Re: Porušení pracovní kázně
Vy musíte nejprve vzít do ruky platný zákoník práce a nastudovat základní pojmy. Žádné porušení pr.kázně, a už vůbec hrubé, neexistuje, zjistíte to v § 52 nebo 55, zrovna tak okamžitá výpověď.
To nařízení bych rád viděl, protože jak to píšete, je to podle mne kapku v rozporu se ZP, nelze tako paušálně stanovit nebo nařizovat, práce přesčas má svá pravidla a úpravu, důvody, atd. Nezmiňujete se taky o příplatcích, jak to chcete řešit, netuším.
Nařídit práci přesčas jednou, z vážných provozoních důvodů, jak píšete-dokončení zakázky, lze dle § 93 ZP, ale ne paušalizovat.
Taky jsem nepochopil, jak si budou v zimě vybírat NV, kdy jim chcete prolácet odpracovanou dobu- přesčas?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 11. 2011 15:54
Prosím o radu zkušené personalisty. Jsem začátečník a tápu v problematice pracovního práva. Konkrétně co je a co není hrubé porušení pracovní kázně, podle čeho to lze posuzovat???
Ve stavební firmě je třeba urychleně dokončit práci na stavbách (vzhledem k počasí). Pracovníkům bylo nařízeno pracovat kvůli tomu mimořádně i o víkendu, aby se práce včas dokončila a nevznikla firmě ztráta na zisku. Jenže někteří zaměstnanci odmítají na tuto práci nastoupit. Před časem bylo vydáno nařízení ředitele, které nařizuje pracovníkům na stavbách během sezóny odpracovat 150 hodin přesčas s tím, že si tyto hodiny vyberou jako náhradní volno v zimním období, kdy je práce méně. Je toto hrubé porušení a můžeme jim dát okamžitou výpověď?
Děkuji za pomoc.