Re: paušál na vozidla x opravy, DPH
dobry den, tady asi zatim tazatel nepochopil co je to pausal na vozidlo.
Pausal na vozidlo zjednodusene obsahuje vydaje na PHM, parkovne, ...
co se tyce odpisu, pojistek, vydaju na opravy a udrzbu tak toto pausal NEOBSAHUJE. To mate jako jeste k tomu. ;o)
Pozor ale, kdyz vyuzivate jen 4000,- a ne 5000,- Pak by se melo kratit z kazdeho dokladu jak dph tak naklady.
a je nějaké pravidlo o kolik bych měla krátit DPH z PHM a o kolik opravy a další náklady?
Tak to je pěkná pitomost, to by pak žádný paušál nemusel být, ten je od toho, aby se nemusel vykazovat prokazatelně výdaj na dopravu, s tím spojené vedení knihy jízd. Bez vedení knihy jízd, nejste schopen prokázat, kolik jste ujel soukromě a kolik služebně.
>>>>>>jeste co se tyka toho dph. tak i z toho PHM si muzete
>>>>>>dph narokovat. ;o)
>>>>>
>>>>>
>>>>>a je nějaké pravidlo o kolik bych měla krátit DPH z
>>>>>PHM a o kolik opravy a další náklady?
>>>>
>>>>rekl bych ze v tom pomeru 4000:5000 ;o)
>>>>kdyz je auto plne pro firmu tak je pausal 5000,- tj.
>>>>100%
>>>>kdyz je vyuzivane i soukrome tak je pausal 4000,- tj.
>>>>80%
>>>>
>>>
>>>
>>>jak logické :) Díky¨
>>Logické možná správné však NE
>>Musíte vzít poměr služebních a soukromých KM
>
>Tak to je pěkná pitomost, to by pak žádný paušál
>nemusel být, ten je od toho, aby se nemusel vykazovat
>prokazatelně výdaj na dopravu, s tím spojené vedení knihy
>jízd. Bez vedení knihy jízd, nejste schopen prokázat,
>kolik jste ujel soukromě a kolik služebně.
Vážně ? To jsem netušila, že paušál pro příjmovku mi umožňuje odpočet DPH za PHM ze soukromých KM.
nejhorsi je, ze dph a prijmovka si zijou vlastim zivotem a co vam jeden zakon dovoli, tak kvuli druhemu nejde.
dph uplatnit muzete, ale musite spravci dane prokazat. a jak prokazete? jedine knihou jizd. takze zakon vam sice dovoli pausal a nevest knihu jizd, ale pokud chcete dph, tak ji vest musite, protoze jinak to neprokazete.
co se tyce toho dph pri vyuzivani 4000,- tak pomer sam urcil spravce dane. 5000 = 100% pro firmu a 4000=80% pro firmu.
priklanim se ale k naroku dph na zaklade pomeru z knihy jizd. dovedu si predstavit, ze takto to vice prokazu nez se hajit tim, ze sam zakonodarce mi stanovil pomer.;o)
tak ja to zkusim. ;o) odvazny skolak budu.
1) PHM pokladnou
588/xxx
343/xxx
xxx/211
588 - nedanove protoze mam 5000,- pausal.
kdybych mel 4000 tak bych musel dph kratit, ale pro jednoduchost jedu 100%
2) 12x5000 si uplatnim na konci roku
mohlo by byt?
jo a jeste nekdo se ptal na DE.
tu neuctuju, ale tam bych to videl jako:
cena bez dph - neni danove uznatelny naklad
dph - narok
penize - vydej
nevim jak to tam je, ale proste zaklad dane budete davat jako nedanove. jinak jako obvykle.
taky by slo?
V Excelu určite ano. Jaký/é účetní programy používáte
že umožňují u "nedaňových" výdajů/nákladů uplatňovat
DPH? Já jsem dosud četl návody JAK NA TO s tím,
že se výdaje/náklady uplatní DAŇOVĚ a na konci roku se
daňové základy z nich "vyvedou" z uplatněných výdajů/
nákladů formou snížení základu daně přes § 23/3/a na
ř.10 DP v Ú a v DE úpravou v "uzávěrkových operacích.
Myslíte že tím je v Ú dodržen §8 zákona o Ú?
Vzhledem tomu, že v § 24/zt o paušálech se nehovoří o
rozdílumezi plátci a neplátci DPH, tak se domnívám
že to není možné takto praktikovat a předpokládám,
že by ti, keří to takto praktikují, by mohli být také
při kontrole "VYVEDENI" z omylu(i finančně.
