Re: Propustky
Jelikož jsme na vesnici, tak máme určeno kolik hodin do kterého města k lékaři proplácíme. Někteří využijí celou dobu, jiní ne, tento si nanosil propustek, a co mu pochybělo doplnil ŘD. Jde mi o to, že ŘD vyplácíme po půl dni. A taky jestli teda opravdu může celý den nepřijít do práce a nanosit propustky.
Přečtěte si článek, který vám hodně pomůže.
http://www.vedeni-ucetnictvi.org/a-cerpani-dovolene
Tak a pořád nevím na čem jsem a jak postupovat. Takže , když se nedostavil už do práce, tak mu mám dát co??? když mu chybí 2 hodiny? Samozřejmě může nastat situace, kdy zaměstnanec jde na vyšetření, kde mu proplácíme třeba jen 2 hodiny, po vyšetření se necítí dobře, tak zůstane doma. Co pak?
>>>>>>>>>>>>propustky+ŘD? Např. jeden den 4h lékař 4 h ŘD, druhý
>>>>>>>>>>>>den 2h lékař + 6h ŘD??? a pak za týden 6h lékař a 2 h
>>>>>>>>>>>>ŘD. Je to tak vůbec správně? Mám na mysli, že vůbec
>>>>>>>>>>>>nebyl v práci, nanosil kopu propustek a kde mu
>>>>>>>>>>>>pochybělo
>>>>>>>>>>>>dal ŘD. Díky všem za názory.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>nadřízený tohoto zam-ce by si měl přečíst alespoň
>>>>>>>>>>>zákoník práce
>>>>>>>>>>>to si zam-ci mohou dělat co chtějí a berou si
>>>>>>>>>>>dovolenou po hodinách? Ještě jde o to, zda všechny
>>>>>>>>>>>propustky
>>>>>>>>>>>jdou brát jako propustky k lékaři a také tak platit.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>Přečtěte si článek, který vám hodně pomůže.
>>>>>>>>>>http://www.vedeni-ucetnictvi.org/a-cerpani-dovolene
>>>>>>>>>
četla i já, nevím, kdo je autorem,
e asi nepostřehl, že dovolená od r. 2007 již není
venou. Žádný právní předpis nestanoví, že
ohu
erpat
nou
lem
yřízení
romých
itostí.
bný
lánek
w.hrportal.cz/6/2/dotazy-a-odpovedi-archiv-odpovedi/?cid=192926
o § 216 odst. 5...
tí pro výpočet dvanáctin.
atí I pro výpočet dvanáctin....
bře, platí pro výpočet poměrné části ( za
ndářní měsíc) i pro výpočet dvanáctin. A co tím
ešíte ?
e bych mu neproplácela dovolenou po hodinách, ale po
ůl dnech...
>>Tak a pořád nevím na čem jsem a jak postupovat. Takže
>>, když se nedostavil už do práce, tak mu mám dát
>>co???
>>když mu chybí 2 hodiny? Samozřejmě může nastat
>>situace, kdy zaměstnanec jde na vyšetření, kde mu
>>proplácíme
>>třeba jen 2 hodiny, po vyšetření se necítí dobře, tak
>>zůstane doma. Co pak?
>
>U nás se to řešíme tak, že si chybějící hodiny
>nadpracuje.
Moje řeč. Já bch nikdy nepřipustila nějaké dodatečné "čerpání"dovolené, natož 2 hodiny.
pomůže.
>>>>>>>>>>>>http://www.vedeni-ucetnictvi.org/a-cerpani-dovolene
>>>>>>>>>>>
>>četla i já, nevím, kdo je autorem,
>>e asi nepostřehl, že dovolená od r. 2007 již není
>>venou. Žádný právní předpis
>>nestanoví,
>>že
>>ohu
>>erpat
>>nou
>>
>>lem
>>yřízení
>>romých
>>itostí.
>>bný
>>lánek
>>w.hrportal.cz/6/2/dotazy-a-odpovedi-archiv-odpovedi/?cid=192926
>>
>>o § 216 odst. 5...
>>tí pro výpočet dvanáctin.
>>
>>atí I pro výpočet dvanáctin....
>>bře, platí pro výpočet poměrné části ( za
>>ndářní měsíc) i pro výpočet dvanáctin. A co tím
>>ešíte ?
>>
>>e bych mu neproplácela dovolenou po hodinách, ale po
>>ůl dnech...
>>
>>>>Tak a pořád nevím na čem jsem a jak postupovat. Takže
>>>>, když se nedostavil už do práce, tak mu mám dát
>>>>co???
