Re: jak začít s ŽL na RD
>Jsem na rodičovské dovolené, stále zaměstnaná.
>Vyskytla se mi možnost přivýdělku, ale podmínkou je ŽL. Nemám
>s tím žádné zkušenosti, proto bych byla moc ráda za
>rady zkušenějších. Mám několik dotazů:
>
>1. Kolik budu platit sociální a zdravotní pojištění,
>když jsem stále zaměstnaná, ale momentálně na RD? Z
>čeho se to počítá? Je to formou záloh a na konci roku je
>vyúčtování?
>
>2. Jak dlouho trvá vyřízení ŽL? Kolik se za to platí?
záleží na tom, jakou živnost chcete provozovat, zda ohlašovací nebo koncesovanou
>
>3. Musím hlásit zaměstnavateli, že mám ŽL?
>pokud nebude Vaše výdělečná činnost totožná s předmětem činnosti zam-tele, tak je to Vaše věc, pokud by byla, musíte mít jeho písemný souhlas
>Předem děkuji za vaše rady.
Re: jak začít s ŽL na RD
Zdravotní pojištění:
http://www.jakpodnikat.cz/zdravotni-pojisteni.php
První rok bez záloh, doplatek až příští rok na jaře na základě přehledu o příjmech a výdajích. Zálohy v r. 2012 podle toho, zda se vrátíte do práce (zaměstnavatel odvede pojistné z min. vyměř. základu, v tom případě bez záloh), nebo budete na RD (zálohy ano, ale jen ze skutečného zisku za rok 2011).
Sociální pojištění:
http://www.jakpodnikat.cz/socialni-pojisteni-duchodove-zabezpeceni.php
Pročtěte vedlejší činnost s nízkými zisky a vedl. činnost s vyššími zisky.
3. Pokud máte se zaměstnavatelem shodné předměty činnosti, tak jej požádejte o souhlas s vedlejší činností (§ 304 zákoníku práce). Pokud se předměty liší, tak nemusíte zaměstnavatele o nic žádat, ani mu nic oznamovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
30. 10. 2011 13:10
Jsem na rodičovské dovolené, stále zaměstnaná. Vyskytla se mi možnost přivýdělku, ale podmínkou je ŽL. Nemám s tím žádné zkušenosti, proto bych byla moc ráda za rady zkušenějších. Mám několik dotazů:
1. Kolik budu platit sociální a zdravotní pojištění, když jsem stále zaměstnaná, ale momentálně na RD? Z čeho se to počítá? Je to formou záloh a na konci roku je vyúčtování?
2. Jak dlouho trvá vyřízení ŽL? Kolik se za to platí?
3. Musím hlásit zaměstnavateli, že mám ŽL?
Předem děkuji za vaše rady.