Zahr.cestovné a soukr.platební karta

• (neregistrovaný)

25. 10. 2011 21:41

Dobrý den, mám dotaz, nemůžu nikde najít odpověď. Zaměstnance vyšleme na služební cestu, poskytneme mu zálohu v CZK na jeho soukromý účet, protože měnu státu, kam ho vysíláme nemůžeme v ČR obstarat (to je ještě v pořádku).
    1) Ale pokud mi při vyúčtování sl.cesty zaměstnanec doloží, že např. hotel hradil ze svého účtu platební kartou a doloží mi výpis z účtu, můžu považovat částku v CZK, kterou mu banka srazila z účtu jako hodnotu, kterou vyúčtovávám zaměstnanci.
    2) Nebo musím tuto sraženou platbu v cizí měně za hotel přepočítat kurzem při započetí sl. cesty?

Zdá se mi nejvíc fér, že to co bylo zaměstnanci ztrženo z účtu mu zase vyplatím v jeho přesné výši.
    Moc děkuji za názor

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 10. 2011 22:03

v.e.n.d.y.

Re: Zahr.cestovné a soukr.platební karta
      Zákoník práce §183
      (2) Při zahraniční pracovní cestě může zaměstnavatel po dohodě se zaměstnancem poskytnout zálohu v cizí měně nebo její část též cestovním šekem nebo zapůjčením platební karty zaměstnavatele. Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí zálohy na zahraniční stravné v české měně nebo v jiné než v prováděcím právním předpisu vydaném podle § 189 stanovené cizí měně pro příslušný stát, pokud je k této měně Českou národní bankou vyhlašován kurz. Při určení výše zahraničního stravného v dohodnuté měně se nejprve zjistí korunová hodnota zahraničního stravného, která se přepočítá na dohodnutou měnu. Pro určení korunové hodnoty zahraničního stravného a částky zahraničního stravného v dohodnuté měně se použijí kurzy vyhlášené Českou národní bankou a platné v den vyplacení zálohy.
      ...takže můj názor - přepočítat kurzem ČNB v den nástupu a to proplatit...

• 26. 10. 2011 7:31

jb (neregistrovaný)

Pokud Vám zaměstnanec předloží svůj výpis, pak se jedná o doložený kurz a můžete proplatit.
      Odst 4
      ......Při vyúčtování zálohy použije zaměstnavatel zaměstnancem doložený kurz, kterým byla poskytnutá měna v zahraničí směněna na jinou měnu, a kurzy uvedené v odstavci 2.

• 26. 10. 2011 8:49

Talpi (neregistrovaný)

Moc děkuji - vím o použití lístku ze směnárny v zahraničí, a výpis z účtu zaměstnance je vlastně to stejné, vidím přesně sraženou částku za doklady. Moc děkuji
      Ještě pro jistotu - pro vyúčtování sl.cesty použiji kurz, ke dni vyúčtování cestovného- pro zaúčtování nákladů do účetnictví. Je to tak?
      Děkuji

• 26. 10. 2011 11:30

Talpi (neregistrovaný)

Moc děkuji za informaci, pomohlo mi to.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).