Re: nárok na titul
odkazuji na článek
Máte na své byznys vizitce i tituly?
na www.topbusinessfans.com
(nejde mi na to přímo odkázat - vyhledáte si přes Google)
Jak již bylo odpovězeno, v mnoha zahraničních státech se tituly nepoužívají.
Jedná se o firmu se zahr. majitelem?
O jaký obor podnikání se jedná?
Můj osobní názor: v českém prostředí se tituly uvádějí a používají (tradice z Rakousko-Uherska), vy jste museli vyvinout úsilí, abyste je získali, proto byste měli mít právo na jejich užívání.
Ale nevím, zda porušil nějaký zákon.
Ještě mne napsalo:
pokud by vám na vizitce zkomolil jméno - to byste se jistě mohla bránit
pokud by neuvedl celé jméno (pokud máte třeba 2 příjmení nebo 2 "křestní" jména) - to byste se asi také mohla bránit
pokud vynechá titul - tak si myslím, že se také můžete bránit (odkaz na osobnostní práva)
No, to je otázka. V zahraničí se samozřejmě tituly používají, ale pouze pokud to "stojí za to". Podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí je tam daleko vyšší, než u nás, což "běžné" tituly (magisterské) trochu devalvuje. Bakalářem čehokoliv je tam v podstatě pak téměř každý. Pokud ale máte např. doktorský titul (M.D. nebo PhD), je běžné ža Vám všude před jméno píší "Dr" (zejména pak při oficiálních příležitostech).
Lpět na titulu nesmyslně i v neadekvátních situacích (neformální setkání nebo příležitosti, které k tomu nevyzývají) je sice trochu úsměvné, ale pokud již titul máte, nestyďte se ho při oficiálních příležitostech používat. Nedostala jste ho zadarmo a je to určitý odznak Vašich zásluh. Pokud se někomu představíte i s titulem, je to z hlediska společenské etiky pro dotyčeného signál, že si přejete být oslovována s titulem a pokud titul vynechá, je to jeho společenské znemožnění. Já osobně titul používám jen během úřední písemné komunikace, ale na firemní vizitky bych jej asi také chtěl.
OT:Re: nárok na titul
Na titulu nelpím. Ale několikrát se mi stalo, když jsem pracovala v pojišťovnictví, že dotyčný/á na mě koukal přezíravě a tak se i choval.
Nepředstavuji se s titulem.
Až v závěru, kdy bylo vše hotovo a předávala jsem pro info vizitku, tak změna chování byla očividná. Naštěstí to beru s humorem a o dotyčném, který pro slušné chování potřebuje vidět titul na vizitce si myslím své :-(.
Re: OT:Re: nárok na titul
To musím potvrdit. Titul "promovaný matematik" z roku 70 jsem nikdy nepoužívala, až po revoluci mne kolegyně upozornila, ať si vyřídím titul Mgr., což nám tehdy přiznali, protože klienti na to slyší. Mám ho tedy v občance, nikomu ho nesděluji, ale u všech doktorů mne vždy vyvolávají s titulem (protože ho všecky sestřičky pečlivě opíší do karty).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 11. 2011 21:58
Zaměstnavatel mně i mým kolegům vytiskl vizitky bez titulů. Odmítáme je používat. Porušil tímto zaměstnavatel nějaký zákon tím, že nám upřel titul?