>>>>když mu chybí 2 hodiny? Samozřejmě může nastat
>>>>situace, kdy zaměstnanec jde na vyšetření, kde mu
>>>>proplácíme
>>>>třeba jen 2 hodiny, po vyšetření se necítí dobře, tak
>>>>zůstane doma. Co pak?
>>>
>>>U nás se to řešíme tak, že si chybějící hodiny
>>>nadpracuje.
>> Moje řeč. Já bch nikdy nepřipustila nějaké dodatečné
>>"čerpání"dovolené, natož 2 hodiny.
>
>Neříkám, že připouštím dodatečné čerpání ŘD, tak mi to sem dal vedoucí výroby a já to řeším s Váma, protože toto je ojedinělý případ.Chtěla jsem vědět jak to řešit, než s tím vyrukuju, protože přehlídnu to dneska, tak si budou příště dělat co chtějí.
Ano, nám se to stalo taky, tak jsem vedoucímu řekla, že pokud máme stanoveno, že proplácíme tolik a tolik a jemu ve finále chybí např. 2 hodiny, tak ho to musí nechat napracovat. A protože máme pohyblivou složku mzdy, můžeme pokrátit...to většinou zabere. Ale jinak pokud máte pochynosti o tom, jestli opravdu o toho doktora byl tolik hodin, zavolejte tam..to by Vám takhle přestali chodit lidi do práce a vždycky by si na chybející hodiny nechali vypsat dovolenou...
Propustka slouží pouze na dobu nezbytně nutnou, to může být u každého zamce jiné, dle toho, kam jde na ošetření. To by si měl ale domluvit s vedoucím ještě před odchodem k lékaři, pak by mu také mělo být jasno, že se musí neprodleně vrátit na směnu. Pokud ale dojde k tomu, že absolvuje zákrok a poté se necítí schopen vrátit do práce, máme tu institut pracovních neschopností, a tu lékař vystaví i na jeden den. Otázka peněz je pak věc druhá. Nebo si vezme dovolenou na celý den a je vystaráno. Vždyť dovolenou určuje zaměstnavatel.
Závěrem, kdo chce chodit do práce, rád se vrátí a včas. Jinak to asi nebude valný pracant, tak proč si ho hýčkat.
To, že náhrada je za dobu nezbytně nutnou, se tu už psalo. Pokud chybí delší dobu než je doba nezbytně nutná, tak zbytek bude bez náhrady mzdy nebo se může dohodnout, že si to vezme jako náhradní volno (tzn. že jindy si to napracuje). To, že doba nezbytně nutná se posuzuje individálně, se tu taky už psalo.
Nevím,co vy řešíte. Dohodnout s vedoucím se klidně může, záleží na vedoucím i na zaměstnanci (např.zda je problémový, zda je bezproblémový), ne vždy se vše hned musí řešit áčkem, někdy se lidi mezi sebou mohou i dohodnout. Stejně tak jako váš podiv nad tím, že si zaměstnanci berou dovolenou, "kdy chtějí" mě udivuje. Mohou se s vedoucím dohodnout a vzít si dovolenou,kdy chtějí. Copak vy si neberete dovolenou, kdy chcete ?Vždy je to o dohodě.
Jenže jestli si bere dovolenou po dohodě, tak k mzdové účetní to už má přijít jako nezpochybnitelný fakt, že čerpal dovolenou a mzdová nemá co řešit. Myslím, že toto ale nebyl případ tazatelky, tam jsem taky cítila, že zaměstnanci si dělají co chtějí, nikoli, že to mají dohodńuté s nadřízeným, kdyby měli, dostala by účetní vyplněnou docházku (tak jak by to mělo být) a nic by neřešila.
No, my se pouze domíváme, máme pocit apod., ale ve skutečnosti nevíme, jak to je. Z dotazu není zřejmé, jestli dovolená je schválena nadřízeným. Jediné, co já jsem pochopil z dotazu je, že tazatelka má pochybnosti, zda-li je to vůbec možné a žádá nás o názor´- a těch tu je docela dost, dle mého ten nejlepší napsala RenataH.
Takže pokud schválena je, tak není co řešit a proplatit zaměstnanci 1,5 dne dovolené.
Pokud schválena není, tak vrátit nadřízenému, aby vzniklou situaci vyřešil.
Ano, šlo mi o to, že tu měl 3 dny po sobě propustek,a na co nestačily propustky doplnil po hodinách ŘD. Třetí den byl 4 h. v práci, pak propustka a doplnil ŘD, no to už byl vrchol. Nemluvě, že dovolené má málo, momentálně mu zbývají 4 dny a budeme mít min. 9 dní celozáv. na konci roku, tak to jsem zvědavá, co bude dělat. Každý si to tak rozvrhuje, aby mu vyšlo, propustky se teda moc nezneužívají, lidi jsou v pohodě a dovolenou si taky domlouvají určitě dopředu. PS: dokonce dvě propustky měl v jeden den od jednoho doktora.
