Re: Podat daňové přiznání ???
Pokud má tazatelke příjem podle§6 ze závislé činnosti a funkčích požitků nemá povinnost podávat daňové přiznání, potože má veškeré příjmy zdaněné. O vyučtování daně u zaměstnavatele má právo si požádat a nebo také nepožádat. Při vyúčtování dochází k vrácení části zaplacené daně podle toho jaké má zaměstnanec odečitatelné položky. Pokud si o vyúčtování nepožádá o tuto výhodu přijde ale stát nijak nepoškodní. Pokud zjistí později, že by raději vyúčtování udělal má na toto lhůtu 3 let ale daňové přiznání si potom musí podat sám.
Vzhledem k tomu, že "prohlášení " může být podepsané jen u jednoho zaměstnavatele a příjem tazatelky nedosáhl 5000,- za měsíc měla by být z tohoto druhého příjmu ze zákona sražena daň srážková a nikoli zálohová a toto je pak zdanění jednou provždy a do daňového přiznání se stejně neuvádí.
Pokud byl příjem podle §7 až 10 platí hranice 6000,-
>>>>>Prosím, jsem zaměstnaná na hlavní pracovní poměr a
>>>>>>>>>>kromě toho jsem poprvé dostala odměnu za činnost ve
>>>>>>>>>>výboru společnosti vlastníků, která činila za celý
>>>>>>>>>>rok
>>>>>>>>>>2011
>>>>>>>>>>3000,- Kč.Musím si dělat sama daňové přiznání nebo mi
>>>>>>>>>>zaměstnavatel udělá roční zúčtování daně,když mu
>>>>>>>>>>příjem doložím?Děkuji
>>>>Blbost do 6000,- nemusíte, leda by jste sama chtěla a
>>>>věděla jste, že zaplacená zálohová daň se Vám na
>>>>základe daňového přiznání bude vracet.(máte velké
>>>>odečty).Ale je to čistě na vašem uvážení.
>>
>
>V diskuzi bylo zmíněno, že bylo zdaněno zálohovou
>daní...
To na výše uvedeném nic nemění, tazatelka daňové přiznání podávat nemusí. Pokud jí byla skutečeně sražená zálohová daň, měla by dostat potvzení o zdanitelných příjmech a zálohách zaplacených na daň, může pak požádat svoji mzdovku v hlavním zaměstnání aby jí toto na základě zmíněného potvrzení přidala do ročního zúčtování daně. Toto se běžně dělá. Ale pokud vyše zmíněný příjem úplně pomine a nikam ho neuvede, vůbec nic se nestane.
Takže "kamarádko"
dotaz zněl: mám HPP, kromě toho jsem obdržela odměnu od SVJ ve výši 3tis. Kč... Protože příjem od SVJ byl zdaněn zálohovou daní a podepsané prohlášení má v HPP, tak to znamená, že má vyplacen příjem od více plátců daně a to SOUBĚŽNĚ a nemá u všech podepsáno prohlášení poplatníka.. Podle § 38g odst. 1 musí podat DP poplatník s příjmy vyššími než 15tis. Podle § 38g odst. 2 ale nemusí podávat DP poplatník, pokud má příjmy ze závislé činnosti od více plátců POSTUPNĚ a u těchto plátců má podepsané prohlášení. Toto se ale na tazatelku nevztahuje, takže z toho vyplývá, že má povinnost podat DP. Vyžádá si potvrzení od zaměstnavatele a SVJ a podá DP. A to že jí může roční zúčtování provést mzdovka z obou příjmů je už naprostý nesmysl. (§38ch odst. 1 Roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění neprovede plátce u poplatníka, který podá nebo je povinen podat přiznání k dani).
