Re: MD, RD, dovolená
pokud si o dovolenou ihned po MD požádala, pak její žádosti musíte vyhovět a dovolenou bude čerpat
protože ale její nemoc do 2.5. nebyla delší než 100 PD, tak dovolenou nesmíte krátit, bude mít nárok na celých 20 PD + 1 den z r. 2010
pokud by si o dovolenou ihned po MD nepožádala, potom by ji čerpala až po návratu z RD - ale to už by byla pokrácená (za nemoc a za rodič. dovolenou, kterou by čerpala ihned po MD, tedy by měla zameškáno nejméně 100 PD), zůstatek dovolené z r. 2010 by jí v tomto příp. propadla
stará dovolená vznikla tím, že paní byla od počátku těhotenství tedy od 9/2010 na nemocenské. Nejsem si vědoma toho, že bychom něco neplnili. Paní si měla zažádat sama o čerpání po MD, psali jsme ji dopis a ani neodpověděla a neposlala zpět ani žádost o RD do 3 let věku dítěte nebo jakoukoli jinou.
dobře děkuji, mám tady ještě jeden případ, nevím proč kolegyňka v roce 2008 mateřská od 28.10.2008-31.12.2008, dále 1.1.2009-11.5.2009. Pokud se nepletu nárok z 2008 2/12 + 2009 celých 25 dní čerpání po MD tedy cca 29 dní. Také se počítá dovolená při mateřské jen za odpracované dny, když nesplní podmínku 60. Mám pravdu? U některých případů jsem to tak nenašla. Jsem zde nová, tak si vše sepisuji a narážím. Děkuji
Já nevím,jak jste došla ke 2/12. Ona nastoupila do PP a hned šla na MD ? Nebo předtím pracovala a dovolenou čerpala ? Nebo byla předtím na RD ? Pokud byla na RD, pak ano, za 2008 nárok na 2/12. Za r.2009 ale náleží 25 dní pouze pokud je čerpala ihned po MD, tedy od 12.5., jinak musíte krátit.
Proč jen 2/12 v roce 2008? Co bylo před tou MD v roce 2008? Pokud rodičovská dovolená, tak skutečně jakoby v roce 2008 neodpracovala ani 60 směn (MD se bere jako doba odpracovaná, RD ne), takže jí vznikl nárok na 2/12. A v r. 2009 pak jakoby odpracovala víc než 60 směn a vznikl jí nárok na celoroční výměru za rok 2009. Těchto 29 dní si mohla vyčerpat hned po MD. Pokud nečerpala a hned nastoupila na rodičovskou, pak už se jí nárok roku 2009 krátí v důsledku rodičovské dovolené (za prvních 100 o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny).
>>>>
>>>>stará dovolená vznikla tím, že paní byla od počátku
>>>>těhotenství tedy od 9/2010 na nemocenské. Nejsem si
>>>>vědoma toho, že bychom něco neplnili. Paní si měla
>>>>zažádat
>>>>sama o čerpání po MD, psali jsme ji dopis a ani
>>>>neodpověděla a neposlala zpět ani žádost o RD do 3
>>>>let
>>>>věku
>>>>dítěte nebo jakoukoli jinou.
>>>nelamte si s tím hlavu, vy jste jí ani nemuseli nic
>>>psát, ona by se měla starat (mne se moje ovečky
>>>ptají,
>>>volají...). Dovča z r.2010 jí propadne její
>>>vinou,možnost k jejímu čerpání měla.
>>
>>dobře děkuji, mám tady ještě jeden případ, nevím proč
>>kolegyňka v roce 2008 mateřská od
>>28.10.2008-31.12.2008, dále 1.1.2009-11.5.2009. Pokud
>>se nepletu nárok z
>>2008 2/12 + 2009 celých 25 dní čerpání po MD tedy cca
>>29 dní. Také se počítá dovolená při mateřské jen za
>>odpracované dny, když nesplní podmínku 60. Mám pravdu?
>>U
>>některých případů jsem to tak nenašla. Jsem zde nová,
>>tak si vše sepisuji a narážím. Děkuji
>
>Proč jen 2/12 v roce 2008? Co bylo před tou MD v roce
>2008? Pokud rodičovská dovolená, tak skutečně jakoby v
>roce 2008 neodpracovala ani 60 směn (MD se bere jako
>doba odpracovaná, RD ne), takže jí vznikl nárok na
>2/12. A v r. 2009 pak jakoby odpracovala víc než 60 směn a
>vznikl jí nárok na celoroční výměru za rok 2009.
