Re: Druh živnosti?
Základem je Živnostenský zákon. V jeho Příloze si najdete, čemu tato činnost odpovídá. JInak - sdružení může založit libovolný počet FO, která každá musí mít své živnostenské oprávnění. Sdružení nemá právní subjetivitu, tedy každá FO vystupuje pod svým IČ.
Smlouvu o tom, jak budou mezi subjekty rozdělovány příjmy a výdaje a ev.způsob ukončení sdružení budete registrovat na přísl.FÚ.
Ou, tak to jsme asi moc nedomysleli. Musíme k tomu mít naprosto vše, od zakládajících listin přes daně, dph, analýzu trhu, prostě všechno, jao bysme ten podnik opravdu založili. V jakém konkrétním slova smyslu bychom si to zkomplikovali co se týče daní?
Děkuji za odpověď a přeji příjemnou sobotu.
Takže k daním. Sdružení bez právní subjektivity obč. zák. §829-841
základní nevýhody:
1. účtování o sdružení v oddělené evidenci od ostatních činností jednotlivých účastníků
2. pokud je jeden z nich plátce stávají se plátci všichni a má to dopad na jejich ostatní činnosti mimo sdružení
3. nabývání majetku ve sdružení - oblast, která činí velké problémy,
ať při vyrovnávání, tak při výpočtech podílů, při bezpaltném poskytnutí majetku ve prospěch sdružení
4. vypořádání vystupujícího člena
5. ručení za závazky a následné vypořádání
atd....
Mám takové tušení, že tímto to nekončí.. Tohle je teprve začátek a už s tím mám plno práce a kroutím nad tím hlavou, že to opravdu není procházka růžovou zahradou, jak jsem si zprvu myslela.. Každopádně děkuji za info a nabídku, určitě se na Vá obrátím. Studuji Univerzitu pardubice ekonomicko - správní fakultu se specializací na malé a střední podniky :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
14. 10. 2011 11:18
Dobrý den,
v rámci studia na Vysoké škole máme vytvořit projet - Fiktivní firmy, kdy jsem s se svými spolužáky rozhodla založit Sdružení živnostníků, zabývající se pořádním společenských skcí pro občany s nadváhou. Chtěli bychom pro ně pořádat různé akce o víkendech, jzdit s nimi na výlety atd. Mohli byste mi prosím poradit o jaký konkrétní druh živnosti volné se jedná? A dle jakých zákonů se máme řídit při zakládání našeho sdružení?
Děkuji za pomoc.
T.O