Re: Exekuce-opakovaný nástup do PP
A kde pracovala mezitím? Vy jste jí tu exekuci tehdy měli zapsat do zápočťáku, ten měla předat novému zaměstnavateli, ten jí měl srážet , když už něj skončila, zase tu exekuci měl zapsat do zápočťáku atd. Takže k Vám se teď měl dostat zápočťák, ve kterém ta exekuce měla být zapsaná. Proč tomu tak není?
Ale v tom případě Vám měla doložit zápočťák z posledního zaměstnání - a to by byl ten Váš, na kterém by byla ta exekuce zapsaná. Pokud někdo zápočťák nedodá, tak si zaměstnavatel od něj musí vyžádat aspoň čestné prohlášení, že na něj není vedena exekuce. To jste pochybili, že jste si to nevyžádala, protože zaměstnavatel je povinen toto zjišťovat. Já bych asi tu tehdejší exekuci zařadila opět na první místo.
Děkuji. Hm, tak to asi bude chyba na naší straně. My to ve firmě máme rozdělené, jsem jen mzdovka a od personálního odd. jsme tedy info nedostali. Ale to je jedno.. Zařadím na první místo, sdělím tomu druhému exek. úřadu, že se vyskytly nové skutečnosti a musím přerušit srážky.
Když už tam mají personální oddělení, tak právě ono by mělo té mzdovce dodat všechny doklady, týkajcící se nástupů. Včetně toho zápočťáku nebo čestného prohlášení. Je fakt, že se o to ale mzdovka měla zajímat. Ale je možné, že to funguje tak, že o doklady se stará personální a to na základě dokladů dá mzdovce pokyn, pokud má exekuci srážet a mzdovka sama po tom pátrat nemusí.
Personálnímu oddělení zřejmě předložila jako poslední doklad potvrzení z ÚP. Personální samo o sobě není oprávněné nic o exekucích zjišťovat , protože to nijak nesouvisí s přijetím do pracovního poměru. Takže personální sice mzdovce předá doklady, ale na potvrzení o evidenci na ÚP nic o exekucích není, musí si už mzdovka sama zjistit co ke své práci potřebuje. Pro personalisty je tato informace z hlediska jejich práce nadbytečná i s ohledem na ochranu osobních dat.
Nevím,jak můžete toto tvrdit, vůbec nemůžete vědět, jaká je pracovní náplň jejich personalisty, co vše má a nemá dělat. Pokud to mají takto rozdělené, personalista by si měl vyžádat zápočťák a nemá-li ho zaměstnanec, pak požadovat čestné prohlášení. Vyžádání zápočťáku patří k práci personalisty, on přece také potom zápočťák vydává.
Ano, jenže ona nastupovala z Úřadu práce ! Takže personalistovi stačí toto. Právě proto, že mají samostatně personální oddělení a mzdovou účetní, tak personalistovi není nic do exekucí. Souhlasím s tímto názorem. Naopak nám kdysi kontrola vyčetla, že jako personalista některé skutečnosti vůbec na personálním být nemají, pouze u mzdových. Takže u nás se také tímto řídíme. Samozřejmě, pokud by nastupovala od jiného zaměstnavatele, zápočťák vyžadujeme, pokud nastupuje z ÚP, tak pouze potvrzení o evidenci na ÚP, ostatní - např. zmíněné exekuce si zjišťuje mzdová, protože rovněž má k dispozici potvrzení ÚP, takže ví, že zaměstnanec nastupuje z ÚP, tedy většinou i bez předchozího zápočťáku.
Děkuji všem za odpovědi i názory. U nás to funguje tak, že personalista zjistí všechny skutečnosti a věci, které přijdou do mzdovky, nám předá. Děláme to kvůli tomu, abysme ulehčili zaměstnancům a nemuseli chodit od jednoho oddělení k druhému. Např. i Prohlášení k dani podepisují u personálního, nám pak nosí jen potřebné doklady k tomu....
Řekla bych, že záleží čistě na tom, jak mají rozdělenou pracovní náplň personalisty a mzdovky. ÚP zápočťak nezabavuje, ale pouze si ho ofocuje, takže každému zápočťák zůstává proto, aby ho mohl odevzdat zaměstnavateli. Možná by stálo za to požadovat důslednější práci personalisty, aby získal zápočťák.
Zajímá mě - k čemu je vám potvrzení z ÚP ?
Souhlasím, také mě zarazilo, že by zaměstnanec z ÚP neměl přinést ZP z předchozího zaměstnání (před evidencí na ÚP). Navíc, když znovu přijímáme zaměstnance, kterému jsem do ZL uváděla neukončené exekuce, tak se zajímám o to, jestli ještě trvají.
na ÚP si potvrzení o zaměstnání jen ofocují, originál zůstává zam-ci, tak by neměl být problém ho předložit
pokud ale v mezidobí byla v domácnosti a na ÚP, tak přece mělo být v zájmu této osoby, aby dluh nenarůstal, třeba ho platila nějakým způsobem sama
pokud pobírala podporu v nezam., z té se nesráží exekuce? (nevím to, nezkoumala jsem, vím, že teď bylo velké "haló" při odsouhlasování - resp. to tuším neschválili - kolem srážek ze soc. dávek a z dávek v hmotné nouzi)
Já mám právě spíš zkušenosti se zaměstnancem. který si myslel, jak na to vyzrál, když po dobu registrace na ÚP exekuci neplatil. A že mu narůstá penále a úroky ho vůbec nezajímalo. Navíc hned jak nastoupil přišly další exekuce navíc. Dokonce mu vedoucí radil, jak alespoň zmírnit následky té druhé v pořadí - základní částka nebyla velká, když by se s exekutorem domluvil na jejím zaplacení, nerostlo by už příslušenství (víme ze zkušenosti, že to lze). Ale vykašlal se na to.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
31. 10. 2011 20:42
Dobrý den, před několika lety tu pracovala zaměstnankyně a měla dost vysokou exekuci, kterou jsme sráželi.
Před časem k nám opět nastoupila, přišla na ni jiná exekuce, kterou srážíme. Nyní přišel exekuční příkaz na pohledávku, kterou zde měla tenkrát. V ex. příkazu je napsáno, že byl doručen původnímu plátci mzdy (což jsme byli my) DD.MM.RRRR.
A já teď nevím, jestli teda nemáme přehodit pořadí a nesrážet nejdříve tuto pohledávku, když už tu jednou byla nebo postupovat tak, jak přišly v novém pracovním poměru.
Bohužel jsme si vůbec nevzpomněli, že jsme jí prováděli srážku....
Děkuji