Re: Předání účetnictví
>Dobrý den,
>
>ráda bych se zeptala na to, jakým způsobem bude
>nejelegantnější předat účetnictví.
>
>Ke konci roku končím ve firmě, vypadá to, že bude
>účtovat externí firma - účetní, jak jsem se teď dozvěděla,
>by byl rád, aby se začaly postupně doklady evidovat v
>jeho SW (má jiný). Já jsem tohle nikdy nedělala a
>nerada bych v účetnictví udělala zmatek. A dost dobře si
>to nedovedu představit, že teď začnu účtovat jinde a
>většina roku bude v jiném programu.....a on si to pak
>převezme nevím jak.
>
>Dost mě tento přístup zarazil, ale zkušenosti s
>předáváním nemám. Měla jsem představu uzávěrky ke
>stanovenému datu (např. k 30.11.) a tu předat. A teď nevím na co
>nezapomenout, co udělat...jak nastavit podmínky, na co
>přistoupit a na co ne.
>
>díky moc za názory a pomoc.
>
>
Dobrý den, udělejte mimořádnou účetní uzávěrku k danému datu a vytiskněte vše jako ke konci roku /hl. kniha, obratovka, účetní deník, výkazy, pokladní kniha, majetek, pohledávky, závazky, bankovní deník, inventarizaci účtů .../ a hlavně předávací protokol, který obě strany podepíší.
Vám může být úplně jedno, jak si to externí firma provede, vy uděláte mimořádnou uzávěrku ve svém programu, vše jim vyjede a předáte a oni ať se starají. Je to naprosto běžný postup při změně účetního programu.
A bude i Vy krytá, protože ve Vašich sestavách bude tak, jak jste to zaúčtovala Vy, za případné změny bude odpovědná nová firma.
Ještě koukněte do nedávné diskuze - předání dokladů - zde se toto probíralo.
>
Nejdůležitější je rozhodnutí Vašeho nadřízeného- šéfa-vedoucího-co já vím, kdo Vám velí. Vy končíte, takže on ať rozhodne, jestli doděláte vše v systému, ve kterém pracujete nebo se nějakým způsobem bude zapojovat nová firma, ale Vy sama v žádném případě nic nekonzultujte ani nepředávejte.
Pokud budete pak před ukončením předávat, tak nezapomeňte písemný protokol, kde uvedete vše- od HW po jednolivé komponenty účta, dokumenty atd., ať Vás nemůže nikdo později uhánět, že dokoliv chybělo.Chráníte sama sebe.
>Dobrý den,
>
>ráda bych se zeptala na to, jakým způsobem bude
>nejelegantnější předat účetnictví.
>
>Ke konci roku končím ve firmě, vypadá to, že bude
>účtovat externí firma - účetní, jak jsem se teď dozvěděla,
>by byl rád, aby se začaly postupně doklady evidovat v
>jeho SW (má jiný). Já jsem tohle nikdy nedělala a
>nerada bych v účetnictví udělala zmatek. A dost dobře si
>to nedovedu představit, že teď začnu účtovat jinde a
>většina roku bude v jiném programu.....a on si to pak
>převezme nevím jak.
>
>Dost mě tento přístup zarazil, ale zkušenosti s
>předáváním nemám. Měla jsem představu uzávěrky ke
>stanovenému datu (např. k 30.11.) a tu předat. A teď nevím na co
>nezapomenout, co udělat...jak nastavit podmínky, na co
>přistoupit a na co ne.
>
>díky moc za názory a pomoc.
>
>Žádný problem......vy účto uzavřete se všim vsudy a on si Vaše zůstatky navedé do počítače....Ja jsem v průběhu roku převzala tak 3 firmi. Je to fakt jednoduche
>
Opravdu jednoduché dle některých.
Vám jako tazatelce bych doporučila, řídit se pokyny vedoucího, tak jak píše Pája.
Rozhodně bych trvala na tom, že předám "účetní závěrku k určitému datu", vykazy, saldo, inventuru účtů.
Zásadně bych nepřistupovala na to, že budu něco zadávat v cizím programu. Spolupráce ano, vysvětlení některých věcí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
18. 10. 2011 11:59
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na to, jakým způsobem bude nejelegantnější předat účetnictví.
Ke konci roku končím ve firmě, vypadá to, že bude účtovat externí firma - účetní, jak jsem se teď dozvěděla, by byl rád, aby se začaly postupně doklady evidovat v jeho SW (má jiný). Já jsem tohle nikdy nedělala a nerada bych v účetnictví udělala zmatek. A dost dobře si to nedovedu představit, že teď začnu účtovat jinde a většina roku bude v jiném programu.....a on si to pak převezme nevím jak.
Dost mě tento přístup zarazil, ale zkušenosti s předáváním nemám. Měla jsem představu uzávěrky ke stanovenému datu (např. k 30.11.) a tu předat. A teď nevím na co nezapomenout, co udělat...jak nastavit podmínky, na co přistoupit a na co ne.
díky moc za názory a pomoc.