážkové mínusový předpis ( s datem kontroly tedy - 2011) a na základě tohoto předpisu přeplatek, taktéž s datem 2011! A tento převede FÚ sám z moci úřední na daň zálohovou, ale s datumy 2011! Je mi paní taky líto, protože stát o nic neokradla a za chybu asi dost zaplatí, ale bohužel zákon je takový jaký je.
Souhlasím s Vámi - je to bohužel tak jak píšete. Tazatelky mi je také líto. U těchto případů je DŘ tvrdý :o( Ještě mě napadlo, zda by v tomto případě nešlo zažádat o posečkání od původního data splatnosti viz § 156 odst.4, do data se kterým se to bude převádět (aby alespoň úrok byl poloviční), ale to fakt netuším, zda by to nějak šlo... Co myslíte Vy pí VH?
No právě, že se s tím už asi nic udělat nedá. Proto jsem někde výše psala, že už jsem zažila, kdy v takové situace kontrolorka přivřela oko a vzhledem k tomu, že stát o nic nepřišel, k zatajení daně nedošlo, tak to prostě "přehlídla". Což mi v takovém případě přijde lidské. Ale možná je to všechno tak, jak mi tady napsala zuzy, všichni jsou zkorumpovaní (FÚ, Policie, soudy) a z penále a úroků malých živnostníků se "dotují" krádeže těch velkých.
To není pravda - převádějí bez problémů, nehledě na to, kdy se požádá. Penále by počítat za tento rok neměli.
Za předchozí roky je možná problém v tom, že na chybu přišli oni a ne vy. Přesto bych být vámi zkusila podat žádost o odstranění tvrdosti zákona ... nebo jinou (s někým se zkuste poradit). Možná to na FÚ přečte někdo jiný, než úřednice, která penále předepsala...
Pokud zjistili chybu a daň doměřili, penále 15tis. vám předepsali oprávněně (doufám, že celou dobu tu je řeč o penále jako jednorázové sankci). Přeplatek na jiné dani s penálem nemá nic společného, nijak jej dodatečně nezmenšuje ať už je převáděn s datem původní platby nebo k datu podání žádosti.
Na penále to skutečně vliv nemá, ale na úrok z prodlení by to vliv mělo... Také jste si ten § 155 nepřečetla, že? Na žádost poplatníka lze převádět přeplatky pouze na nedoplatek, který má u jiného správce daně, nebo na úhradu nedoplatku jiného daňového daňového subjektu. Takže tady to vidím na převod z moci úřední dle § 154 - datum úhrady viz odstavec 5.
>To, co mi teď radíte, se vlastně týká letošního roku
>>>>>>>-
>>>>>>>vše jsem opravila, protože tento rok nekontrolují - a
>>>>>>>chtěla jsem, ať tu,srážkovou převedou na zálohovou a
>>>>>>>bylo mi řečeno, ať si to doplatíme, že převést to
>>>>>>>můžou
>>>>>>>až po ročním zúčtování - a to si myslím, by nám zase
>>>>>>>bežely úroky z prodlení. Už jsem z toho jelen.
>>>>>>
>>>>>>To není pravda - převádějí bez problémů, nehledě na
>>>>>>to, kdy se požádá. Penále by počítat za tento rok
>>>>>>neměli.
>>>>>>Za předchozí roky je možná problém v tom, že na chybu
>>>>>>přišli oni a ne vy. Přesto bych být vámi zkusila
>>>>>>podat
>>>>>>žádost o odstranění tvrdosti zákona ... nebo jinou (s
>>>>>>někým se zkuste poradit). Možná to na FÚ přečte někdo
>>>>>>jiný, než úřednice, která penále předepsala...
>>>>>
>>>>>Četla jste § 155 daňového řádu? S těmi převody je to
>>>>>letos trochu jinak, takže bez problému převod asi
>>>>>nebude...
>>>>
>>>Na penále to skutečně vliv nemá, ale na úrok z
>>>prodlení by to vliv mělo... Také jste si ten § 155
>>>nepřečetla, že? Na žádost poplatníka lze převádět
>>>přeplatky
>>>pouze na nedoplatek, který má u jiného správce daně,
>>>nebo
>>>na úhradu nedoplatku jiného daňového daňového
>>>subjektu. Takže tady to vidím na převod z moci úřední
>>>dle §
>>>154 - datum úhrady viz odstavec 5.
>>
>>To ne, oba §§ jsou mi známy dostatečně, jen jsem
>>chtěl
>>zdůraznit, že na nich nezáleží, když se tu řeší
>>problém tazatelky s penálem.
>
>Ale tazatelka v průběhu diskuze řešila i problém
>letošního přeplatku na jedné dani a nedoplatku na jiné. Na
>to ještě vyměřeno penálo nebylo.
