Re: Prosba o pomoc - OSVČ + 1 zaměstanec
Tak to nevím, to jsem se jí neptala... Takže pokud by podepsala se zaměstnancem pracovní smlouvu na dobu určitou, tak by její náklady na zaměstnance byly právě 10.720 Kč (pokud by vyplácela minimální mzdu)? Já se v těchto věcech moc nevyznám, proto bych potřebovala radu a výpočet, zda by mělo smysl tuto nabídku přijmout...
Ani nepíšete, jestli by to byla smlouva na plný úvazek.
To je taky rozdíl - 8 hod za min. mzdu nebo třeba 4 hod za min. mzdu.
Ano, to máte pravdu, to jsem napsala špatně. Samozřejmě nedostane výpoveď, ale firma s ní ukončí pracovní smlouvu. Pracuje v té společnosti jako OSVČ v kantýně a má na starosti taky výdej obědů. Dnes jí řekli, že kantýna bude zrušena a ona může zůstat, pokud se postará o výdej obědů a vezne pod sebe uklízečku. Já nevím, co to všechno obnáší. Proto píši sem o radu, abychom věděli, zda to pro ni bude či nebude výhodné. Stejně jí asi nic jiného nezbyde než to přijmout.. Jen bych chtěla vědět, co to všechno obnáší a kolik zhruba dostane měsíčně jako čistý příjem. Pokud máte ještě jiné dotazy, vše co vím, zodpovím. Jen žádám přibližné číslo. Děkuji.
Když vezmu v úvahu, že se pro daň z příjmů asi vyplatí paušál, tak měsíční odvody této OSVČ vůči státu budou:
SP - cca 2900 Kč
ZP - minimum (pro 2011 je 1670 Kč)
daň bez žádného životka, hypotéky apod. 11800 Kč za rok, tj. 980/měsíc.
Od přijaté částky si odečtě to, co skutečně zaplatí (mzdu, pojištění, nákup čist. prostředků) a odečtěte odvody státu - dostanete se na přibližný čistý měsíční výdělek.
Ano, máte pravdu :) Jen chtěla vědět, zda to nepočítá špatně. Přibližně si to umí sama zpočítat, ale mzdová účetní není, proto to chtěla vědět od někoho zkušeného. Právě, že si to chce dělat sama, tak se to bude muset pořádně naučit. Ale jelikož jsme se naučili dělat i daňovou evidenci, tak si myslím, že v tomto problém nebude.
Děkuji moc za pomoc! S přáním krásného dne
Lucie M.
A ten zaměstnanec, co bude pod ní, je už konkrétně určený? Vyplatilo by se jí alespoň pro začátek, než vyčerpá limitní hodiny (letos 150h, příští rok 300 h) přijmout někoho na DPP, někoho, kdo nepotřebuje HPP kvůli pojištění (důchodce, maminka na RD apod.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
14. 11. 2011 11:00
Dobrý den,
mám prosbu. Mamča se teď dostala do situace, že pokud nepřijme jako osoba OSVČ pod sebe zaměstnance, tak pravděpodobně dostane výpověď. Dostala by měsíčně 49.230 Kč s tím, že by musela platit přípravnky na úklid (počítá cca 3-4 tis. Kč měsíčně) a toho jednoho zaměsnance (který nyní dostvává minimální mzdu). Prosím o výpočet, jaká by byla její přibližná čistá mzda.
Předem moc děkuji.
Lucie