Re: dobropis na již zaplacenou fakturu
Takže bych měla obě fa zanést do ZAP jednu z ních budu mít uhrazenou a obě se mi uplatní v DPH za říjen a v listopadu si zaeviduji příjem dopropisu na fa č.1 mínusovými částkami a v bance by mi měla naskočit platba od odběratele ,kterou by nám měl vrátit na tu již zaplacenou fa na kterou vystavili dopropis je to tak?
Pokud jsem správně Váš dotaz pochopila, tak ano
Budete mít v účetnictví 2 faktury + 1 dobropis
1. faktura uhrazena - bude k ní dobropis a dodavatel peníze vrátí
velice děkuji za radu.Odběratel totiž navrhuje,že si máme opravit tu úhradu fa č.1 jako částečnou úhradu fa č.2 k níž pak uhradíme doplatek (rozdíl) a ta fa č.1 tedy bude nezaplacená a k ní zaúčtujeme dobropis mínusem,ale ta fa č.1 byla uhrazena již 21.10. a vystavení fa č.2 je později až 31.10. takže nevím jestli by jsme z toho mohli mít nějaký problém když by byla na výpise částečná úhrada dřívější datum než byla vystavena,proto jsem chtěla znát názor ostatních jelikož takové operace běžně neúčtujeme.
Re: moc díky hezký večer
>>>Pokud jsem správně Váš dotaz pochopila, tak ano
>>>Budete mít v účetnictví 2 faktury + 1 dobropis
>>>1. faktura uhrazena - bude k ní dobropis a dodavatel
>>>peníze vrátí
>>>
>>velice děkuji za radu.Odběratel totiž navrhuje,že si
>>máme opravit tu úhradu fa č.1 jako částečnou úhradu
>>fa
>>č.2 k níž pak uhradíme doplatek (rozdíl) a ta fa č.1
>>tedy bude nezaplacená a k ní zaúčtujeme dobropis
>>mínusem,ale ta fa č.1 byla uhrazena již 21.10. a
>>vystavení
>>fa č.2 je později až 31.10. takže nevím jestli by
>>jsme
>>z toho mohli mít nějaký problém když by byla na
>>výpise
>>částečná úhrada dřívější datum než byla
>>vystavena,proto jsem chtěla znát názor ostatních
>>jelikož takové
>>operace běžně neúčtujeme.
>
>Rada z praxe - udělejte, co navrhuje dodavatel.
>Přehoďte 1.platbu jako částečnou platbu na 2.fakturu.
>Doplaťte jen zbytek.
>A 1.fakturu započtěte s dobropisem.
>Je to lepší, než z dodavatele dolovat peníze z
>dobropisu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 11. 2011 18:46
dobrý den,múže mi někdo poradit se zaúčtováním.Jsme plátci DPH a vedeme PÚ.Dostali jsme fakturu č.1 na které je jedna položka a fa č.2 na které je položek více z toho jedna která byla účtována omylem(byla totiž vyúčtována již jiným pracovníkem v té fa č.1)obě vystaveny v říjnu. fa č.1 jsme uhradili a to ještě před tím než přišla ta druhá faktura chybně vystavená.Dodavatel ji nechtěl opravit a poslal nám v listopadu dobropis na fa č.1,o tom že dopropis se účtuje s opačným znaménkem vím,ale jak postupovat když už ta faktura na níž nám poslali dobropis byla uhrazena?V ZAP ji mám již vedenou jako uhrazenou můžu tedy účtovat dobropis k této již uhrazené faktuře?