Re: DPP, prac. poměr, musím podat DPFO?
Nemůžete mít podepsáno prohlášení u obou, můžete podepsat pouze u jednoho z nich. Nevím,jak velké jsou vaše příjmy ve stálém zaměstnání, ale pokud jsou nižší než 9800 Kč /měsíčně (ale vyšší než 5000), neuplatníte ani celou slevu na dani. V tom případě by se vám vyplatilo podepsat prohlášení u DPP a pak si podat daňové přiznání.
I když budete mit i nadále podepsáno u PP, z DPP budete odvádět daň srážkovou pouze, pokud bude DPP do 5000 Kč. Pokud v jediném měsíci překorčí DPP 5000,-, bude daněna zálohovou daní a budete povinna podat DP.
Děkuji moc. Ve stálém zaměstnání jsem hodnocena podle práce - kusů, jsem vazačka věnců, tudíž jsme závislé na objednávkách a když je v měsící více objednávek, může se plat vyšplhat nad 10tis, když je v měsící méně obj. je plat kolem 8tis. Jen jsem chtěla vědět, zda budu muset dělat daňové přiznání. Takže i když zůstanu s prohlášením u PP a na DPP budu mít třeba jenom jednou více jak 5tis, tak musím podat DPFO a když bych u PP zrušila podepsání, podepsala u DPP tak vlastně taky.... Děkuji moc za Vaši reakci a pomoc. Přeji hezký den.
No a proč se toho přiznání bojíte? Vždyť na tom můžete i vydělat - vrátí Vám daň nebo aspoň část. Kdežto když si vyděláte na DPP vždy do 5000 Kč při nepodepsaném prohlášení a v pracovním poměru nebudete mít uplatněnou celou slevu, tak sice nebudete muset podat přiznání, ale nevrátí se Vám nic. Já bych postupovala jak Vám radí RenataH. V u prvního zaměstnavatele bych prohlášení zrušila, podepsala bych u DPP, aby obě výplaty byly daněné zálohovou daní. Sice bych v prvním zaměstnání měla v průběhu roku sráženou daň, ale po skončení roku bych podala přiznání a získala možnost odečíst celou slevu na poplatníka (případně další možné slevy) a dostala bych celou daň nebo aspoň část zpět.
Dobrý den,
jak jsem psala viz výše, moc se v těchto věcech neorientuji, přiznání se podat nebojím, jen jsem chtěla vědět, jak se v těchto věcech postupuje a udělat si jasno, abych něco neopomněla a třeba nepodala přiznání, když bych měla apod. S radou paní Renaty jsem si v tom udělala jasno a zřejmě to tak udělám. I Vám děkuji za radu.
daň. prohl. můžete mít podepsané vždy jen u jednoho zam-tele
u kterého si to podepíšete, je na Vás
a toho druhého budete daněna dle příjmů - do 5000Kč/hrubého/měs. je srážková daň (konečná)
nad 5000 Kč/hrubého/měs. je zálohová daň, vyžádáte si od obou zam-telů potvrzení o zdanit. příjmech a podáte daň. přiznání na FÚ
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
18. 10. 2011 15:05
Dobrý den,
mám stálé zaměstnání, ke kterému jsem si ale našla i brigádu na DPP. Měsíční výdělky na DPP se budou pohybovat v rozmezí od 3tis - 6tis.čistého, podle práce. Nejsme v tomto moc znalá, ale zajímá mě, zda můžu podepsat prohlášení poplatníka k dani u zaměstnavatele na DPP, aby mi daň odváděl zálohově ne srážkově, ale neuplatnovat u něj slevu na dani,protože to uplatnuji už u zaměstnavatele na stálý pracovní poměr... A jeslti se to takto dá podepsat, pak musím na konci roku podat daňové přiznání k dani z příjmů jako fyzická osoba? A kdyby mi zam. na DPP srážel mzdu jednorázovou srážkovou daní, tak bych si DPFO nemusela podávat? Děkuji moc.