Re: Časové rozlišení mezd
Na konci roku jsem napsala předpokládané náklady 521,522,524/381.
Kdybych loni účtovala fakturaci 311/384, pak letos by bylo vnitřním dokladem 384/602?
No a když jsem to udělala jak je popsáno výše přes náklady, jak z toho ven? Dát těch 17000 jako nedaňové náklady?
Díky moc.
Náklady na 521....... máte v roce 2010 neoprávněně, to že nezaplacená 524 ani nemůže být daňovým nákladem je už asi jen drobnost.
Nenapadá mě, jak z toho ven, krom dodatečného přiznání.Třeba ještě zareaguje někdo s jiným nápadem.
Myslím, že vhodný účet by byl budˇ pokud znáte přesné náklady na mzdy - pokud se něco dodělává ještě než uděláte úč. závěrku 521/383, 524/383 - ale 524 nedaňová, protože nemáte odvody do konce ledna. Ve Vašem případě, protože jste neznala přesné částky by bylo vhodnější účtovat na 52/389.
Tj. mám vlastně špatně v r. 2010 náklady - 524 měla být nedaňová. Kdybych to ale dělala, asi bych účtování 521,522,524/381 změnila na 311/384 a tím bych dosáhla stejného čísla, tj. neměla bych problém s daní z příjmu... A v r. 2011 bych rozpustila...
A pro příště je tedy lepší používat rozlišení výnosů nebo nákladů? Už jsem asi ztracená...
>Tj. mám vlastně špatně v r. 2010 náklady - 524 měla
>být nedaňová.Nejen 524 ale, vše co jste zaúčtovala neni nákladem roku 2010.
Kdybych to ale dělala, asi bych účtování
>521,522,524/381 změnila na 311/384 a tím bych dosáhla
>stejného čísla, tj. neměla bych problém s daní z
>příjmu...Ne asi, ale určitě!!!
A v r. 2011 bych rozpustila...
>A pro příště je tedy lepší používat rozlišení výnosů
>nebo nákladů? Už jsem asi ztracená...
Samozdřejmě rozlišovat výnosy, náklady žádne předem nemáte pokud jste celé dílo vyfakturovali.
To vážně učtujete dohady na mzdy, když jste "žádné práce" nevykonali? Vaše rada je špatná a zavádějicí. Pokud už musím fakturovat předem, aniž bych práci provedla, tak se vždy jedná o výnos př. období a v žádném případě si nemůžu domýšlet náklady k těmto dosud neuskutečněným výnosům.
Nechci radit špatně, ale tohle téma jsem dost konzultovala s auditorem a zároveň daň. poradcem, protože se úplně běžně stávalo, že se na zakázce začalo pracovat ještě např. v listopadu a v prosinci (vznikaly náklady) a zároveň se fakturovalo např. k 15.12., ale zakázka se někdy nestila dodělat, takže ještě nabíhaly náklady po novém roce a musíte mít vždy náklady a výnosy u sebe ve stejném období. Samozřejmě pokud se pouze vyfakturuje a náklady nabíhají až po novém roce, potom časově rozlišuji výnosy.
Moc děkuji. Na zakázce se dělalo loni, pak byla práce přerušena (z důvodů nejasnosti v zadání zakázky) a dodělávala se letos. Nicméně - fakturace byla provedena za všechny práce loni.
Ještě se chci zeptat 52/389 - co znamená ten zápis? Myslím, že do svého účetnictví nedostanu jiný než trojmístný účet...
>>>
>>>>>účtovat na 52/389.
>>>>Bohužel, také účtuji stavební firmy a s fakturací na
>>>>konci roku, kdy ještě zakázka není zcela dokončená a
>>>>dodělává se např. začátkem roku následujícího, se
>>>>setkávám téměř pravidelně.
>>>To vážně učtujete dohady na mzdy, když jste "žádné
>>>práce" nevykonali? Vaše rada je špatná a zavádějicí.
>>>Pokud už musím fakturovat předem, aniž bych práci
>>>provedla, tak se vždy jedná o výnos př. období a v
>>>žádném
>>>případě si nemůžu domýšlet náklady k těmto dosud
>>>neuskutečněným výnosům.
>>Nechci radit špatně, ale tohle téma jsem dost
>>konzultovala s auditorem a zároveň daň. poradcem,
>>protože se
>>úplně běžně stávalo, že se na zakázce začalo pracovat
>>ještě např. v listopadu a v prosinci (vznikaly
>>náklady)
>>a zároveň se fakturovalo např. k 15.12., ale zakázka
>>se někdy nestila dodělat, takže ještě nabíhaly
>>náklady
>>po novém roce a musíte mít vždy náklady a výnosy u
>>sebe ve stejném období. Samozřejmě pokud se pouze
>>vyfakturuje a náklady nabíhají až po novém roce, potom
>>časově
>>rozlišuji výnosy.
>Ano , takhle je to OK. Jen doplním. pokud by se
>nefakturovalo , tzn., že by byly jen náklady, tak by se
>řešilo pomocí nedokončené 121/611
>Znovu opakuji, že nelze vytvářet dohadné položky na
>náklady, které se neuskutečnili
Ještě k těm dohadným položkám - měla jsem zakázku,která trvala skoro dva roky. Už byla celá vyfakturovaná, ale přesto mi bylo řečeno, že tam ještě nějaké náklady budou (nějaké zatravnění apod.), ale na to se musel udělat dohad, protože se plánovalo, že se to bude dělat někdy na podzim, ale bylo to součástí již té celkové fakturace, která byla ukončena v daném roce. Takže nákladově (odhadem) jsme to přiřadili k výnosům, protože se dál už nic nefakturovalo. Ono by to šlo udělat i obráceně - časové rozlišit i část výnosů, ale myslím si, že je někdy dost náročné odhadnout, jak vysoká byto měla být částka, spíš se lépe odhadnou náklady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
17. 10. 2011 10:59
Dobrý den,
k 31.12.2010 bylo vytvořeno časové rozlišení na mzdy (381, cca 80 000 Kč), protože zakázka byla v r. 2010 vyfakturovaná, nicméně se na ní mělo ještě dělat.
Stalo se - 7/2011 - 8/2011 se na ní pracovalo, ale náklady byly pouze ve výši 63 000 Kč, tj. rozpustila jsem 381 proti HM, SP, ZP.
A co s těmi 17 000?
Až v rámci uzávěrky rozpustit? Proti jakému účtu?
Díky moc za radu, M.