Re: Jak vypočítat mzdy?
Zkouším na měšci mzdovou kalkulačku, vypadá to dobře. Jen mi prosím poraďte co znamená položka "prohlášení k dani"??
Děkuji za pomoc.
Jestli má nebo nemá podepsané prohlášení poplatníka. Podle toho se daní. Nebylo by lepší nechat si počítat mzdy od někoho, kdo to umí a má na to program? Pokud se spolehnete na internetovou kalkulačku, budete muset ručně počítat průměry, vystavovat přehledy pro ZP, přílohy pro OSSZ, vést mzdový list, ručně počítat ELDP, RZD, Vyúčtování daně z příjmu ze závislé činnosti atd.
Děkuji za Vaši odpověď. Uvažoval jsem nad tím, že si to nechám zpracovávat někým. Na druhou stranu se zase nejedná o tak složitou záležitost, abych to nezvládl spolu s adekvátním programem svépomoci. Jen se do toho musím dostat.
Můžete mi prosím poradit co to znamená prohlášení poplatníka? Omlouvám se, že se ptám na takové elementárnosti, ale od toho tady to forum přeci je.
Zatím máme uzavřenou pracovní smlouvu, registroval jsem se jako zaměstnavatel na sociálce a nahlašoval jsem zaměstnance i na zdravotní pojišťovně. Dále jsem volal na finanční úřad kde jsem se přihlásil k plátcovství srážkové daně. Nikdo mi neříkal nic o prohlášení poplatníka???
Děkuji za odpověď.
>>Jestli má nebo nemá podepsané prohlášení poplatníka.
>>Podle toho se daní. Nebylo by lepší nechat si počítat
>>mzdy od někoho, kdo to umí a má na to program? Pokud
>>se
>>spolehnete na internetovou kalkulačku, budete muset
>>ručně počítat průměry, vystavovat přehledy pro ZP,
>>přílohy pro OSSZ, vést mzdový list, ručně počítat
>>ELDP,
>>RZD, Vyúčtování daně z příjmu ze závislé činnosti
>>atd.
>
>Děkuji za Vaši odpověď. Uvažoval jsem nad tím, že si
>to nechám zpracovávat někým. Na druhou stranu se zase
>nejedná o tak složitou záležitost, abych to nezvládl
>spolu s adekvátním programem svépomoci. Jen se do toho
>musím dostat.
>
>Můžete mi prosím poradit co to znamená prohlášení
>poplatníka? Omlouvám se, že se ptám na takové
>elementárnosti, ale od toho tady to forum přeci je.
>
>Zatím máme uzavřenou pracovní smlouvu, registroval
>jsem se jako zaměstnavatel na sociálce a nahlašoval jsem
>zaměstnance i na zdravotní pojišťovně. Dále jsem volal
>na finanční úřad kde jsem se přihlásil k plátcovství
>srážkové daně. Nikdo mi neříkal nic o prohlášení
>poplatníka???
>
>Děkuji za odpověď.
Zaměstnanec může podepsat u jednoho zaměstnavatele "Prohlášení poplatníka daně z příjmu", takový růžový dvojlist. U zaměstnavatele, kde podepíše, má daněno zálohovou daní bez ohledu na výši příjmu a může uplatnit slevy (na poplatníka, na studenta, na invaliditu) a daňové zvýhodnění na děti.
Tam, kde nemá podepsané prohlášení, je příjem zdaněn buď srážkovou daní (mzda do 5000,-) nebo zálohovou (nad 5000,-). Slevy uplatnit nemůže. Na stejném dvojlistu (podepisuje se do 30 dnů od nástupu nebo do 15.2. na nový rok), může do 15.2. požádat o roční zúčtování daní, pokud nemá povinnost podávat daňové přiznání. Na FÚ se přihlaste ještě jako plátce daně ze závislé činnosti a při stanovení výše mzdy si dejte pozor na zaručenou mzdu. Taky se přihlaste na Kooperativě k zákonnému pojištění zaměstnavaele.
to umí a má na to program? Pokud
>>>se
alkulačku, budete muset
>>>ručně počítat průměry, vystavovat přehledy pro ZP,
>>>přílohy pro OSSZ, vést mzdový list, ručně počítat
>>>ELDP,
>>>RZD, Vyúčtování daně z příjmu ze závislé činnosti
>>>atd.
>>
Uvažoval jsem nad tím, že si
>>to nechám zpracovávat někým. Na druhou stranu se zase
>>nejedná o tak složitou záležitost, abych to nezvládl
olu s adekvátním programem svépomoci. Jen se do.
adit co to znamená prohlášení
atníka? Omlouvám se, že se ptám na takové
nosti, ale od toho tady to forum přeci je.
ní smlouvu, registroval
tnavatel na sociálce a nahlašoval
ce i na zdravotní pojišťovně. Dále jsem
olal
anční úřad kde jsem se přihlásil k plátcovství
ážkové daně. Nikdo mi neříkal nic o prohlášení
platníka???