>Těchto 29 dní si mohla vyčerpat hned po MD. Pokud nečerpala
>a hned nastoupila na rodičovskou, pak už se jí nárok
>roku 2009 krátí v důsledku rodičovské dovolené (za
>prvních 100 o 1/12, za každých dalších 21 o další
>dvanáctiny).
paní měla 3 děti za sebou skončila ji RD 27.10. a od 28.10 šla na MD takže 2/12, ale ty ji nebyly po skončení této MD zaplaceny nýbrž pouze 25 dní tedy nárok za rok 2009, který se jí nekrátil, jelikož šla ihned po MD.
mám jako v tom prvním případě nechat tuto starou dovolenou propadnout? Jelikož měla možnost jí čerpat? Tu dovolenou z roku 2008 ty 4 dny, jelikož měla možnos a měla si je vybrat jako těch 25? Nebo spíš asi budu těch 25 brát jako, že přednostně se čerpá stará, takže z roku 2009 má ještě 4 dny
jestliže byla na jedné mat. dovolené v r. 2008/2009, pak šla na rodič. dovolenou a z této rodič. dovolené opět nastoupila na MD, pak dovolená za 1. MD (2008/2009) a dovolená, z doby před touto MD propadla, protože nyní může čerpat dovolenou po poslední mateřské dovolené, kterou nastoupila (kdy?)
to je tak, když si ženy nepožádají ihned po MD o čerpání dovolené a spoléhají na to, že si ji vyberou až po návratu z RD
jenže místo, aby žena nastoupila zpět do zaměstnání, tak opět otěhotní a tu dovolenou, která jí tam vlastně zůstává, nemůže čerpat, protože nastupuje na další MD a proplácet se také nesmí, protože nekončí PP
Já předpokládám, že teď jí bude končit RD se 3.dítětem, s nímž šla na MD 28.10.2008. Dovolenou z r.2008 (4 dny, nejdříve se čerpá stará dov. a teprve potom nová - jakto, že nečerpala celých 29 dní ? - pokud si požádala o čerpání, je chybou účetní, že jí nedala čerpat celých 29 dní) si vyčerpala hned po MD. Dovolená z r.2008 tedy nepropadla, ale nejsem si jistá, zda ten zbytek dovolené za r.2009 nebude pokrácený.
jsou to dva případy, první mi již paní poradily, že dovolená z roku 2010 propadá jelikož si ji po MD nečerpala i když měla možnost.
druhá paní od roku 2003 rodí, do roku 2008 vše v pořádku vždy po MD čerpala dovolenou, která vznikla a vždy 25 dní (máme týden navíc). v roce 2008 ji dne 27.10.2008 končila RD s druhým dítětem a od 28.10.2008 nastoupila na MD do konce roku mi to dělalo 2/12 dovolené. MD byla až do 11.5.2009 zde si zažádala o čerpání dovolené a bylo jí vyplaceno 25. Což si myslím je špatně, jelikož měla ještě nárok z roku 2008. Stará se čerpá přednostně,takže ještě nyní má 4 dny.RD má do 8.12.2011 a dále bude mít neplacené volno, tedy už je schválené a podepsaná žádost a já mám ty čtyři dny. Propadnout snad nepropadly. Ale pokud si je ještě nevybere nyní v tom neplaceném volnu do konce roku 2011 tak asi také propadnou nebo je naše chyba že v roce 2008 nečerpala celých 29 dní? Ale vzhledem k tomu, že likož se přednostně čerpá stará, tak vlastně ty 4 byly jakoby nová a ta se kvůli RD krátí, takže mi asi ani nic nezůstane. Jsem už z toho jelen. Spíš teď když to znovu takto píšu přemýšlím, že bychom to propadnou ani neproplatit neměli, jelikož chyba byla na straně naší účetní a ne paní na MD, která žádala před nástupem na RD, takže se nemělo nic krátit a měla vše čerpat.
Není to chyba účetní, paní si sama musí požádat jak dlouho chce dovolenou čerpat. Takže si měla požádat o čerpání 29 dnů, nikoliv 25 dnů. Takže jedině byste mohli udělat tuto změnu. Paní by si požádala o čerpání 4 dnů dovolené ihned po skončení RD , požádala o stornování povoleného neplaceného volna a následně o neplacené volno od nového data. Pokud by to nešlo, zaměstnavatel s tím už samozřejmě nemusí souhlasit, tak jí ty 4 dny propadnou, ale není to vina účetní, účetní jí nemůže nutit, aby čerpala dovolenou. Záleží pouze na zaměstnankyni, zda o čerpání dovolené po MD požádá a v jakém rozsahu. Je to jen její právo, zaměstnavatel v tomto jediném případě o čerpání dovolené nerozhoduje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 11. 2011 8:42
od 1.1.2011 rizikové (tedy nemocenská) do 2.5.2011. Od 3.5. – 14.11. mateřská dovolená, od 15.11. do 31.12. RD. 1 den staré dovolené z roku 2010, nová dovolená nárok díky MD 20 dní, sečtu doby za nemocenskou tedy 86 zameškaných směn, dále RD do konce roku 33 dní = 119 zameškaných. Novou dovolenou krátím o 1/12. Stará z roku 2010 nepropadá jelikož je překážka rodičovská dovolená? Tedy budu mít 1 den staré a 18,5 nové dovolené, kterou bude čerpat p RD.Ano? Děkuji