Číslování dokladů

• (neregistrovaný)

3. 1. 2012 13:39

Dobrý den, potřebuji pomoc s číslováním dokladů v daňové evidenci. Vedu denník příjmů a výdajů a četla jsem, že je povinné doklady číslovat. Nevím jak?
    Mám na ně psát číslo řádku zápisu v knize? A co když doklady eviduji úhrně? Nebo se myslí číslování paragonů a faktur jak je vystavuji?
    U paragonů to dělám automaticky, ale u faktur používám VS ten, co mi vygeneruje automaticky program v eshopu (nejdou po sobě), tak jak jinak je mám očíslovat?

Děkuji za odpověď na možná hloupý dotaz

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2012 17:50

Rop

Číslování není povinné. Jenom jste finančnímu úřadu povinna prokázat, že výnosy jsou všechny. Takže číslování je na vás, jenom je třeba z tohoto číslování vyčíst, že doklady jsou evidovány všechny.

• 4. 1. 2012 8:54

zajáčková (neregistrovaný)

A postačí k dokázání že jsem nic ,,neztopila" výpis z podnikatelského účtu, kde jsou všechny přijaté platby vidět?

Nevím totiž jak jinak bych to dokazovala. Pokud je ten výpis špatný argument, prosím dejte mi sem 1-2 příklady jak faktury značit, aby byl fin. úřad spokojený. Jak říkám, číslo F se generuje automaticky v programu a toto číslo je zároveň variabilním symbolem. Po sobě nejdou. Takže to musí jít i jinak.

Moc děkuji, Zajáčková

• 4. 1. 2012 9:39

Sly (neregistrovaný)

Nevím co máte za program pro eshop, ale zkuste se podívat do nastavení generování faktur, jestli tam není jiná volba pro číslování (běžně tam bývá výběr minimálně rok + třeba 5 čísel.. tedy 1200001 + 1). Případně jiné číslování objednávek v předchozím duchu. Tím by to bylo jasné a nejjednodušší i pro Vás.

Doklady o platbách Vám nestačí! Něco z účetnictví..

"Číslování dokladů úzce souvisí s archivací účetních dokladů, která by měla pro průkazné účetnictví probíhat v souvislých číselných řadách. Je to jedním z předpokladů k prokázání správného a úplného účetnictví." Tzn. číslujte si jak chcete, ale pak to musíte také jednoznačně obhájit a dokázat.. nikdy nevíte co za člověka Vám to bude kontrolovat a v tom stresu zkuste něco hledat a přemýšlet co ta značka tužkou v pravém rohu znamená.

• 4. 1. 2012 18:22

Rop

Sly: citovat něco z účetnictví když se točíme kolem daňové evidence není zrovna nejlepší nápad.

Jinak číslování nestačí ... v daňové evidenci je totiž nutné evidovat pohledávky a to z toho důvodu, že pokud nějaká zůstane nezaplacena tak se v případě smrti, konci podnikání, změny režimu (na účetnictví nebo paušál) je nutné tyto pohledávky zdanit.

Takže pokladní doklady mít číslovány souvislou řadou a pokud faktury vystavuje jen eshop tak mít alespoň výstup z eshopu se soupisem vystavených faktur.

• 11. 2. 2012 9:24

Radek2 (neregistrovaný)

Dobrý den,

když jsem začínal, neměl jsem tucha o nějakém číslování dokladů, tak jsem si vymyslel svůj systém číslování: např. 101101 (první faktura v roce 2011 pro zákazníka 10). Jelikož ale pro každého zákazníka (mám jen dva (stálé) zákazníky) a pro každý rok tvoří faktury novou číselnou řadu, nevím nevím, jak kontrole dokážu, že jsem žádnou nezatajil... Můžu teď z ničeho nic začít číslovat pořádně? Je s tím spojená nějaká byrokracie?
      Nebo dají se faktury přečíslovat?

Děkuju,
      --
      Radek

• 12. 2. 2012 18:18

Rop

Optimální je každý rok číslovat od začátku ....

Pokud jsou souvislé číselné řady tak problém v tom není ... číselných řad samozřejmě může být víc ... běžně firmy mají jiné číslování pro faktury tuzemské, zahraničí atd ... důležité je nemít tam mezeru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).