Re: Podpora v nezaměstnanosti a odstupné
tak ať potom paní počítá s tím, že ji za měsíce neevidované na ÚP bude po ní její zdravotní pojišťovna za každy měsíc chtít 1080,- Kč. A toto musí sama doplatit
Otázku jste položila dobře. Kolikanásobné dostane odstupné, tak na tolik měsíců je finančně zajištěna. Nárok na podporu vznikne (za splnění všech podmínek) až po tolika měsících, kolikanásobek odstupného dostala a je jedno, kdy se zaregistruje. Ale pokud za ni není plátcem stát, tak by se zaregistrovat na ÚP měla hned, protože jinak si bude muset sama měsíčně na ZP platit 1 080,-Kč.
Dobrý den, děkuji za odpověď, myslela jsem si to. Na ÚP prý ale kolegyni řekli, že se to počítá podle data ukončení, tak nevím. Paní samozřejmě se zdravotním pojištěním počítá. Jde o to, že bude pracovat ještě na DPP, takže si vydělá víc jak 4 tis., je výhodnější pro ni se neregistrovat.
Na ÚP jí to řekli dobře - od data ukončení se začnou počítat měsíce, za které by nedostala podporu (podle počtu měsíců odstupného). Např. poměr skončí 31.10. a dostane 3měsíční odstupné. Pak by podporu dostala až od 1.2., ať už se půjde zaregistrovat hned 1.11. nebo až 1.2.
Píšete, že jde pracovat na dohodu a bude mít více než 4000Kč. Záleží, kolik korun nad 4000Kč bude mít, protože, pokud by si muselˇ/a platit ZP, potom by se mu/jí možná vyplatilo být zaregistrovaný/á na ÚP a ZP by platil stát a ohlídal/a by si výdělek jen do 4000Kč.
Tuto informaci jsem také neviděla nikde rozebranou. Také by mě to zajímalo, jak to vlastně je.
Třeba u zam-ce, který je dlouhodobě nemocný a zkrachuje mu zam-tel. Tak dostane odstupné, ale je stále na neschopence (pro něho se vyplatí, aby skončil jako ostatní - dokud jsou ještě ve firmě peníze na odstupné) a uschopněný je třeba až za 4 měsíce po skonč. PP. Tak to by měl dostat od ÚP podporu hned nebo až po 3 měs. (co má za odstupné?) . Logické by bylo dostat hned a ne až po 3 měs.
>>>>>>registruje se ihned, ale podpora v nezaměstnanosti se
>>>>>>odloží na tolik měsíců, kolikatatiměsíční odstupné
>>>>>>dostala.Takže bude registrovaná, ale podpora ji bude
>>>>>>vyplácena až po 3měsících.
>>>>Otázku jste položila dobře. Kolikanásobné dostane
>>>>odstupné, tak na tolik měsíců je finančně zajištěna.
>>>>Nárok
>>>>na podporu vznikne (za splnění všech podmínek) až po
>>>>tolika měsících, kolikanásobek odstupného dostala a
>>>>je
>>>>jedno, kdy se zaregistruje.
>>Na ÚP jí to řekli dobře - od data ukončení se začnou
>>počítat měsíce, za které by nedostala podporu (podle
>>počtu měsíců odstupného). Např. poměr skončí 31.10. a
>>dostane 3měsíční odstupné. Pak by podporu dostala až
>>od
>>1.2., ať už se půjde zaregistrovat hned 1.11. nebo až
>>1.2.
>
>No já se dívala do zákona o zam. a tam mi to z toho
>nevyplývá. Nemáte nějaké info, kam se můžu podívat? Na
>stránkách ÚP jsem nic takového nenašla a každý říká
>něco jiného...
Jakto že ne, vždyť to z toho § 44a přímo vyplývá:
§ 44a
Uchazeči o zaměstnání, kterému přísluší podle jiných právních předpisů z posledního zaměstnání odstupné73), odbytné nebo odchodné74), se podpora v nezaměstnanosti poskytne až po uplynutí doby, která odpovídá výši odstupného, odbytného nebo odchodného; tato doba se určí podle příslušného násobku průměrného měsíčního výdělku nebo měsíčního služebního příjmu, kterým byla uchazeči o zaměstnání stanovena výše odstupného, odbytného nebo odchodného. Ustanovením předchozí věty není dotčeno poskytování podpory v nezaměstnanosti po celkovou dobu stanovenou tímto zákonem.
Z toho plyne, že pokud nenastoupí jinam do pracovního poměru, přísluší jí z toho posledního skončeného zaměstnání podpora až po uplynutí tolika měsíců, kolikaměsíční bylo odstupné. Jestli se zaregistruje hned nebo za 2 nebo za 3 měsíce nehraje roli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 10. 2011 10:55
Dobrý den,
pokud paní skončí zaměstnání z důvodu organizačních změn s nárokem na 3měsíční odstupné, ale registruje se na úřadu práce až po měsíci, poskytuje se podpora v nezaměstnanosti po 3 nebo po 2 měsících? Kde se to dočtu? Našla jsem par. 44a Zákona o zaměstnanosti, z toho mi vychází, že asi taky až po 3 měsících, ale i když se registruje až o měsíc později?
Předem děkuji za odpovědi