Re: předčasný důchodce a práce
Jako předčasný důchodce si můžete vydělat jenom v takovém zaměstnání, ze kterého nejsou odvody na důchodové pojištění.
Tuto podmínku splňuje dohoda o provedení práce neobo dohoda o pracovní činnosti skutečně do 2000,- Kč.
ze stránek cssz.cz:
Výplata tzv. předčasného starobního důchodu v období do dosažení důchodového věku nenáleží po dobu souběžného výkonu jakékoli výdělečné činnosti zakládající účast na důchodovém pojištění (byť by byla sjednána na dobu jakkoliv krátkou a byly v ní dosahovány relativně nízké pracovní příjmy). Za výdělečnou činnost se ovšem nepovažuje např. činnost vykonávaná na základě dohody o provedení práce nebo samostatná výdělečná činnost při níž nebylo dosaženo tzv. rozhodné částky. Nepovažuje se za ni ani tzv. zaměstnání malého rozsahu (ust. § 7 zákona č. 187/2006 Sb.), jestliže v kalendářním měsíci nebylo dosaženo rozhodného příjmu 2 000 Kč.
Re: předčasný důchodce a práce
Děkuji za odpověď.
Chápu tedy dobře, že můžu souběžně s dohodou o prov.práce ještě pracovat i na dohodu o pracovní činnosti, pokud si na tu dohodu o prac.č. vydělám méně než 2000Kč? Obě práce jsou u jedné firmy.
Tak to je výborná zpráva, udělal -a jste mi radost.
Děkuji moc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
17. 10. 2011 16:33
Dobrý den, prosím, poradíte mi?
Jsem předčasný důchodce a naskytla se mi práce na dohodu o provedení práce. Prý si takto můžu přivydělat. Je to "na zavolání-dle potřeby" -tj. že bych dělal asi do poloviny prosince než bych vyčerpal hodiny.
Nyní mi ještě stejná firma nabídla jinou práci, jednalo by se o výpomoc s úklidem, na pár hodin (asi 28-32hodin za měsíc), výdělek asi 1800 Kč (podle odpracovaných hodin-60Kč/hod.). A bylo by to souběžně s tou dohodou o prov.práce. Chtěli by na tuto druhou práci sepsat dohodu o pracovní činnosti. Paní účetní mi tvrdí, že pokud budu mít z této druhé práce výdělek do 2000 Kč, že je to v pořádku.
Jedná se mi o to, abych neměl problémy s důchodem (abych ho nemusel vracet?). Můžu mít obě práce zaráz u stejné firmy?
Budu moc rád, pokud mi poradíte. Děkuji