Re: prac. poměr na dobu určitou po novel
Ano, je to tak. Můžete max. na 9 let a poté doba neurčitá anebo ukončení po těchto 9 letech a nový pracovní poměr u vás až za 3 roky. Ne každý z-tel chce uzavírat rovnou na 3 roky, lze různě - Uzavřete PP např. na 3 měsíce, pak prodloužíte na rok, poté na měsíc.
včera jsem byla na školení a lektor říkal, že v současné době nikdo neví, jak to páni ahoře mysleli, jestli 3+3+3 tedy max 9 let a nebo max 3 s tím, že v této době, lze PP prodloužit max. dvakrát. Bude se prý čekat na výrok Ústavního soudu, který, ale bude vydán, až na základě žaloby a to je zatím v nedohlednu. Lektor byl právník a nebyl si 100% jistý jak to je myšleno. Třeba nám do toho v nese trošku světla Pája
Byla jsem na školení v Olomouci přes Svaz účetních, snad to nespletu, ale byl to JUDr. Hejmala, doslova říkal, že soud bude zavalený žalobama a všichni budou čekat na výrok Ústavího soudu, tak snad Vás zbytečně nějak nematu, ono
to na druhou stranu nemá fakt logiku změnit dobu určitou z 2 let na 9, ale zase, co udělali ti naši borci logického, že?
Aneto, děkuji. Na JUDr. Hejmalovi jsem už taky byla a byl úžasný,moc se mi líbil. Bylo to školení, kde se mi vůbec ale vůbec nechtělo spát :-) Nevím, jestli jede stále ve stejném stylu ... Pravdou je to, že tehdy, když zákonodárci zrušili nárok na dovolenou, pokud si ji z-ec nevyčerpal do konce přespříštího roku, resp. z-tel nenařídil čerpání, pak dovolená bez nároku propadla, účinnost tuším od 1.10.2004, ale jista si nejsem, takže matky na RD, MD, vojáci, nemocní - nárok propadl. Dost dobře si pamatuji, že stál za tím, že to není košér a pokud by někdo ten "problém" měl, říkal, pokud by v té situaci byl jako z-ec, zažaloval by o náhradu stát. Je to už řada let zpět, nejspíš nepíšu správné formulace,ani jak to tehdy přesně říkal, právníci nechť mi prominou prosím, ale závěr je ten, že on již tehdy proklamoval pochybení a uplynulo pár let a do ZP se dostalo, že matkám na RD dovolená nepropadne ..., od 2012, že i nemocným ... a právo na dovolenou nezaniká. Tak, i když je to jasně napsané, nedivím se už ničemu. My postupujeme ve firmě tak, že max. 9 let. Myslím, že JUDr. Bognárová je členkou legislativní rady vlády, je u tvorby zákonů a 9 let nerozporovala. A proto, či přesto s radostí do nového roku s dalšími novými novelami a změnami zákonů ;-)
Já jsem prodlužování a délku doby určité pochopila tak, že lze sjednat maximálně na 3 roky a pak možnost ještě 1x prodloužit o maximálně 3 roky a pak zas ještě 1x prodloužit o maximálně 3 roky..
Tzn. např. 3 + 3 + 3 = 9 (toto je tedy maximální možná doba poměru na dobu určitou). Pokud je při nástupu uzavřená doba určitá kratší, např. jen rok, nebo některé další prodloužení bude kratší než 3 roky, tak už to dohromady těch 9 let nemůže dát. Např. 1 + 3 + 3 = 7. Nebo např. 1 + 1 + 3 = 5. Atd.
Chápu do dobře?
ocným ... a právo na dovolenou nezaniká. Tak,
>>>>i když je to jasně napsané, nedivím se už ničemu. My
>>>>postupujeme ve firmě tak, že max. 9 let. Myslím, že
>>>>JUDr. Bognárová je členkou legislativní rady vlády,
>>>>je
>>>>u
>>>>tvorby zákonů a 9 let nerozporovala. A proto, či
>>>>přesto s radostí do nového roku s dalšími novými
>>>>novelami a
>>>>změnami zákonů ;-)
>>>
>>>Já jsem prodlužování a délku doby určité pochopila
>>>tak, že lze sjednat maximálně na 3 roky a pak možnost
>>>ještě 1x prodloužit o maximálně 3 roky a pak zas
>>>ještě
>>>1x
>>>prodloužit o maximálně 3 roky..
>>>Tzn. např. 3 + 3 + 3 = 9 (toto je tedy maximální
>>>možná
>>>doba poměru na dobu určitou). Pokud je při nástupu
>>>uzavřená doba určitá kratší, např. jen rok, nebo
>>>některé
>>>další prodloužení bude kratší než 3 roky, tak už to
>>>dohromady těch 9 let nemůže dát. Např. 1 + 3 + 3 = 7.
>>>Nebo např. 1 + 1 + 3 = 5. Atd.
>>>Chápu do dobře?
>>Takto tomu rozumíme i u nás ve firmě.
>
>My také tak :-)
A teď jiný příklad: doba určitá je uzavřena např. od 6/2011 (čili ještě za současných pravidel) do 6/2013. Poté ale je možné ho opět prodloužit 2x po maximálně třech letech, je to tak?
Ale co když bude např. koncem prosince 2011 uzavřen poměr na dobu určitou jako zástup za MD, ŘD, a RD za nějakou pracovnici. Což znamená, že by měl trvat do 3 let dítěte např. do února 2015. Dokdy pak může být maximálně prodloužen?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 11. 2011 14:22
Rozumím tomu dobře, že pracovní poměr bude možné podle novely ZP, tedy od 1.1.2012 sjednávat na tři roky, ale musí se dodržet jeho prodlužování maximálně dvakrát. Např. od úplného začátku prac. poměru stanovit dobu určitou na rok, pak na další rok a pak ještě jednou na rok. Pokud sjednáme pracovní poměr na dobu určitou rovnou na tři roky, tak je mohu ještě dvakrát takto zopakovat. Tzn., že v tomto případě může být doba určitá devět roků???