Zaměstnání invalidy

• (neregistrovaný)

13. 10. 2011 20:12

Dobrý den,
    náš zaměstnanec byl rok nemocný a nyní mu byla uznána invalidita 2.stupně. Do stejné práce nastoupit nemůže jelikož by to zdravotně nezvládal. Nechali jsme si napsat posudek od lékaře, který potrvdil že nemůže pracovat v tak náročné práci a že může pracovat pouze v podstatně menším rozsahu. Přeřadili jsme zaměstnance na lehkou práci, ale i tak místo 8 hod může pracovat pouze dopoledne na 4,5hod. Víc nezvládá. Změnili jsme mu tedy pracovní smlouvu z důvodu zdravotního stavu na 4,5hod denně, ale teď si nejsme jisti, jak to bude s odvodem SP a ZP. Dočetla jsem se, že SP se odvádí pouze z vydělané částky, např. 5000 Kč, ale jak je to se ZP? Pokud je invalida 2.stupně, musí se dopočítávat do minim. mzdy? Myslím si, že ne, ale nejsme si jisti.
    Další dotaz je ohledně evidence - je potřeba jeho invaliditu někam hlásit? Zaslali jsme kód D na VZP, na sociálku jsem nic nehlásila, vždyť od nich mi přišla zpráva o uznání invalidity, tak by to tam snad měli mít, ne? Na prohlášení daně mu napíšu přiznání důchodu od, a při výpočtu výplaty mu uznám slevu na dani na invaliditu. Je to vše?

Ještě jsem se se zaměstnáváním invalidů nesetkala a nemám s tím žádné zkušenosti. Děkuji za pomoc a za cenné rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).