Pozn,. Zatím čekám na vyjádření MF ktomuto problému
i kdiž vým, že teď mají mnohem TVRDŠÍ problémy s novým superberňákem, KlouskovÝmi 8 miliardami a podobnými drobnostmi a tak jim zbývá málo času na řešení takoéhoto závažného problému.
Je to opravdu závažný problém, neboť ani pantatíci
z KV KDP si s tím neví rady - vi zápisy.
Uprimne si nekdy uz myslim, ze zakonodarci zamerne delaji zakony s moznosti nekolika vykladu, aby to mohly pote vykladat a skolit. ;o) vcera v noci jsem se vratil ze skoleni v brne - ministersti urednici, kdpcr, pripominkovy vybor, ... a na toto tema mi bylo sdeleno, ze ok. ze v tom problem nevidi.
dovedu si tedy jeste predstavit, ze budu uctovat 503/99 s tim, ze je to phm nedanove a na konci roku udelam 588//503/99. Popripade ponizim v danovem priznani pausalni vydaj, ale osobne budu radsi vylucovat rovnou jako nedanovy vydaj a ne snizovat pausal.
Prijde mi, ze zalezi na tom, jak si to pak obhajite protoze ani na vyjadreni MFCR se neda spolehnout. Viz zmatecne vydani nekolika prohlaseni MFCR o dph u bonusu. To bylo co den to jine vyjadreni. Pekne ofiko na jejich strankach.
Jake zavladlo lehke zdeseni u tak 1/4 salu, kdyz (pro mne tedy logicky a osobne jsem to i tak poradil aby bylo vystavovano) bylo sdeleno, ze bonus vztahujici se k propagaci, motivaci u lekaren je s 20% a ne s 10% jak to tak 1/4 asi doposud delala. Je to logicke. Neni to bonus k lecivum, ale bonus jiny, takze 20%.
to mate pravdu. chtel jsem jenom napsat posledni vcerejsi zkusenost a konzultaci. Taky si rad pockam na pisemne vyjadreni, ale i na tom dph k bonusum jsem chtel demonstrovat, ze ani to pisemne vyjadreni mfcr neni smerodatne.
Jedno vyslo aby za par dni vyslo presne opacne. Takze ani vyjadreni a pokyny mfcr nemohu brat jako ty spravne.
Jak se take na kazdem druhem skoleni dozvim od uredniku z mfcr - on se vyklad posouva a meni v case. ;o) takze co si mfcr mysli ted a napise tak za pul roku si bude myslet jinak, az jim to nekdo omlati o hlavu, ze to napr. odporuje smernicim eu.
osobne budu zatim
503/99//xxx
343//xxx
xxx//211
a na konci roku se uvidi. bud 588//503/99 nebo snizim pausal.
>to mate pravdu. chtel jsem jenom napsat posledni
>vcerejsi zkusenost a konzultaci. Taky si rad pockam na
>pisemne vyjadreni, ale i na tom dph k bonusum jsem chtel
>demonstrovat, ze ani to pisemne vyjadreni mfcr neni
>smerodatne.
>Jedno vyslo aby za par dni vyslo presne opacne. Takze
>ani vyjadreni a pokyny mfcr nemohu brat jako ty
>spravne.
>Jak se take na kazdem druhem skoleni dozvim od
>uredniku z mfcr - on se vyklad posouva a meni v case. ;o)
>takze co si mfcr mysli ted a napise tak za pul roku si
>bude myslet jinak, az jim to nekdo omlati o hlavu, ze to
>napr. odporuje smernicim eu.
>osobne budu zatim
>503/99//xxx>343//xxx>xxx//211
>a na konci roku se uvidi. bud 588//503/99 nebo snizim
>pausal.
Díky za ntormaci. Opoměl jste uvést, který program to umožňuje, zřejmě je to vaše osobní tajemství. U těch
co znám (fšechny tři) to nejde aby umožňovaly u "nedaňových"nákladů uplatňovat DPH a vykazovaly jej v evidenci dle §100 ZDPH. A to vždy na veletrzích
účta ve Veletrýním paláci (blahé paměti) Kastner, Cígler i Ježek tvrdili, že spolupracují s daň. poradci a odborníky
z MF. No nic, jedeme dál. Hezký víkend.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 10. 2011 11:28
Uplatňujeme si paušál na vozidlo (vedeme DE, jsme plátci DPH).
Můžu si uplatnit z daňových dokladů DPH? U oprav a náhradních dílů na dané vozidlo je to stejné? Není do daňový výdej ale DPH si uplatním?
Díky