Re: Ověření DIČ
Pan "Pája" je bezpochyby příjemný muž. Vás bych chtěla mít doma...
Nicméně jsem tu jen napsala, co jsem někde slyšela (bohužel si již nepamatuji kde) a následně poslala to, co se píše v zákoně. Názor na to si má tazatelka udělat sama. Neuvádím zde věty typu "je to rozhodně tak a tak". Čistě dle mého názoru je sídlem firmy místo, které má uvedeno v OR. A místem podnikání je místo, kde podnikání skutečně provozuje, čili, kde má kancelář. Z toho mi vyplývá, že na faktuře může být uvedena jiná adresa než ta, co je uvedena v OR. Ale netvrdím, že si to nemohu vykládat špatně. Budu ráda za další názory.
Paní Helenko a p. Pájo, když už jsem tady mým dotazem rozpoutala takovouhle bouři, vznesu ještě jednu možnost, která se mi také při ověřování DIČ objevila. OR a fa mají stejnou adresu a při ověření DIČ - dič je platné, ale adresa je tam uvedena jiná, původní, kterou změnily a v OR je uvedená, ale v ověřování DIČ je pořád ta původní. Co potom s tímto případem? Je to správné a můžu si uplatnit DPH a bude to OK?
>
>Paní Helenko a p. Pájo, když už jsem tady mým dotazem
>rozpoutala takovouhle bouři,
o žádnou bouři nejde, pouze o to, že Vy jste na rozdíl od mnohých jiných pečlivá a chcete to mít v pořádku a ta dotyčná plácá nesmysly a plete Vám hlavu.
vznesu ještě jednu
>možnost, která se mi také při ověřování DIČ objevila. OR a
>fa mají stejnou adresu a při ověření DIČ - dič je
>platné, ale adresa je tam uvedena jiná, původní, kterou
>změnily a v OR je uvedená, ale v ověřování DIČ je pořád
>ta původní.
držte se platné adresy zapsané v OR, tento případ se občas objeví a vznikne tím, že firma změní sídlo, nenahlásí to na FÚ a tam zůstane adresa původní.víc v tom nehledejte.
Co potom s tímto případem? Je to správné a
>můžu si uplatnit DPH a bude to OK?
protože jste se neptala, ale tvrdila a dokládala zákonem, že máte pravdu.
Sídlo: je místo, kde sídlí PO- § 19c obč.zák.
Místo podnikání: je adresa, na které podniká FO OSVČ- zapsané v ŽR, bu´d je to adresa bydliště nebo jiná, kterou ohlásí
a provozovna je ohlášený prostor ve kterém je provozována živnost(jak PO tak i FO),
obě se řídí režimem ŽZ
dále upravuje užívání § 13a obch.z..Stačí?
Pane Pájo, znovu Vám opakuji, že si rozhodně netroufám tvrdit, že tu mám v něčem pravdu. Psala jsem tu, jak si zákon vykládám já a že budu ráda za další názory. Jsem ráda, že jste mi to vysvětlil. Myslím si, že nejsem jediná, kdo by pojem "sídlo" a "místo podnikání" nemusel pochopit správně. Proto by bylo fajn, když byste příště místo kritiky věci raději rovnou vysvětlil.
Myslela jsem, že se to tu jmenuje "Diskuze" a nikoliv "Zeptejte se odborníků". Kdybych věděla, že si zákon vykládám špatně, tak je jasné, že se na to zeptám hned. A na tom, že tu vyjádřím svůj "názor", nevidím nic špatného. Zláště když jsem upozornila, že nevím, jestli si to vykládám správně. No nic, omlouvám se, že jsem sem cokoli psala.
