Re: Zálohy a přijatá platba
Také se mi to stalo a nechtěli to opravit, tak jsem si ten doklad ofotila a napsala k tomu vyjádření a zaúčtovala dle datumu platby. Zkuste jim poslat tohle, ale mě to nepomohlo :-(
Podle § 21 odst. 1 zákona o DPH platí základní pravidlo, že daň na výstupu je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve.
Plátce, který nevede účetnictví je povinen přiznat DPH až ke dni uskutečnění plnění. Také on ale může – tedy nemusí - přiznat DPH již ke dni dřívějšího přijetí úplaty (§ 21 odst. 2 zákona o DPH).
Pokud je plátce povinen přiznat DPH z přijaté zálohy (nebo tak činí dobrovolně), pak musí:
- do 15 dnů vystavit daňový doklad na přijatou úplatu,
- uvést daň do přiznání k DPH za dotčené zdaňovací období
Při uskutečnění zdanitelného plnění vypočte daň již pouze z „doplatku“ (§ 37 odst. 3 zákona o DPH):
- o čemž opět do 15 dnů vystaví daňový doklad,
- daň z „doplatku“ uvede do přiznání k DPH za dotčené zdaňovací období.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
26. 10. 2011 8:41
Zaplatili jsme zálohu na stav.práce fyz.osobě v 8/11. Na záloze bylo napsáno "Záloha-daňový doklad" a rozepsán základ + DPH. Z tohoto dokladu jsem nemohla vědět,že je fyz.osoba dobrovolným plátcem DPH ze záloh. Zaplatili jsme z účtu 19.8.. Na zál.fa je DUZP 8.8. On mě však tvrdí,že už doklad mám a nemusí vystavit doklad o přij.platbě.Co vy na to? Jak by se to řešilo,kdyby byla platba ve stejný den jak DUZP na zál.faktuře-daň.dokladu?