Přenesení daň. povinnosti od 1.1.2012

• (neregistrovaný)

21. 11. 2011 11:00

Dobrý den,

můžete mi někdo potvrdit jestli chápu dobře (po přečtení Informace GFŘ a MF k režimu přenesení daňové povinnosti na DPH ve stavebnictví), že v tomto případě nebudu čekat na přijatý daňový doklad (nebudu brát datum přijetí), ale datum UZP? Takže přiznám a nárokuji k datu UZP.
    Např.
    UZP 31.1.2012
    Vystavena 10.2.2012
    Přišla 15.2.2012
    Já dám do přiznání + a - za leden 2012. Je to tak?

A když daňový doklad přijde pozdě, tak musím dát dodatečné přiznání?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 11. 2011 11:58

karel2 (neregistrovaný)

Re: Přenesení daň. povinnosti od 1.1.201
      Dobry den,
      zakon ani vyjadreni jsem zatim necetl, protoze mi prijde, ze ani oni v tom nemaji jasno.;o) V posledni vyjadreni bylo, ze pokud budu vystavovat jako stavebni firma napr fa pro mesto, ktere nebude mit narok na odpocet, tak jiz ja jako stavebni firma jim to dam s DPH. Prijde mi to jako nesmysl, protoze si budu hrat na detektiva, co protistrana dela s dokladem? Vzdyt muze kratit, pouzit na zdanitelna plneni, ...
      K vasemu dotazu. Osobne si myslim, ze to bude stejne jako kdyz mate doklad ze zahranici. Tam take mate, ze pokud je doklad vystaveny 31.1.2012 ale prijde vam 14.2.2012, tak protoze je to do 15 dnu, tak jeste davate do 1/2011. Malo kdo to ale dela. ;o) Kdyz je to + a -, tak kazdy rika, ze je to jedno i kdyz kurz prepoctu je jiny. Nekdo to resi az kdyz ho honi FU, ze protistrana to ma v lednu a ja v unoru.

• 21. 11. 2011 12:45

Jana N. (neregistrovaný)

z hlediska jistoty u poskytovatele plnění jde-li o správnost zdanění lze doporučit, aby příjemce plnění písemně prohlásil, že přijatá plněnípoužije vylučně pro účely , které nejsou předmětem daně,
      pak je faktura klasicky sdaní.
      pokud se vyfakturje špatně s daní,samozřejmě bez nároku na odpočet u protistrany
      poku je plnění pro více účelů např pro soukromou i ekonomickou, nebo pro různé účely , půjde o plnění podléhající celkové režimu přenesení.
      stejně tak se musí hlídat, pokud uděláme revers a použijeme pro různé účely, uplatnit pouze poměnrou část nároku na odpočet

• 21. 11. 2011 19:54

Jana V. (neregistrovaný)

Děkuji Karle...
      Paní Jano, ve Vaší odpovědi jsem nenašla odpověď na mou otázku nebo špatně čtu? Děkuji

• 21. 11. 2011 20:38

Zdena R (neregistrovaný)

Ano, jak píšete.

§ 92a/1 ZDPH - povinnost přiznat daň vzniká ke dni uskutečnění zdanitelného plnění.

• 22. 11. 2011 8:15

Jana V. (neregistrovaný)

Děkuji za potvrzení, tak to bude ještě "veselé" :-(

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).