Hlavní navigace

Jsou to příjmy ze závislé činnosti?

  • (neregistrovaný)

    16. 11. 2011 14:33

    Dobrý den, prosím o názor, jak posoudit: zaměstnanec firmy pracoval půl roku v zahraničí (Bulharsko)v červnu ukončil pracovní poměr a od července nastoupil do starobního důchodu. V srpnu mu ale zaměstnavatel ještě vyplatil jakýsi "bonus za práci". Veškeré příjmy ze ZČ zdanil v zahraničí, vč. i toho ze srpna . Jak byste posoudili tento příjem - může být brán ještě jako závislá činnost, když už v té době nebyl zaměstnancem firmy? Jen na základě toho, že zaměstnavatel to "nazve" odměnou za práci, která se ještě vztahuje k jeho práci v zahraničí? Bohužel nemám k dispozici žádné např. smlouvy apod, prosím aspoň o názor,děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 11. 2011 14:42

      JiřinaH. (neregistrovaný)

      Re: jsou to příjmy ze závislé činnosti?
      Ano, je to možné,může to být premie, odměna. Na příjmy vyplácené po skončení zaměstnání se pohlíží stejně jakoby byly vyplaceny v době zaměstnání. Zdanění, odvody. A spec. u SD do jednoho roku po skončení zaměstnání.
      A nač to potřebujete vědět, vy hjste jeho zaměstnavatel nebo mu budete dělat DP?

    • 16. 11. 2011 15:36

      středa (neregistrovaný)

      Re: jsou to příjmy ze závislé činnosti?
      Došlo k situaci, kdy zam-tel tyto příjmy zahrnul do zahraničních příjmů, které i v cizině zdanil a zároveň z této odměny srazil zálohu a odvedl ji i v ČR. Nemůžeme se sjednotit v názoru, jakým způsobem teď zpracovat DAP/2010, protože pán tudíž neměl příjmy v ČR,tj. DAP by bylo po vynětí nulové. Tudíž nemůže žádat o vracení přeplatku zálohy ZČ z nulových příjmů? Nebo by měl zaměstnavatel, který podle mně chybně srazil zálohu podruhé i v ČR provést přepočet mzdy zaměstnance a také opravu svého vyúčtování za zaměstnance a tady si požádat o chybně odvedenou zálohu? Nějak jsme se do toho zamotali, děkuju za názor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).