Ale pokud mu nadřízený tu dovolenou schválil, pak bych to neřešila, dala mu půldny dovolené (ale minimálně půldny). Je to odpovědnost nadřízeného, ne vaše.Jeho nadřízený by měl vědět, jaké má pravomoci a zodpovědnost. On by ho měl také přinutit, že vzhledem k tomu, že mu schvaloval dovolenou tímto způsobem, měl by v případě celozávodní dovolené požádat o neplacené volno.
>>>>>>>>si
>
>Bude v rámci celozávodní dovolené doma, a pak mi tu
>vysype hromadu propustek, to bude výplatička. Žádné
>takové, jasně, že
si zažádá o neplacené volno, co
>jiného..........
Nějak vůbec nechápete, že zaměstnanci si u vás dělají co chtějí, protože jim to umožňujete.
Předně dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, tudíž v normální firmě se nemůže stát, že by chtěla dát koncem roku celozávodní dovolenou a zaměstnanci přitom měli dovolenou vyčerpanou. Potom, pokud to tak je, tak to není vina zaměstnance, ale fzaměstnavatele a klidně ať trouba platí náhradu mzdy, protože se jedná o překážku v práci. Takže zaměstnanec se ani nemusí obtěžovat běháním po lékařích. Za co jsou vaši vedoucí pracovníci placeni ? Divím se, že je zaměstnavatel ještě nevyrazil s plnou parádou.
Ohledně propustek je to podobné - ve většině případů (mimo akutní nemoc, úraz atd. ) má nadřízený zaměstnanci vydat předem podepsanou propustku k lékaři, takže musí vědět, že zaměstnanec bude mít na ten a ten den propustku k lékaři. Potom pokud by znal nařízení vlády č. 590/2006 Sb., tak by věděl, že náhrada za lékaře se poskytuje pouze v případě , že ošetření nebo vyšetření nebylo možno provést mimo pracovní dobu, a to na dobu nezbytně nutnou. Dále zda jde o smluvní zařízení, nejbližší bydlišti nebo pracovišti atd. pokud ne, poskytne se volno BEZ náhrady mzdy. Takže ať si vedoucí zametou před vlastním prahem - zaměstnanci jen využívají naprostou neznalost a benevolenci svých vedoucích zaměstnanců. A z vašeho přípisu to vypadá, že je to tak běžné. Divím se, že jeho nadřízenému nehodíte jeho docházku na hlavu.
souhlasím s all
a jestli jste mu dovolili brát si dovolenou jak se to jemu zlíbí a teď už má dovolené málo a myslíte si, že si požádá o neplac. volno až budete mít celozávodní dovolenou, tak jste na omylu
bude požadovat náhradu mzdy za překážku na str. zam-tele
vždyť Vy mezi zam-ce vrážíte nevraživost, protože ti, kteří pracují, nic nezneužívají a ještě si šetří dovolenou, tak na tom budou mnohem hůře (finančně) než tento člověk, který zneužívá Vašeho bince, který tam podporujete
a co se týká propustek - proč to řešíte Vy, to Vám jeho nadřízený nezpracovává podklady ke mzdám (docházky)? Jak děláte mzdu - to počítáte i každému jeho docházku (i když má svého nadřízeného, který by to měl udělat)? A pokud chodí k lékaři, tedy nosí jen propustky, je možné, že si je nechává jen orazítkovat a přitom u lékaře nebyl (ale to je jen na Vás, co uznáte a co ne - píšete, že má např. na jeden den dvě propustky od jednoho lékaře apod.)
Asi byste si měli v práci prostudovat nař. vl. 590/2006 Sb.
Já dostanu docházky, kde jsou spočítané hodiny a podepsáno (schváleno) od nadřízeného - vedoucí výroby. Každou docházku přepočítám, spočítám přesčasy, zkontroluju propustky, nemoci atd. V případě nejasností - viz tyto propustky - se ozvu. A jestli člověk byl u doktora fyzicky nebo si jen nechal orazit propustku a vůbec tam nebyl, to já přece nemůžu zjišťovat. Taky bych tu udělala pořádek, ale jsem na to malý pán.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 11. 2011 8:49
Mám dotaz, je možné, aby měl zaměstnanec v jeden den propustky+ŘD? Např. jeden den 4h lékař 4 h ŘD, druhý den 2h lékař + 6h ŘD??? a pak za týden 6h lékař a 2 h ŘD. Je to tak vůbec správně? Mám na mysli, že vůbec nebyl v práci, nanosil kopu propustek a kde mu pochybělo dal ŘD. Díky všem za názory.