Re: prosím názory VH, xy5, Líby....
No tak tenhle případ jsem ještě neměla. § 218, odst. 3 totiž hovoří o ČERPÁNÍ dovolené po skončení RD, protože v jiném případě by dovolená za roky 2008 a 2009 propadla.
A zda i v tomto případě uplatnit § 222 odst. 2 .....
Ovšem můžete se odchýlit ve prospěch zaměstnance takže bych asi proplatila. Celkem 23 dní. (nemám u sebe kalendáře těch roků, proto jsem chtěla vědět, jak jste k číslu přišla).
Docela by mě zajímal i názor ostatních.
tak to nevím, jestli poradím, protože já to beru tak, že když žena nepožádá o čerpání dovolené ihned po MD, tak si ji vyčerpá po RD
pokud ale ihned po RD skončí PP, pak bych tuto dovolenou proplatila (nestačila si ji vybrat a když zam-ec nestačí vybrat dovolenou, na kterou má nárok, tak se proplácí). Určitě by zam-kyně nechtěla skončit PP a neměla proplacenou dovolenou, to by si ji chtěla po RD vybrat a pak by třeba na dohodu skončila. Tak si to vysvětluji já a ráda si přečtu názory ostatních.
>>>>>>>>Dobrý den, moc prosím o pomoc.
>>>>>>>
>>>
>
Předně mě zarazila info, že RD byla čerpána do 20.11.11 a že k tomuto datu byl PP rozvázán - buď se jedná o překlep, nebo se bude jednat o budoucí čas. Také nebudu přepočítávat zameškané dny v roce 08 a 09. Ust. § 218 odst. 3 zakotvuje výjimku z obecného pravidla, podle kterého platí, že zaměstnavatel je povinen v případě, že mu překážky podle § 217 odst. 4 brání v určení dovolené do konce daného roku, určit dovolenou do konce příštího roku (= určí ji po skončení RD). Obecně - dovolená z roku 2008 měla být vyčerpána do konce 2009, ale v tomto roce bránila zaměstnavateli v určení jejího čerpání MD od 1.1.do 15.4.09, poté RD od 16.4. do 31.12.09. Pokud se budu držet slov použitých v § 218 odst. 3, pak zde je zmíněna pouze RD, nikoliv MD. Dovodila bych, že zákonodárce MD neuvedl úmyslně, protože jí dává možnost, aby o čerpání dovolené požádala tak, aby na MD bezprostředně navazovala, což neudělala a od 16.4. začala čerpat RD. Navíc § 218 odst. 3 navíc není dokonalé ustanovení, protože nestanoví, jak se naloží s dovolenou, pokud zaměstnavatel po skončení RD dovolenou neurčí (nestanoví, že by tato dovolená propadla). Jinak se chová dovolená za rok 2009, ta (obecně) mohla být čerpána do konce 2010, ale jejímu určení bránila RD. Vzhledem k tomu, že § 218 odst. 4 se nevztahuje na případy, kdy dovolená nemohla být určena do konce příštího roku z důvodu RD, dovolená z roku 2009 nemohla propadnout a při skončení PP by měla být proplacena. Podle mého názoru by mohl odmítnout proplatit dovolenou za rok 2008, otázka je, zda by v případě sporu náhradu vysoudila, nelze předjímat. Já sama bych jí proplatila i dovolenou za rok 2008, ale s tím, že se jedná o postup, který právní úprava neřeší a že je to v podstatě odchylka v její prospěch (jako že bych nemusela). Od 2012 je celý § 218 navrhován jinak.
Re: díky
>>>>>>>>>Dobrý den, moc prosím o pomoc.
>
>>>>>>>>
>>>>
>>
>
>
>
>Předně mě zarazila info, že RD byla čerpána do
>20.11.11 a že k tomuto datu byl PP rozvázán - buď se jedná o
>překlep, nebo se bude jednat o budoucí čas. Také
>nebudu přepočítávat zameškané dny v roce 08 a 09. Ust. §
>218 odst. 3 zakotvuje výjimku z obecného pravidla, podle
>kterého platí, že zaměstnavatel je povinen v případě,
>že mu překážky podle § 217 odst. 4 brání v určení
>dovolené do konce daného roku, určit dovolenou do konce
>příštího roku (= určí ji po skončení RD). Obecně -
>dovolená z roku 2008 měla být vyčerpána do konce 2009, ale
>v tomto roce bránila zaměstnavateli v určení jejího
>čerpání MD od 1.1.do 15.4.09, poté RD od 16.4. do
>31.12.09. Pokud se budu držet slov použitých v § 218 odst.
>3, pak zde je zmíněna pouze RD, nikoliv MD. Dovodila
>bych, že zákonodárce MD neuvedl úmyslně, protože jí dává
>možnost, aby o čerpání dovolené požádala tak, aby na
>MD bezprostředně navazovala, což neudělala a od 16.4.
>začala čerpat RD. Navíc § 218 odst. 3 navíc není
>dokonalé ustanovení, protože nestanoví, jak se naloží s
>dovolenou, pokud zaměstnavatel po skončení RD dovolenou
>neurčí (nestanoví, že by tato dovolená propadla). Jinak
>se chová dovolená za rok 2009, ta (obecně) mohla být
>čerpána do konce 2010, ale jejímu určení bránila RD.
>Vzhledem k tomu, že § 218 odst. 4 se nevztahuje na
>případy, kdy dovolená nemohla být určena do konce příštího
>roku z důvodu RD, dovolená z roku 2009 nemohla
>propadnout a při skončení PP by měla být proplacena. Podle
>mého názoru by mohl odmítnout proplatit dovolenou za rok
>2008, otázka je, zda by v případě sporu náhradu
>vysoudila, nelze předjímat. Já sama bych jí proplatila i
>dovolenou za rok 2008, ale s tím, že se jedná o postup,
>který právní úprava neřeší a že je to v podstatě
>odchylka v její prospěch (jako že bych nemusela). Od 2012 je
>celý § 218 navrhován jinak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
18. 10. 2011 10:48
Dobrý den, moc prosím o pomoc.
Zaměstnankyně na 1. MD od 7.12.05-20.6.06 potom RD do 1.10.08.
2. MD od 2.10.08 do 15.4.09 potom RD do 20.11.11,
ukončila PP ke dni 20.11.11.
Dovolená za rok 2005 a 2006 vyčerpaná v roce 2006 celá.
Za rok 2007 dovolená nevznikla, za rok 2008 nárok 11,5 dne dovolené a za rok 2009 nárok 11,5 dne dovolené.
Za rok 2011 žádná dovolená nevznikla.
Prosím o radu, jestli budu nějakou dovolenou proplácet. Zamotal mi hlavu § 222 odst. 2 ZP.