Re: výzva FÚ k předložení dokladů
na FU chodím sama s tím, že mi jednatel napíše plnou moc. Přece jednatel neví
ve většině případů o čem je řeč - v účetnictví a jak jste co zaúčtovala. Přece na dokladech DPH jste podepsána, že jste je sestavovala, tak chtějí s FU mluvit s Vámi.
A jako správná účetní máte vše k DPH vytisknuto, tak vezmete sjetiny, doklady účetní a hurá na kontrolu.
Držím palce
V tomto s Vámi souhlasím, také chodím na kontroly. Ale u této firmy je to jiné. Jak jsem psala jednatel na výzvu FÚ od srpna nereaguje. Pořád se na něco vymlouvá a mně o té kontrole neřekl (nekomunikuje se mnou - dluží mi peníze). Paní z FÚ si už nevěděla rady a tak vyzvala mne k předložení dokladů. Jde mi o to, zda mohu předložit FÚ doklady bez souhlasu jednatele a bez jeho plné moci. On se víceméně kontrole vyhýbá. I když nevím proč. Spíš nechce komunikovat se mnou kvůli dluhu.
Doplňující dotaz
Jste procesně způsobilá podle § 24 Daňového řádu?
Nebo Vás správce daně ustanovil zástupcem podle § 26 Daňového řádu?
Ve starém zákonu o správě daní a poplatků bylo toto ustanovení v § 34, odst. 4
(4) Osoby, které mají listiny a jiné věci, jež mohou být důkazním prostředkem při správě daní, jsou povinny na výzvu správce daně listiny a jiné věci vydat nebo zapůjčit k ohledání, pokud zvláštní zákony nestanoví jinak.
Nemohu podobné ustanovení najít v Daňovém řádu, v §§ 57 - 59 nic takového není.
Daňový řád a součinnost externí účetní
Raději si ještě přečtěte článek "Daňová kontrola podle daňového řádu", tu součinnost externí účetní při předání dokladů klienta tam ale vůbec nikde nenacházím
http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d34339v43832-danova-kontrola-podle-danoveho-radu/
Co když pak na Vás klient podá žalobu pro neoprávněné předání svěřených dokladů?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 11. 2011 9:59
Dobrý den, mám na vás zkušenější dotaz. Zpracovávala jsem účetnictví pro firmu, ale jednatel se mi od července letošního roku neozval a nepřivezl doklady. Naposledy jsem mu dělala DPH za 2.Q.2011. Na mé telefony nereaguje a ani si u mne nevyzvedl účetnictví za minulé roky.
Minulý týden mi volala paní z FÚ, že potřebují udělat kontrolu DPH za 3. a 4. Q.2010 a pan jednatel také nereaguje (již od srpna). Vyzvala mne k předložení účetnictví za toto období.
Mám dotaz, zda jsem povinna jim tyto doklady předložit. Jednatele opět nemohu sehnat.
Děkuji za názory.