DPP, prac. poměr, musím podat DPFO?

• (neregistrovaný)

18. 10. 2011 15:05

Dobrý den,

mám stálé zaměstnání, ke kterému jsem si ale našla i brigádu na DPP. Měsíční výdělky na DPP se budou pohybovat v rozmezí od 3tis - 6tis.čistého, podle práce. Nejsme v tomto moc znalá, ale zajímá mě, zda můžu podepsat prohlášení poplatníka k dani u zaměstnavatele na DPP, aby mi daň odváděl zálohově ne srážkově, ale neuplatnovat u něj slevu na dani,protože to uplatnuji už u zaměstnavatele na stálý pracovní poměr... A jeslti se to takto dá podepsat, pak musím na konci roku podat daňové přiznání k dani z příjmů jako fyzická osoba? A kdyby mi zam. na DPP srážel mzdu jednorázovou srážkovou daní, tak bych si DPFO nemusela podávat? Děkuji moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 10. 2011 15:18

RenataH (neregistrovaný)

Re: DPP, prac. poměr, musím podat DPFO?
      Nemůžete mít podepsáno prohlášení u obou, můžete podepsat pouze u jednoho z nich. Nevím,jak velké jsou vaše příjmy ve stálém zaměstnání, ale pokud jsou nižší než 9800 Kč /měsíčně (ale vyšší než 5000), neuplatníte ani celou slevu na dani. V tom případě by se vám vyplatilo podepsat prohlášení u DPP a pak si podat daňové přiznání.
      I když budete mit i nadále podepsáno u PP, z DPP budete odvádět daň srážkovou pouze, pokud bude DPP do 5000 Kč. Pokud v jediném měsíci překorčí DPP 5000,-, bude daněna zálohovou daní a budete povinna podat DP.

• 18. 10. 2011 15:31

L.22 (neregistrovaný)

Děkuji moc. Ve stálém zaměstnání jsem hodnocena podle práce - kusů, jsem vazačka věnců, tudíž jsme závislé na objednávkách a když je v měsící více objednávek, může se plat vyšplhat nad 10tis, když je v měsící méně obj. je plat kolem 8tis. Jen jsem chtěla vědět, zda budu muset dělat daňové přiznání. Takže i když zůstanu s prohlášením u PP a na DPP budu mít třeba jenom jednou více jak 5tis, tak musím podat DPFO a když bych u PP zrušila podepsání, podepsala u DPP tak vlastně taky.... Děkuji moc za Vaši reakci a pomoc. Přeji hezký den.

• 18. 10. 2011 15:39

Kara (neregistrovaný)

No a proč se toho přiznání bojíte? Vždyť na tom můžete i vydělat - vrátí Vám daň nebo aspoň část. Kdežto když si vyděláte na DPP vždy do 5000 Kč při nepodepsaném prohlášení a v pracovním poměru nebudete mít uplatněnou celou slevu, tak sice nebudete muset podat přiznání, ale nevrátí se Vám nic. Já bych postupovala jak Vám radí RenataH. V u prvního zaměstnavatele bych prohlášení zrušila, podepsala bych u DPP, aby obě výplaty byly daněné zálohovou daní. Sice bych v prvním zaměstnání měla v průběhu roku sráženou daň, ale po skončení roku bych podala přiznání a získala možnost odečíst celou slevu na poplatníka (případně další možné slevy) a dostala bych celou daň nebo aspoň část zpět.

• 18. 10. 2011 15:46

L.22 (neregistrovaný)

Dobrý den,
      jak jsem psala viz výše, moc se v těchto věcech neorientuji, přiznání se podat nebojím, jen jsem chtěla vědět, jak se v těchto věcech postupuje a udělat si jasno, abych něco neopomněla a třeba nepodala přiznání, když bych měla apod. S radou paní Renaty jsem si v tom udělala jasno a zřejmě to tak udělám. I Vám děkuji za radu.

• 18. 10. 2011 15:21

xy5

daň. prohl. můžete mít podepsané vždy jen u jednoho zam-tele
      u kterého si to podepíšete, je na Vás
      a toho druhého budete daněna dle příjmů - do 5000Kč/hrubého/měs. je srážková daň (konečná)
      nad 5000 Kč/hrubého/měs. je zálohová daň, vyžádáte si od obou zam-telů potvrzení o zdanit. příjmech a podáte daň. přiznání na FÚ

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).