Pracovní úraz - povinnosti mzdové účetní

• (neregistrovaný)

26. 10. 2011 8:54

Zdravím ,
    prosím můžete mi někdo shrnout " jak na pracovní úraz", ještě jsem neměla tu čest..., něco jsem načetla, ale... byl by někdo tak moc hodný, co za prvné, za druhé atd.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 10. 2011 10:06

Kara (neregistrovaný)

Re: pracovní úraz - povinnosti mzdové úč
      Musí být sepsán záznam o úrazu (sepisuje zaměstnavatel nebo bezpečák se zaměstnancem). Tento záznam se posílá na zaměstnancovu zdravotní pojišťovnu, na inspektorát, pak na sociálku a pak s výpočtem náhrady na Kooperativu (nebo na Českou pojišťovnu, podle toho , kde jste pojištěni). První 3 týdny dostává normálně náhradu mzdy za nemoc, pak nemocenskou od sociálky. Mzdová pak vypočítá náhradu za ušlý výdělek - tzn. počet zameškaných hodin v nemoci x hodinový průměr a od něj odečte náhradu za nemoc a nemocenskou. Ovšem nemocenskou jí sociálka sdělí jen když bude mít plnou moc, takže většinou si to potvrzení od výši nemocenských dávek musí vyběhat zaměstnanec sám. A vypočítaný ušlý výdělek plus případné bolestné (zaměstnanec přinese od lékaře ohodnocení a 1 bod = 120 Kč) buď vyplatí ve mzdách zaměstnavatel a bude si to nárokovat od pojišťovny nebo to vyplatí pojišťovna přímo zaměstnanci. Pozor, pokud to vyplácí pojišťovna přímo zaměstnanci a hrubá náhrada je víc než 5000 Kč, bere se to, jako by měl souběžný příjem daněný zálohovou daní a musí si pak podat přiznání, nelze udělat RZD.

• 26. 10. 2011 10:33

novámzdova (neregistrovaný)

Re: pracovní úraz - povinnosti mzdové úč
      Moc Vám děkuji, hodně jste mi pomohla:-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).