Nákup zboží v EU-kdy odpočet DPH?

• (neregistrovaný)

8. 11. 2011 9:38

Dobrý den, naše firma začala nakupovat ojeté dodávky v zemích EU. Daňový doklad obdržíme mailem (popř. poštou) kvůli úhradě před odvozem zboží. Na dokladu je zpravidla uvedeno datum plnění = datum vystavení dokladu. Prosím zkušenější o radu, kdy mám nárok na odpočet DPH, když daňový doklad obdržím např. 27.10.2011 a zboží je odvezeno ze země EU např. 3.11.2011. Nerada bych řešila s FÚ, kdy zboží překročilo hranice. Děkuji za informace.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 11. 2011 12:39

Jana N. (neregistrovaný)

Re: Nákup zboží v EU-kdy odpočet DPH?
      až doplníte údaje na fakturu, jednou součástí doplnění je i pořízení zboží,tak až po tomto datu-po pořízení zboží §35

• 8. 11. 2011 13:36

ivama (neregistrovaný)

A povinnost přiznat daň na výstupu mám již v říjnu, pokud je na faktuře z EU uvedeno vystavení dokladu 27.10.2011 a platba proběhla předem?

• 8. 11. 2011 14:04

Jana N. (neregistrovaný)

doplnila bych údaje na doklad nař. 5.11. a dala bych do přiznání v listopadu na ř. 3 a 43 kurzem k tomuto datu

• 8. 11. 2011 14:25

ivama (neregistrovaný)

Děkuji za Vaši reakci, možná to vypadá paranoidně, ale náš FÚ je vskutku důsledný a nerada bych odváděla DPH v jednom měsíci a uplatňovala odpočet až v dalším měsíci (myslím, že by mi to ani neprošlo u vedení). Udělám to, jak píšete, veškeré náklady spojené s cestou a dovezením zboží do ČR mám v listopadu, jen mi připadají zavádějící datumy na fakturách, kde jsou samozřejmě datumy vystavení a dodání v říjnu. Teoreticky nejde poznat, kdy jsme měli faktury skutečně k dispozici a tudíž věděli, z jaké částky odvést DPH. Platba šla uskutečnit i na základě telefonátu, popř. mailu. Trochu mě zmátlo ust. § 22 odst. 3 "pokud byl daňový doklad vystaven dříve, je plátce povinen přiznat uskutečnění dodání ke dni vystavení daňového dokladu". Doufám, že jde o přiznání daně u dodavatele.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).