Předčasný důchodce a práce

• (neregistrovaný)

17. 10. 2011 16:33

Dobrý den, prosím, poradíte mi?
    Jsem předčasný důchodce a naskytla se mi práce na dohodu o provedení práce. Prý si takto můžu přivydělat. Je to "na zavolání-dle potřeby" -tj. že bych dělal asi do poloviny prosince než bych vyčerpal hodiny.
    Nyní mi ještě stejná firma nabídla jinou práci, jednalo by se o výpomoc s úklidem, na pár hodin (asi 28-32hodin za měsíc), výdělek asi 1800 Kč (podle odpracovaných hodin-60Kč/hod.). A bylo by to souběžně s tou dohodou o prov.práce. Chtěli by na tuto druhou práci sepsat dohodu o pracovní činnosti. Paní účetní mi tvrdí, že pokud budu mít z této druhé práce výdělek do 2000 Kč, že je to v pořádku.
    Jedná se mi o to, abych neměl problémy s důchodem (abych ho nemusel vracet?). Můžu mít obě práce zaráz u stejné firmy?
    Budu moc rád, pokud mi poradíte. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 10. 2011 18:17

xJ (neregistrovaný)

Re: předčasný důchodce a práce
      Jako předčasný důchodce si můžete vydělat jenom v takovém zaměstnání, ze kterého nejsou odvody na důchodové pojištění.
      Tuto podmínku splňuje dohoda o provedení práce neobo dohoda o pracovní činnosti skutečně do 2000,- Kč.

ze stránek cssz.cz:
      Výplata tzv. předčasného starobního důchodu v období do dosažení důchodového věku nenáleží po dobu souběžného výkonu jakékoli výdělečné činnosti zakládající účast na důchodovém pojištění (byť by byla sjednána na dobu jakkoliv krátkou a byly v ní dosahovány relativně nízké pracovní příjmy). Za výdělečnou činnost se ovšem nepovažuje např. činnost vykonávaná na základě dohody o provedení práce nebo samostatná výdělečná činnost při níž nebylo dosaženo tzv. rozhodné částky. Nepovažuje se za ni ani tzv. zaměstnání malého rozsahu (ust. § 7 zákona č. 187/2006 Sb.), jestliže v kalendářním měsíci nebylo dosaženo rozhodného příjmu 2 000 Kč.

• 17. 10. 2011 21:57

Emil (neregistrovaný)

Re: předčasný důchodce a práce
      Děkuji za odpověď.
      Chápu tedy dobře, že můžu souběžně s dohodou o prov.práce ještě pracovat i na dohodu o pracovní činnosti, pokud si na tu dohodu o prac.č. vydělám méně než 2000Kč? Obě práce jsou u jedné firmy.
      Tak to je výborná zpráva, udělal -a jste mi radost.
      Děkuji moc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).