Re: Srážková daň jednatel + DoPP
ZP odvádím a daň je srážková, protože je ČID a HPP má jinde, tak mi to tak poradce předepsal. Mám to špatně? Ono to v finále je to asi jedno, sazba je stejná, ale pokud to špatně píšu, tak bych použila jiný tiskopis, na vyúčtování zálohové daně. Chápu to dobře?
Máte to špatně, přečtěti si ZDP § 6 odst. 1 písm. b + odst. 4
Ve finále doměří při kontrolu z FÚ firmě nedoplatek na dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti včetně penále za všechna období, kterých se to týká
O zápočet si pak sice firma může požádat, ale nepůjde to zpětně. Penále k úhradě zůstane.
Jednatel má dva souběžné příjmy, takže je povinen si zpracovat a podat své daňové přiznání
>>>>Prosím o jednoduchou odpověď. Vyplácím odměnu
>>>>jednateli s.r.o. za výkon funkce 6.000,-- hrubého.
>>>>Odvedená
>>>>daň každý měsíc je srážková 15%. Mohu v ročním
>>>>vyúčtování všechny tyto daně vykázat FÚ jedním
>>>>vyúčtováním,
>>>>tzn. včetně případných sražených daní pracovníků na
>>>>DoPP,
>>>>nebo musím dělat více tiskopisů a oddělit zaměstance
>>>>od jednatele. Já bych to nejraději sečetla a vykázala
>>>>jednou částkou, ale nejsem si jistá, jestli je to
>>>>možné. Jak to prosím děláte ostatní. Děkuji
>>>
>>>Vyúčtování srážkové daně se dělá za všechny sražené
>>>srážkové dohromady (DPP, vyplacený zisk apod.),
>>>jedním
>>>výkazem.
>>>
>>>ALE: odměna jednatele má být zálohovou daní (a s
>>>odvedeným ZP).
>>
>>ZP odvádím a daň je srážková, protože je ČID a HPP má
>>jinde, tak mi to tak poradce předepsal. Mám to
>>špatně?
>>Ono to v finále je to asi jedno, sazba je stejná, ale
>>pokud to špatně píšu, tak bych použila jiný tiskopis,
>>na vyúčtování zálohové daně. Chápu to dobře?
>
>
>
>Máte to špatně, přečtěti si ZDP § 6 odst. 1 písm. b +
>odst. 4
>
>Ve finále doměří při kontrolu z FÚ firmě nedoplatek na
>dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
>včetně penále za všechna období, kterých se to týká
>
>O zápočet si pak sice firma může požádat, ale nepůjde
>to zpětně. Penále k úhradě zůstane.
>
>Jednatel má dva souběžné příjmy, takže je povinen si
>zpracovat a podat své daňové přiznání
>Toho poradce si platíte ? Pak mu dejte penále k úhradě...
Jen doplním: ano, sazba je stejná. Ale srážková je konečná, nevystavuje se na příjmy potvrzení o zdan. příjmech, nezapočítává se do dańového přiznání, nedělá se roční zútování.
Zálohová - zahrnuje se do ročních příjmů.
Zálohová se odvádí na jiný účet u FÚ než srážková.
A vyměňte poradce.
Odměna jednatele (a jiného statutára) VŽDY ZÁLOHOVÁ - bez ohledu na výši odměny. I kdyby dostal jednu korunu, bude to zálohová daň - § 6 odst. 1 písm. b a odst. 4).
Ve finále to fakt není jedno - na srážkové dani máte přeplatek a na zálohové nedoplatek. Nedoplatek = penále.
Přepočítat, požádat FÚ o převod mezi jednotlivými účty a vyměnit poradce ... nebo mu vyúčtovat to penále.
Děkuji všem za rady. Takže mi z toho vyplynulo: daň sražená jednateli tedy není srážková, ale zálohová. Znamená to tedy, že mu vystavím potvrzení o příjmech a on si ho dodá do svého hlavního zaměstnání, aby mu udělali vyúčtování - má tam podepsané prohlášení. No a samozřejmě musím požádat FÚ o převod již odvedených "záloh" a od příštího měsíce měním předčíslí účtu na 713-daň zálohová. Dás se to tak shrnout?
Nikoli MĚL BY SI PODAT, ale JE POVINEN si podat DP - § 38g odst. 2 věta první a druhá:
"Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč."
Pokud má Prohlášení podepsané u hlavního zaměstnavatele, pak pro funkci člena statutárního orgánu nemohl podepsat další Prohlášení - nesplňuje tedy větu druhou a analogicky dle věty první citovaného § JE POVINEN podat DP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 11. 2011 11:13
Prosím o jednoduchou odpověď. Vyplácím odměnu jednateli s.r.o. za výkon funkce 6.000,-- hrubého. Odvedená daň každý měsíc je srážková 15%. Mohu v ročním vyúčtování všechny tyto daně vykázat FÚ jedním vyúčtováním, tzn. včetně případných sražených daní pracovníků na DoPP, nebo musím dělat více tiskopisů a oddělit zaměstance od jednatele. Já bych to nejraději sečetla a vykázala jednou částkou, ale nejsem si jistá, jestli je to možné. Jak to prosím děláte ostatní. Děkuji