A pokud uvedený příjem pomine a nikam ho neuvede, tak se nic nestane? A co tak zatajení příjmů, to Vám nic neříká? Pokud by si paní např. zažádala o soc. dávky a ty by se počítaly z příjmů bez oné odměny a pak by se na to přišlo, myslím si, že by paní měla velký problém. Ano pokud se na to nepřijde, tak se nic nestane. Ale to si říkají i zloději.
já nevím, jaké jsou podmínky u odměn u SVJ, ale pokud měla odměnu 3tis. Kč a neměla podepsané daň. prohl., protože to měla podepsané na PP (to je správně, nesmí mít podepsáno u 2 zam-telů souběžně), tak z těchto 3 tis. Kč neměla být sražena zálohová, ale srážková daň, která nejde do daň. př. ani RZD
ale, to máte pravdu, pokud by žádala o soc. dávky, tak tento příjem by se musel uvést
můžete mi vysvětlit, proč odváděli zálohovou daň (bez podepsaného daň. prohl.?)
Přesně to jsem psala v úvodu, daň měla být srážková. Pokud vím tazatelka nikde neuvedla, že daň byla zálohová.A dále k těm soc. dávkám.Pokud o ně někdy bude žádat, musí jí příjmy potvrdit za to které období každý zaměstnavatel, ve většině případů dokládá i příjem manžela, nebo osob žijících ve společné domácnosti.To jí její mateřská mzdovka stejně nikdy nepotvrdí. Daňové přiznání a žádost o soc. dávky jsou dvě různé záležitosti a nelze je míchat dohromady.Na základě daňového přiznání (pokud se nejdná o OSVČ) jí nokdo žádné dávky nedá
Tak kamarádko v úvodu jste psala přesně toto:
Blbost do 6000,- nemusíte, leda by jste sama chtěla a věděla jste, že zaplacená zálohová daň se Vám na základe daňového přiznání bude vracet.(máte velké odečty).Ale je to čistě na vašem uvážení.
Melete kraviny, protiřečíte si a neustále ty nesmysly obhajujete jinýma kecama! Vy sama jste hned v úvodu řešila zálohovou daň!!!!
jste velice arogantní v dalším příspěvku jsem psala, že pokud tazatelčin příjem nepřesáhl 5000 v měsíci, nechápu proč byla srážena zálohová daň a ne srážková. To že byla sražená zálohová psal hned první odpovídající a na to jsem navázala. Myslím, že tato rubrika má poskytnout někomu radu popřípadě zde má proběhnout diskuze na úrovni, nikoli k tomu aby si tady někdo "honil triko", to že někdo nemá pravdu, nebo má špatný názor se nechá říct i slušně
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>jste velice arogantní v dalším příspěvku jsem psala,
>>>že pokud tazatelčin příjem nepřesáhl 5000 v měsíci,
>>>nechápu proč byla srážena zálohová daň a ne srážková.
>>>To
>>>že byla sražená zálohová psal hned první odpovídající
>>>a na to jsem navázala. Myslím, že tato rubrika má
>>>poskytnout někomu radu popřípadě zde má proběhnout
>>>diskuze
>>>na úrovni, nikoli k tomu aby si tady někdo "honil
>>>triko", to že někdo nemá pravdu, nebo má špatný názor
>>>se
>>>nechá říct i slušně
>>Můžete mi říct (když si pořád stojíte za svým), na
>>základě kterého § měla být sražena zálohová daň? Ráda
>>se
>>nechám poučit.
>Také by mě to zajímalo, kde paní Zita našla že práce
>ve výboru je vždy se zálohovou daní
Jé, já to napsala blbě. Já tam chtěla napsat "..neměla být.." Podle mého by právě měla být sražena zálohová. Protože podle §6 odst.4 se srazí srážková daň, pokud je příjem menší než 5tis., není podepsané prohlášení, ale toto se týká příjmů podle §6 odst 1 písm. a) a d). A to odměny SVJ nejsou. Takže podle mě zálohová daň a souhlas se Zitou.
