Re: OČR mimo společnou domácnost
Dotaz laika - opravdu, i pokud se týká dítěte, které není vlastní, ale přítelkyně?
To může mít OČR kdokoliv?
2) Podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba uvedená v odstavci 1 žije se zaměstnancem v domácnosti; to neplatí v případě ošetřování nebo péče o dítě mladší 10 let rodičem. Pro účely tohoto zákona se v případě rozvodu manželství a svěření dítěte soudem do společné nebo do střídavé výchovy30) obou rodičů za domácnost považuje domácnost každého z těchto rodičů.
při této příležitosti mě napadá, jak by to bylo, kdyby matka dítěte měla přítelkyni v registrovaném partnerství nebo s ní žila jen ve spol. dom. (připadá mi, že je to nyní velmi populární žít ve spol. dom. s partnerem stejného pohlaví), byl by pak nárok na ošetřovné?
A dítě nechodí třeba do družiny? Předpokládám, že jeho matka péči o něj zvládá i při zaměstnání, takže by to s nutností vzít si dovolenou nemuselo být tak horké ;o) Jinak v "krizových situacích" si vycházíme vstříct s některými rodiči spolužáků - dítě jde ze školy rovnou na návštěvu, kde si děcka společně udělají úkoly, a rodič si ho pak vyzvedne. (teda, děti tak fungují celkem běžně, ale v nutných situacích se to dá domluvit napevno).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
26. 10. 2011 11:41
Dobrý den,
mám dotaz týkající se čerpání OČR. Moje přítelkyně - matka, samoživitelka, čertsvě přestěhovaná do jiného města musí akutně na operaci a nemá se jí kdo postarat o osmiletého syna. Nabídla jsem jí v tomto ohledu pomoc. Nežiji s nimi ve stejné domácnosti, nicméně po dobu hlídání dítěte budu bydlet u nich. Mohu využít OČR nebo si musím vzít v zaměstnání dovolenou či neplacené volno?
Děkuji za reakce
Dagmar