Re: Prosím zkušené ohledně DPH
a k čemu vlastně má být to dodatečné? fa vystavit do záři přece stihnete...
Každý daňový poradce mi na to říká něco jiného.... Mám jednoho i v rodině, ale ohledně přefakturace se názory liší. V minulém zaměstnání byla přefakturace naprosto běžná a dodržovalo se, že DPH muselo být ve stejném měsíci jak nárokované, tak odvedené - prošlo to i auditem od PWC. Nedokážu si v praxi představit, kolik by bylo dodatečných přiznání ohledně přefakturace.
N.
Zdravím JanoN..:),
máte pravdu, že to stihnu, ale jde mi o princip...
Myslím, že u společnosti, která přefakturovává ve větší míře, tak by se stal stálý dlužník vůči státu. Např: Faktura bude vystave 15. dne následujícího měsíce (15.10.20.11 s DUZP 30.09.2010), než společnost pošle fakturu, tak to nějaký den trvá např. 3 dny a následně přijde faktura poštou po 2-3 dnech, což je např 22. v měsici a než dorazí do účtárny, tak je po řádném termínu. Já tedy vystavím fakturu s DUZP 09/2011 a udělám dodatečné a budu platit pravidelně penále, když se toto bude dít a v praxi se to i děje. Jestliže se jedná o větší obnos, tak penále bude velmi zajímavé. V tomto případě se z firmy stává věčný plátce penále.
N.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 10. 2011 14:16
Zdravím všechny....,
prosím o radu ohledně přefakturace. Společnost obdržela fakturu za služby s DUZP 09/2011 dne 04.10.2011. Z pohledu společnosti, která fakturu obdržela lze uplatnit nárok na odpočet až 10/2011 dle § 73 odst. 1 a § 73 odst. 2, což je v pořádku. Společnost tuto fakturu přefakturuje ve stejné výši na jiný subjekt. Vzhledem k tomu, že společnost fakturu obdržela fakticky v měsíci 10/2011 se mi zdá zřejmé, že DUZP na vydané faktuře bude 10/2011, protože musí být zachován chronologický postup. Daňový poradce mi tvrdí, že by vystavená faktura měla mít DUZP 09/2011, což by v důsledku znamenalo, že by odvod předcházel odpočtu a na otázku, když dorazí faktura za 03/2011 v měsíci 10/2011, tak by dle názoru daňového poradce muselo být dodatečné přiznání za 03/2011 a nárok bych měl až v měsíci 10/2011. Zdá se mi to jako hloupost.
Myslím, že správci daně jde o to, abych ve stejném měsíci, co si nárokuji odpočet, tak i odváděl - aby to byla nula a ne abych si v měsíci 03/2011 nárokoval a v měsíci 10/2011 dělal přefakturaci a odváděl.
Díky za Vaše názory.
N.