Tak jak Vám tady psali už minimálně dva lidi. U odměn SVJ se sráží vždy zálohová daň, bez ohledu na výši příjmu. Než tady znovu začnete psát nesmysly, zkuste si nastudovat příslušné §§. Stačí §6 a § 38g. A pokud je nechápete, pak tu radši neraďte.Samozřejmě vím, že DP a žádost o soc. dávky jsou 2 různé věci a nikdo je nemíchá dohromady. Vy jste tady paní radila, aby zatajila příjem od SVJ. Já jen napsala příklad, kdy by se to nemuselo vyplatit. Je vidět, že nechápete ani to, co tady kdo napíše, natož zákon.
Kamarádko, nepleskejte nesmysly a nemaťte všem hlavu. Jestliže měla příjem dle § 6 zdaněný zálohovou daní a současně v témže období měla jiný příjem dle § 6 také zdaněný zálohovou daní, je povinna podat přiznání, ve kterém uvede všechny příjmy, které byly zdaněné zálohovou daní a tyto zálohové daně. RZD mzdová provést nesmí. Nebyla by povinna podat v tomto případě přiznání a RZD by se mohlo udělat, pokud by byla z toho příjmu sražená srážková daň, která je již konečná.
Přeji hezký den
protože se vlákno poněkud rozrostlo a názory se tříští, dovoluji si uvést několik www stránek, na kterých jsou články s tematikou odměn u SVJ
Odměny členů statutárních orgánů z hlediska daně z příjmů, sociálního a zdravotního pojištění
http://www.ucto2000.cz/UCTOINFO/pk1157.htm
Odměny členům výboru SVJ
(na stránce až dole)
http://www.zk.webzdarma.cz/?cat=9
Odměny statutárům SVJ a daně
http://www.dashofer.cz/?cid=176130&coolurl=1
..............
Doplňující otázka - jste členkou výboru společnosti vlastníků?
Pokud ano, tak Vám měla před výplatou být z odměny sražena zálohová daň z příjmů fyzických osob a zdravotní pojištění.
Tyto odměny se řadí mezi příjmy ze závislé činnosti podle ZDP § 6 odst 1 písm c) a odvádí se z nich zálohová daň z příjmů fyzických osob.
ZDP § 6 odst 1 písm c) : odměny členů statutárních orgánů a dalších orgánů právnických osob
Nelze srazit a odvést tzv.srážkovou daň, protože příjmy podle ZDP § 6 odst 1 písm c) nejsou uvedeny mezi příjmy, ze kterých lze srážková daň odvést. Srážková daň by šla odvést v případě § 6 odst 1 písm a) + písm d) / což jsou příjmy z pracovněprávního, služebního nebo členského poměru a obdobného poměru, v nichž poplatník při výkonu práce pro plátce příjmu je povinen dbát příkazů plátce.
Pokud máte v průběhu roku příjem z pracovního poměru + současně příjem z odměny za činnost ve výboru společnosti vlastníků, máte souběžně dva příjmy podle § 6 ZDP. Z tohoto důvodu jste podle 38g povinna podat přiznání k dani z příjmu fyzických osob. A pokud jste povinna podat daňové přiznání, nesmí Vám zaměstnavatel provést roční vyúčtování daně z příjmu.
To jsem sice napsala, nevěděla jsem, že se tyto odměny považují za příjem podle § 6, myslela jsem, že je to § 10. Ani to, že se nemůže použít srážková daň. Kolegyně mne na to upozornily a tak jsem se tazatelce při nejbližší příležitosti omluvila. Podívala jsem se do ZDP, trochu si zagooglila a dozvěděla jsem se mnoho nového.
Nestydím se přiznat, že jsem napsala blbost. Dala jsem špatnou radu v dobré víře a za chybu jsem se omluvila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
25. 10. 2011 8:26
Prosím, jsem zaměstnaná na hlavní pracovní poměr a kromě toho jsem poprvé dostala odměnu za činnost ve výboru společnosti vlastníků, která činila za celý rok 2011 3000,- Kč.Musím si dělat sama daňové přiznání nebo mi zaměstnavatel udělá roční zúčtování daně,když mu příjem doložím?Děkuji za odpověď