No jo, nebylo a ni nebude vzhledem k tomu, že na tento rok kontrola nebyla...
Ano, omlouvám se, přečetla jse si nyní §154 a § 155.
§ 155
(1) Daňový subjekt je oprávněn požádat správce daně, u něhož má vratitelný přeplatek, o použití tohoto přeplatku na úhradu nedoplatku, který má u jiného správce daně, nebo na úhradu nedoplatku jiného daňového subjektu u téhož nebo jiného správce daně. Je-li této žádosti vyhověno, považuje se za den úhrady nedoplatku den, kdy došla žádost správci daně.
Asi jsem špatně pochopila, o co původně šlo. Domnívala jsem se, že se jedná vratitelný přeplatek u zálohové daně ...
Paní Marto2. Zkuste nejdříve číst a poté možná přestanete radit blbosti. Od 1.1.2011 platí daňový řád a ten prominutí příslušenství daně z důvodu tvrdosti zákona nezná. A je úplně jedno, jestli tu žádost čte vrátný, úřednice nebo ředitel FÚ. Pokud by k této situaci došlo loni, pak jak jsem již psala, by to byl klasický příklad tvrdosti zákona a důvod pro prominutí, ale bohužel.
Všem moc děkuji - ale asi už s tím nic nenadělám. V pondělí jdu na FÚ osobně, budeme sepisovat žádost na přeúčtování těch přeplatků ze srážkové na zálohovou a na štěstí na zálohové máme nevrácený přeplatek z ročního zúčtování za rok 2007 a nedoplatky za rok 2008 a 2009 byly celkem malé, tak to snad pokryje.
No pěkně jste se rozjela, vím, o čem mluvím, také jsem byla tak užasně chytrá jako vy, ale po zkušenostech, už jen přihlížím, jsem už z toho pěkně otrávená. Jinak bych Vás chtěla opravit, o policii jsem nemluvila, ale když chcete, dobře. Mám pocit, že měl tady ještě jeden blbý kecy.
Firma na trhu fungující pět let, zadala práci několika firmám, vč. nás, samozřejmě s řádnou smlouvou o dílo. Když mělo dojít na placení (jednalo se o placení poslední faktury u všech firem řád. 50 mil.) po několika urgencích, zaplatila několika firmám asi 10% toho, co měla zaplatit. U soudu řekla soudkyně, že se vlastně nic nestalo, protože firma měla dobrý úmysl všem zaplatit, prý také část zaplatila atd. atd. Vzhledem k tomu, že bylo prokazatelné, že každý jednatel a společníci staví velké domy a z doslechu,jak s námi všemi vyčůrali, jsme to vše předali hospodářské kriminálce a ejhle do 2 měsíců, zatkli i tohoto našeho vyšetřovatele z kriminálky, ten stačil všechno účetnictví zlikvidovat, firma přepsala firmu na nějakýho bezdomovce a po 14 dne ho našli utopenýho , "oni" jednatele a společníci založili nové firmy a vše šlo hezky do ztracena. Nebylo z čeho šetřit případ. A teď je to zase firma kamarádící z ředitelem FÚ,který mu radí, jakým způsobem okrádat stát a jiné firmy a co myslíte. V té dotyčné firmě dělá dcera maminky, která na krajském soudě tento spor řeší, neustále ho shazuje atd.atd. Tak a kde vzít čas, když stejně soudci to řešit nechtějí a vy musíte pracovat dál a dál, protože si finančák účtuje všechno možné, i když jste to neměli z čeho zaplatit, protože to dotyční z té firmy nezaplatili, založili si opět nové firmy a škodí dál. Sice zadávají práci lidem a firmám z dalekého okolí, protože je neznají, ale budou další krachující firmy díky těmto lumpům. Tak kam se obrátit? A teď buďte chytří. Jedině se to může nahlásit na nádraží, co ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
12. 10. 2011 23:18
Chtěla jsem se zeptat je penále vyměřit povinnost FÚ nebo možnost? Na základě kontroly FÚ nám vznikl za roky 2008 - 2010 nedoplatek na dani zálohové a přeplatek na dani srážkové /chybně zdaněné DOPP a HP u jednoho r.č./ - a ten daleko vyšší než nedoplatek na zálohové. Z roku 2007 jsme měli přeplatek z vyúčtování zálohové daně, který FÚ do nedoplatku vůbec nezohlednil. Platili jsme poctivě každý měsíc a včas, ale na jiný účet a teď jsme dostali výměry - o ty nedoplatky by nešlo - požádáme o převedení přeplatků, ale vyměřili nám penále téměř 15 tis. Kč. Přijde mi to nefér, že nás hází do jednoho pytle s neplatiči. Dá se s tím něco dělat? Prosím, poraďte.