Ještě jeden dotaz jsme právnická osoba, sídlo firmy i provozovnu máme každé jinde. Spousta faktur od dodavatelů mi chodí i na provozovnu. V názvu firmy také bývají chyby - např. místo spol. s r.o. bývá uvedeno s.r.o. atd. Kdybych měl po každém požadovat opravu faktury na správný název a sídlo firmy přesně dle zápisu ...tak nebudu celý den nic jiného dělat než telefonovat - jak to prosím řešíte v ostatních firmách?
díky
Já "už" to neřeším. Měla jsem období, kdy jsem rozesílala maily, vracela faktury. Ale výsledek nebyl 100%. To bych nedělala nic jiného.
Neřeším záměnu s. r. o. x spol. s r. o., malé x velké písmena v názvu firmy, chybějící evidenční číslo u názvu ulice = chci bezchybné IČ, DIČ je bez debaty.
Věřím, že každý kontrolor na to kouká jinak, nezbývá mi než doufat, že by bylo uznáno. Vlastní zkušenost nemám.
Re: Děkuji všem, zkusím to.
>>
>>Ještě jeden dotaz jsme právnická osoba, sídlo firmy i
>>provozovnu máme každé jinde. Spousta faktur od
>>dodavatelů mi chodí i na provozovnu. V názvu firmy
>>také
>>bývají chyby - např. místo spol. s r.o. bývá uvedeno
>>s.r.o.
>>atd. Kdybych měl po každém požadovat opravu faktury
>>na
>>správný název a sídlo firmy přesně dle zápisu ...tak
>>nebudu celý den nic jiného dělat než telefonovat -
>>jak
>>to prosím řešíte v ostatních firmách?
>>díky
>
>Já "už" to neřeším. Měla jsem období, kdy jsem
>rozesílala maily, vracela faktury. Ale výsledek nebyl 100%.
>To bych nedělala nic jiného.
>Neřeším záměnu s. r. o. x spol. s r. o., malé x velké
>písmena v názvu firmy, chybějící evidenční číslo u
>názvu ulice = chci bezchybné IČ, DIČ je bez debaty.
>Věřím, že každý kontrolor na to kouká jinak, nezbývá
>mi než doufat, že by bylo uznáno. Vlastní zkušenost
>nemám.
Re: Děkuji všem, zkusím to.
nejlepší je to nechat opravit ihned od dodavatelů. některým to sice člověk musí vysvětlovat víckrát. u nás se to nechává opravovat.my máme v názvu velká písmena, když má někdo malá, tak to taky zpravujeme. když to špatně zadá nějaký zaměstnanec, tak si to taky nechá zpravit, pak si na to dáva
>>Nesprávně zadaný název společnosti je zásadní chyba a doklad či smlouva v případě sporu je považován za neplatný.
>>Ještě jeden dotaz jsme právnická osoba, sídlo firmy i
>>provozovnu máme každé jinde. Spousta faktur od
>>dodavatelů mi chodí i na provozovnu. V názvu firmy
>>také
>>bývají chyby - např. místo spol. s r.o. bývá uvedeno
>>s.r.o.
>>atd. Kdybych měl po každém požadovat opravu faktury
>>na
>>správný název a sídlo firmy přesně dle zápisu ...tak
>>nebudu celý den nic jiného dělat než telefonovat -
>>jak
>>to prosím řešíte v ostatních firmách?
>>díky
>
>Já "už" to neřeším. Měla jsem období, kdy jsem
>rozesílala maily, vracela faktury. Ale výsledek nebyl 100%.
>To bych nedělala nic jiného.
>Neřeším záměnu s. r. o. x spol. s r. o., malé x velké
>písmena v názvu firmy, chybějící evidenční číslo u
>názvu ulice = chci bezchybné IČ, DIČ je bez debaty.
>Věřím, že každý kontrolor na to kouká jinak, nezbývá
>mi než doufat, že by bylo uznáno. Vlastní zkušenost
>nemám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 10. 2011 10:49
Dobrý den, prosím mám takový dotaz:
Při ověření DIČ - je platné, název firmy OK, ulice na ověření a v OR odlišná od ulice uvedené na fa. Je to problíém, nebo to moc rozebírám? A mám to nechat tak a neřešit to.?
Děkuji. Jestli je dotaz hloupý, omlouvám se.