ěstnanec může podepsat u jednoho zaměstnavatele
>"Prohlášení poplatníka daně z příjmu", takový růžový
>dvojlist. U zaměstnavatele, kde podepíše, má daněno
>zálohovou daní bez ohledu na výši příjmu a může uplatnit
>slevy (na poplatníka, na studenta, na invaliditu) a
>daňové zvýhodnění na děti.
nemá podepsané prohlášení, je příjem zdaněn
ď srážkovou daní (mzda do 5000,-) nebo zálohovou (nad
0,-). Slevy uplatnit nemůže. Na stejném dvojlistu
uje se do 30 dnů od nástupu nebo do 15.2. na
ok), může do 15.2. požádat o roční zúčtování daní,
á povinnost podávat daňové přiznání. Na FÚ se
ihlaste ještě jako plátce daně ze závislé činnosti a
ovení výše mzdy si dejte pozor na zaručenou
du. Taky se přihlaste na Kooperativě k zákonnému
jištění zaměstnavaele.
:))) a ještě by to chtělo, co to je roční zúčtování, jak se to dělá, co má dělat,když bude mít jiné slevy na dani nebo daň. zvýhodnění, co má předložit,jak to má vypadat,jestli mu vůbec může dělat roční zúčtování, jestli má zaměstnanec povinnost podat daňpřiznání ,i když to je věc zaměstnance, atd.POzor neplést růžový papír s jiným podobným růžovým papírem, a nebo sdokonce s fialovým papírem , to by byl vůbec p...
Zatím máme uzavřenou pracovní smlouvu, registroval jsem se jako zaměstnavatel na sociálce a nahlašoval jsem zaměstnance i na zdravotní pojišťovně. Dále jsem volal na finanční úřad kde jsem se přihlásil k plátcovství srážkové daně. Nikdo mi neříkal nic o prohlášení poplatníka???
Děkuji za odpověď.
Přihlášení k srážkové dani nestačí. Pokud bude u Vás zaměstnanec podepisovat prohlášení poplatníka daně (nebo i nebude ale bude mít měsíční základ daně vyšší jak 5.tis.Kč), musíte se přihlásit také na FÚ k dani z příjmu jako plátce z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků. Srážková daň je jen pro mzdy do 5.tis.Kč / měsíc (zjednodušeně)
OT - Jak vypočítat mzdy?
Klobouk dolů před vaší odvahou. Bohužel pro zaměstnance takto uvažuje spousta zaměstnavatelů a podle toho to taky vypadá - viz některé specifické dotazy na tomto foru.
Samozřejmě, že forum je od toho, aby pomáhalo, a vy jste prokázal svou zodpovědnost vůči zaměstnancům už tím, že jste se řádně přihlásil na OSSZ, ZP a částečně i na FÚ.
Zákonné pojištění a dotažení registrace na FÚ vás čeká. Ale to není všechno. Čekají Vás změny v předpisech, které budete muset nastudovat, může přijít neplacené volno zaměstnance, kde se budete muset poprat s navýšením odvodu zdravotního pojištění, zaměstnanec onemocní a budete platit náhradu mzdy za nemoc - k tomu patří samozřejmě průměr pro náhrady, jehož správnost vám ověří OSSZ při kontrole ... kažsoměsíční přehledy pojistného pro OSSZ a ZP, na konci roku ELDP (s tím vám žádná internetová kalkulačka neporadí)... tak držím palce ať vám odhodlání vydrží co nejdéle. Třeba vás ta práce chytí a bude z vás dobrá/ý mzdovka. :-))
Re: OT - Jak vypočítat mzdy?
No teda přátelé, bez skrupulí příznám, že jste mi dali na frak! Když to tady tak čtu, tak hned zítra volám známemu co dělal účto a domluvím se na nějaké mzdovce. Mou pracovní náplní je podnikat, generovat zisky, přivádět práci svým zaměstnancům, nikoliv studovat účetnictví. Předpokládal jsem, že bude stačit nainstalovat si vyšší verzi Pohody, naházím tam potřebné data a samo mi vygeneruje veškeré potřebné informace a já už jen provedu platby. No jo, po přečtení vašich cenných rad se tomu směju s vámi.
Takže mockrát děkuji za facku a uvedení do reality. Jsem rád, že existuje takový špičkový web, kde se dá najít odpověď na vše co se týká podníkání.
Tak díky moc! Aleš. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
20. 11. 2011 16:15
Dobrý den,
jsem živnostník a před měsícem jsem přijal zaměstnance. Chtěl jsem se zeptat, zda-li mi můžete poradit ideální software na výpočet mzdy (resp. na výpočet sociálních, zdravotních a daňových srážek).
Jako účetnictví používám Pohodu v základní verzi Mini, která mi pro mou daňovou evidenci plně postačuje. Ptal jsem se a není možné ji rozšířit o samostatný modul "mzdy", jedině zakoupit vyšší verzi Pohody, která stojí třikrát více. Tento náklad se mi zdá zbytečný, tak bych pro výčet mezd použil jiný software třetí strany.
Existuje nějaké řešení zdarma? Případně který z placených programů je nejlepší?
Předem děkuji za rychlou radu.
Aleš