Re: Přijatá fa v EUR od českého plátce
To by asi nešlo. Nestačí znát kurs, ale na faktuře musí být uveden základ daně i daň v české měně (viz ZDPH §26/1), abyste si mohla odečíst pouze tolik, kolik Váš dodavatel odvedl. K žádnému rozdílu na DPH tedy nemůže dojít (Kalousek by se určitě zlobil, kdyby vlivem kurzových rozdílů jste si odečetli třeba o stovku víc než Váš dodavatel zaplatil). Kurs pro účetnictví může být samozřejmě rozdílný i když je to poměrně nepraktické. Je lépe dát do směrnice, že tuzemské došlé faktury v CM přepočítáváte kurzem dodavatele a máte zabity dvě mouchy jednou ranou - jak z hlediska účetnictví, tak DPH. Pak by docházelo ke kurzovému rozdílu jen při případném vytváření dohadných položek na konci účetního období, ale to nebude tento případ.
Re: Přijatá fa v EUR od českého plátce
Vladimíre, samozřejně jsem se špatně vyjádřila na faktuře je uveden základ daně a daň v korunách, také vše v EUR a také jejich kurz.
takže když ve směricích ještě letos nemám že přijaté faktury v CZ bych přepočítávala kurzem dodavatele, tak ponechám nárok DPH, pokud je nižší, tak jak mi vyšel.. nebudu nárokovat víc.
Když mi vyjde, že jsem nárokovala víc.. upravím interním dokladem, a rozdíl v DPH vrátím Finančnímu úřadu, aby se Kalousek nezlobil:))
Minulý dměsíc mi to vyšlo tak, že jsem po zaúčtování naším pevným kurzem nárokovala více o 1023 Kč. Tápala jsem jak zaúčtovat a nakonec jsem zaúčtovala
501x395200 plusem
343020x395200 mínusem...
DPH jsem vrátila, ale dumám tady nad tím, jestli to bylo dobře.
A tento měsíc mám přesně opačný případ, kdy nárokuji méně..
.. asi to tak nechám,..
Do směrnic na příští rok, si už chystám tu pěknou větičku... děkuji moc
Blanka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
20. 10. 2011 14:40
Dobrý den, prosím o pomoc.
Mám přijatou fakturu v EUR od českého plátce.
Na faktuře je správně uvedeno jakým kurzem účtoval dodavatel.
Při zaúčtování faktury použiji jiný kurz, mám pevný měsíční.
Rozdíl v kursu je 0,83 haléru v můj neprospěch. Nárokuji tedy méně DPH.
Rozdíl je v mém případě 6473,. nároku méně DPH.
Upravuji nějak ? abych měla stejné DPH jako dodavatel?
Chtěla jsem to zkusit zaúčtovat a nevím jak, zvyšuji náklady?
Je to ještě ke všemu na sklad za zboží....
nevíte někdo jak se postupuje?
děkuji moc za rady
Blanka