Re: Faktura v Eurech - Slovensko
Dobrý den,
já vždy navedu i zálohovou fakturu do Fakturace-Přijaté záloh.faktury-záznam-Cizí měna (s DZP dle datumu vystavení dané faktury - nebo dle Vašich vnitřních předpisů)
Pak ji uhradím
tím mi vznikne v bance zaúčt. 314 / 221
Až přijde faktura (konečná) s nulou, tak ji navedu do Přijatých faktur, do položek faktury navedu jak položku daného materiálu (služby), tak i pak přes Záznam - Záloh.faktury - vyberu tam danou záloh.fakturu (automat.s mínusem), čili mám výslednou částku nula.
Kurzový rozdíl mi vyplyne pak vždy z 314 - z rozdílu mezi částkou navedenou u Přijaté záloh.faktury (kurz ČNB k datu vystavení faktury) a datem uhrazení (kurzem dle Vašich předpisů - buďto skutečným kurzem úhrady nebo kurzem ČNB).
Takto mi to předala zase má předchůdkyně, i daňový poradce říkal, že to děláme dobře.
Ale jinak opravdu záleží na Vašich vnitřních směrnicích.
S pozdravem, Lenka H.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
20. 10. 2011 10:53
Dobrý den,
prosím o radu jak postupovat v tomto případě.
Objednali jsme si zboží ze Slovenska, došla zálohová faktura v Eurech 23.9, tu jsme zaplatili. Na základně naší platby byla vystavená faktura na přijatou plabu dne 30.9. a pak nám s dodáním zboží přišla faktura vystavená 5.10. (vyúčtování zálohy a přijaté platby) - nula na faktuře.
Kterou fakturu a k jakému datu musím návést do účetnictví? Jsme měsíční plátci DPH a Daňovou evidienci vedu v programu Pohoda.
Jsem začátečník, předchozí účetní už skončila a sama prý neví jak v tomto případě postupovat