Porušení pracovní kázně

• (neregistrovaný)

15. 11. 2011 15:54

Prosím o radu zkušené personalisty. Jsem začátečník a tápu v problematice pracovního práva. Konkrétně co je a co není hrubé porušení pracovní kázně, podle čeho to lze posuzovat???
    Ve stavební firmě je třeba urychleně dokončit práci na stavbách (vzhledem k počasí). Pracovníkům bylo nařízeno pracovat kvůli tomu mimořádně i o víkendu, aby se práce včas dokončila a nevznikla firmě ztráta na zisku. Jenže někteří zaměstnanci odmítají na tuto práci nastoupit. Před časem bylo vydáno nařízení ředitele, které nařizuje pracovníkům na stavbách během sezóny odpracovat 150 hodin přesčas s tím, že si tyto hodiny vyberou jako náhradní volno v zimním období, kdy je práce méně. Je toto hrubé porušení a můžeme jim dát okamžitou výpověď?
    Děkuji za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 11. 2011 16:11

pája

Re: Porušení pracovní kázně
      Vy musíte nejprve vzít do ruky platný zákoník práce a nastudovat základní pojmy. Žádné porušení pr.kázně, a už vůbec hrubé, neexistuje, zjistíte to v § 52 nebo 55, zrovna tak okamžitá výpověď.
      To nařízení bych rád viděl, protože jak to píšete, je to podle mne kapku v rozporu se ZP, nelze tako paušálně stanovit nebo nařizovat, práce přesčas má svá pravidla a úpravu, důvody, atd. Nezmiňujete se taky o příplatcích, jak to chcete řešit, netuším.
      Nařídit práci přesčas jednou, z vážných provozoních důvodů, jak píšete-dokončení zakázky, lze dle § 93 ZP, ale ne paušalizovat.
      Taky jsem nepochopil, jak si budou v zimě vybírat NV, kdy jim chcete prolácet odpracovanou dobu- přesčas?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).