Re: musím účtovat všechny FAP?
Já jsem se setkala s tím, že když u nás byla kontrola na DPH (nadměr), tak si ze seznamu našich dodavatelů některé vypisovali. Myslím si, že je to právě kvůli jejich kontrole. A může to být i opačně.
Ivčo, pokud bude kontrolovat FÚ nadměr - půjde se podívat podle nákladových faktur na dodavatele. Tu fakturu, kterou nemáte v evidenci - nemůžou zkontrolovat u dodavatele :-)
Já chápu důvody, proč to tak dělat. Napadá mě jich hned několik. Jestli to má "šanci někdo zjistit", případně - jestli to je "špatně" =NEVÍM-
Znám případ, kdy si FU v Makru nechal vypsat všechny nákupy kontrolovaného subjektu. Při kontrole potom vytknul, že nejsou všechny zaúčtované - některé nákupy byly pro osobní spotřebu (kdo to někdy v Makru neudělal?), o těch nebylo vůbec účtováno a FÚ teď chce udělit pokutu za neúplné účetnictví. Nevím, v jaké je to teď fázi, proti pokutě se hodlají bránit.
Pokud Vám někdo poskytl plnění a vyfakturoval, pak má za Vámi pohledávku. Když vy nezaúčtujete tuto došlou fakturu, jak se tedy vyrovnáte?
Pokud jste auditovaná firma, pak se dělají konfirmace, kterými se odsouhlasují pohledávky a závazky - přijde se na to.
Neúčtováním o všech došlých fakturách (schválených, akceptovaných) zkreslujete účetnictví, podhodnocujete náklady a tím porušujete zákon o účetnictví. Mimo jiné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
21. 10. 2011 11:03
Dobrý den, mám takový zvláštní dotaz, jestli musím účtovat všechny faktury přijaté? Vystavené, je mi jasné, že musí být všechny... Je nějaká provázanost, pokud bychom měli kontrolu, že obvolávají dodavatele a kontrolují, kolik nám vystavili faktur a kolik my jsme si jich zaúčtovali a naopak? Děkuji předem za odpověď.