Re: nárok a čerpání dovolené po mateřské
Ano,nárok na celou dovolenou vám vznikne, pokud ji budete čerpat ihned po mateřské - tedy před nástupem na rodičovskou dovolenou. Krátit se nebude právě z tohoto důvodu, že bude čerpána ihned po mateřské. Krátila by se za rodičovskou, pokuid byste jí čerpala až po skončení té rodičovské dovolené.
ano,přesně tak. Musíte zaměstnavatele požádat o čerpání dovolené (nikoli o proplacení) a pak o rodičovskou. Zároveň s čerpáním dovolené už můžete rovnou požádat o rodičovský příspěvek.
V zákoně je tohle napsané dosti nesrozumitelně a i přesto že jsem to právě takto pochopila, zdálo se mi to tak nějak nespravedlivé vůči zaměstnavateli. Vlastně jen díky tomu, že jsem dobře otěhotněla :) mi zaměstnavatel musí poskytnout dovolenou za r. 2012 v plném rozsahu aniž bych "šáhla" na práci. Inu těšmě se na další novely :)
Mockrát děkuji za konzultaci.
No tak to trochu nesouhlasím, ne s tím, že mamina dostává nějaké peníze, ale s tím, že je vyplácí jako náhradu dovolené zaměstnavatel a hlavně s tím, že je to docela diskriminační v tom, že záleží na tom, kdy se dítě narodí, když to dobře vyjde tak další rok má nárok na celou výměru dovolené, když ne, tak třeba jen na 1/12.
ano, souhlasím, pro zam-tele to příjemné není, ale třeba se mu pak tato zam-kyně vrátí zpět a svojí prací mu to "bohatě" vrátí
a těm běžným maminám bych to nezáviděla, protože mnoho z nich nemá nárok na porodné (od letoška jen na 1 dítě a musí splňovat dost přísné parametry, aby nárok měla) a když se podíváte např. do parlamentu, tak psali, že jsou tam 2 maminy, které tím, že nemají nárok na PPM, dostávají normální plat kolem 100000Kč měsíčně a přitom chodí jen občas, když je nějaké důležité hlasování (to psali nedávno na Seznamu)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 10. 2011 16:14
Dobrý den. Dne 18.11.2011 mám nastoupit na mateřskou dovolenou. Nárok na rok 2011 si vyberu již v tomto roce a chtěla bych vědět kolik dní dovolené mi vznikne v roce 2012 přičemž počítám s tím že půjdu na dva roky rodičovské dovolené. Tuto dovolenou bych si tak chtěla vybrat mezi mateřskou /cca v červnu/ a rodičovskou. Vznikne mi tedy nárok na celou dovolenou /20dní/ a bude se mi krátit o rodičovskou za zbylých šest měsíců toho roku 2012?? Děkuji. Katka