Restaurace-tržba-stravenky-DE

• (neregistrovaný)

24. 11. 2011 14:39

Dobrý den,nenašla jsem nikde konečné uspokojivé řešení.Restaurace přijme od zákazníků stravenky,které dostává proplacené např. od Sodexo-Pass. V evidenci denních tržeb pro účely DPH je jak tržba v hotovosti, tak hrazená stravenkami. Tržby za obědy placené stravenkami by neměly vstupovat do daňových příjmů hned při přijetí stravenky, ale až v okamžiku úhrady za stravenky jejich vydavatelem. Nikde jsem nenašla řešeno, jakou částku uhrazenou za stravenky jejich vydavatelem, dát do daňových příjmů. Vydavatel proplatí celou hodnotu stravenky, např. 60.- Kč. Zákazník stravenkou uhradil jídlo v hodnotě 60.- Kč vč. DPH. Uvažuji správně, když do daňových příjmů zahrnu částku vyplacenou za stravenky a poníženou o DPH 20 %? Pak se bude lišit DPH v evidenci denních tržeb a DPH vypočtená z proplacených stravenek ... Daňovou evidenci jsem převzala v průběhu roku bez předchozího zaúčtování, peněžního deníku, netuším, jak to předchozí účetní dělala v prvním čtvrtletí ... prostě plavu, myslím, že se s evidencí cenin vůbec nezatěžovala a do daňových příjmů dávala částku z evidence denních tržeb, hrazenou hotově i stravenkami. Prosím zkušenější účetní. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2011 15:12

Maxx (neregistrovaný)

Re: Restaurace-tržba-stravenky-DE
      Chvíli jsem účtovala hospodu. Dělala jsem to takhle:
      tržba zaúčtovaná v hodnotě peněz i stravenek dohromady, z toho strženo DPH. Po "výměně" stravenek za peníze jsem už jen zaúčtovala provizi zaplacenou stravenkové firmě.
      Nevím, jestli to je dobře. Asi ne. Ale připadalo mi to jako nejjednodušší systém. Neúčtovala jsem o ceninách, DPH bylo odvedeno ve správné výši, stav pokladny skutečný byl vlastně součtem peněz a stravenek.

• 24. 11. 2011 16:47

Nicky (neregistrovaný)

Re: Restaurace-tržba-stravenky-DE
      Já platbu stravenkami určitě nedávám do tržbeb do pokladny, udělám si na to vydanou fakturu k tomu datu, př.ke konci měsíce souhrnnou, odvedu hned DPH a mám pohledávku, tudíž v DE to ještě není. pak mi přijde faktura za provize a rozdíl na účet. Fakturu za provize započítám a přijatou platbu na účet už klasickiy účtuji do DE jako daňový příjem - klasickou úhradu faktury. A mám na to zvláštní číselnou řadu, ať se mi to nemotá s ostatními vydanými fakturami.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).