Dobrý den,
vše je jinak:
> Daňové přiznání: daně se odvádí nad 15000,- Kč čistého příjmu. Je to tak?
> : Pokud bych této hranice nedosáhla, nemusím přiznání vypisovat? A má se tato skutečnost někde hlásit?
Hranice není 15 000 Kč čistého příjmu, ale 15 000 Kč příjmů (tedy hrubého příjmu, bez odpočtu výdajů). Tato hranice však platí pouze, pokud nemáte jiné zdanitelné příjmy. V případě, že jste například zaměstnaná, podáváte přiznání od 6 000 Kč příjmů z podnikání ročně. Na finanční úřad nic hlásit nemusíte. To se však netýká přehledů pro ČSSZ a ZP, ty se podávají vždy.
> Také jsem se doslechla, že za Živnostenský list se musí platit každý rok, asi něco jako registrační poplatek. Opravdu? Pokud ano, platí se vždy v lednu nebo v měsíci kdy byla živnost založena?
Není to pravda. Žádný udržovací poplatek pro živnostenské oprávnění neexistuje.
> Jsem nyní na rodičovské dovolené, v dubnu čekám další miminko. Ze zákona musím podnikání přerušit. Nevíte náhodou na jaké období se to přerušení dělá? (myslím jak dlouho před termínem porodu a na jak dlouho po něm). Nebo to jde nějak obejít? Třeba za pomoci manžela. Abych nepřišla o klienty . .
Živnost přerušovat nemusíte. Pokud pobíráte mateřskou ze zaměstnání, můžete dále podnikat. Pokud je mateřská z pojištění OSVČ, nesmíte dále osobně vykonávat činnost. Znamená to, že můžete někoho zaměstnat nebo podnikáte prostřednictvím spolupracující osoby, tj. např. manžela.
Dagmar Kučerová ;)
Dobrý den,
nic jako roční poplatek za živnostenské oprávnění neexistuje.
Při mateřské dovolené nesmíte osobně vykonávat podnikatelskou činnost. Můžete však zaměstnat někoho jiného nebo podnikat pomocí spolupracující osoby. Více zde: http://www.podnikatel.cz/specialy/podnikani-na-vedlejsak/podnikani-na-materske/
Moc děkuji za odpovědi, jen pro ujištění, že vše chápu . . .
Z tohoto odstavce: Podnikatelka, která pobírá peněžitou pomoc v mateřství (PPM), nesmí po tuto dobu osobně vykonávat podnikatelskou činnost. Může však zaměstnat jinou osobu nebo podnikat prostřednictvím spolupracující osoby. Pokud ale podnikatelka pobírá PPM ze zaměstnání, může nadále podnikatelskou činnost vykonávat. Je považována za OSVČ vedlejší.
- Byla jsem dva roky zaměstnána. Pak jsem nastoupila na mateřskou a následně rodičovskou dovolenou, na tu mi navazovala druhá a nyní to tak máme do třetice ;) Vše pěkně navazuje. Tedy pro mne platí, že mi je PPM vyplácena ze zaměstnání (zaměstnavatel Česká pošta). Je to tak? Tedy nemusím v této otázce nic řešit. Nikde hlásit, že se nám mimi narodilo (ohledně podnikání).
- Když podepisuji v práci růžový papír přiznání pro FO, mám tam nějak zanést fakt, že jsem se v loňském roce stala OSVČ vedlejší?
Jste super, že tak radíte :)
Dobrý den,
přesně tak, pokud pobíráte mateřskou ze zaměstnání, nic neřešíte. Můžete dále podnikat.
Žádost o roční zúčtování můžete podepsat pouze, pokud nemáte jiné příjmy např. z podnikání vyšší než 6000 Kč ročně (hrubé příjmy). To v tiskopise podpisem prohlašujete. V opačném případě podáte přiznání na všechny dosažené roční příjmy, tedy i ty ze zaměstnání. Vyžádáte si potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele.
Dagmar Kučerová ;)
Ale když jsem celý rok 2011 pobírala rodičovský příspěvek (příjem nepodléhající dani) nemá mi zaměstnavatel na co potvrzení vystavit. Mám v tom trochu hokej . . . Již jsem zjistila, že mé příjmy z podnikání přesáhly 15000,- Kč, tedy musím do dubna odevzdat daňové přiznání. Na OSSZ a ZP dám přehledy o příjmech a výdajích. A až mě zaměstnavatel požádá abych přišla podepsat přiznání pro FO, vysvětlím, že jsem začala podnikat jako OSVČ vedlejší a že podávám přiznání z podnikání.
Doufám, že jsem to celé pochopila správně. Je to fuška když nemám páru jak to chodí, ale nějak se naučit musím. Asi poběžím do knihkupectví a koupím si něco chytrého na čtení . . . :) Můžete doporučit titul? :)
Dobrý den,
nemáte-li zdanitelné příjmy, zaměstnavatel Vás k podpisu žádat nebude. Bohužel neznám knihu, kde najdete všechny potřebné informace. Mohu Vám pouze doporučit hledat na stránkách Podnikatele. Věnujeme se zahájení podnikání a v měsících únoru a březnu i návodům na vyplnění daňového přiznání a přehledů.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
3. 1. 2012 8:58
Dobrý den, v loňském roce jsem začala podnikat. Mám to jako vedlejší pod. činnost. Potřebuji si ujasnit některé věci, předem děkuji za odpověď
Daňové přiznání: daně se odvádí nad 15000,- Kč čistého příjmu. Je to tak?
: Pokud bych této hranice nedosáhla, nemusím přiznání vypisovat? A má se tato skutečnost někde hlásit?
Také jsem se doslechla, že za Živnostenský list se musí platit každý rok, asi něco jako registrační poplatek. Opravdu? Pokud ano, platí se vždy v lednu nebo v měsíci kdy byla živnost založena?
Jsem nyní na rodičovské dovolené, v dubnu čekám další miminko. Ze zákona musím podnikání přerušit. Nevíte náhodou na jaké období se to přerušení dělá? (myslím jak dlouho před termínem porodu a na jak dlouho po něm). Nebo to jde nějak obejít? Třeba za pomoci manžela. Abych nepřišla o klienty . . .
Ještě jednou děkuji za pomoc a přeji hezký den