Re: Nárok OSVČ na PPM výše
Co bylo vloni, není dnes.
Dnes by si musela navýšit nejen nemocenské pojištění, ale v návaznosti na to i zálohy na důchodové pojištění. A pozor - tyto navýšené zálohy by se jí již nevrátily. Ani kdyby vydělávala minimum.
http://www.podnikatel.cz/clanky/materska-2011-podnikatelky/
Výňatek z výše uvedeného článku
Do roku 2010
Skutečný vyměřovací základ na důchodové pojistné z předchozího období podnikatelky byl 10 870 Kč. Po celý rok si dobrovolně platila nemocenské pojištění ve výši 1008 Kč, což jí umožnilo získat maximální možnou měsíční mateřskou dávku 30 039 Kč.
Od roku 2011
Skutečný vyměřovací základ z předchozího období činil 10 870 Kč. Tento základ si OSVČ určila jako vyměřovací základ pro důchodové pojistné. Podnikatelka si nemůže platit na nemocenské pojištění více, než je určený vyměřovací základ pro důchodové pojistné. Tento základ odpovídá měsíční částce pojištění ve výši 250 Kč. Měsíční mateřská dávka bude po zvýšení redukčních hranic 7781 Kč.
Pokud by si chtěla podnikatelka doplatit částku, která odpovídá maximálnímu vyměřovacímu základu, tj. 148 440 Kč v roce 2011, musela by na nemocenském měsíčně platit 3415 Kč (2,3 % x 148 440) a současně zvýšit svůj určený vyměřovací základ na důchodové pojistné. S tím souvisí i zvýšení měsíčních záloh na částku 43 435 Kč. Roční pojistné na důchodové pojištění by činilo 521 220 Kč. Tímto by sice získala měsíční mateřskou ve výši 31 341 Kč, rozhodně by se ale takový krok nevyplatil.
Moc děkuji za perfektní a výstižnou odpověď. Tak to jsem ráda, že mě to vyšlo ještě na maximum, první jsem to tak udělat nechtěla, ale poradila mi to účetní a řekla jsem si proč ze státu kterému platím vše řádně a včas a nic po něm nechci taky nevytáhnout nějakou tu korunku, když všude rozdává a hlavně těm co nic nedělají a dělat nebudou. Z mého syna vyroste další plátce daní a odvodů tak mi to přišlo nakonec i spravedlivé. Kámoška má smůlu.
Ještě jednou děkuji a přeji krásný víkend Lucka
Možná nemá smůlu, pokud má partnera, který může požádat o peněžitou podporu v mateřství :-)
I kdyby jí vycházela opravdu nízká mateřská, tak ať nic na nemocenské navíc nedoplácí. Může si požádat o doplacení do výše rodičovského příspěvku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 11. 2011 10:45
Dobrý den, prosím o radu, jsem OSVČ platila jsem minimální zálohy OSVČ, ale dobrovolné nemocenské pojištění 1010,- Kč takže mi loni vyšla maximální PPM.
Teď je těhotná kamarádka OSVČ platí s minimální zálohy důchodové, ale i malé nemocenské pojištění cca 200,- Kč. Podmínku doby pojištění splňuje, takže nárok na mateřskou má, ale malinkou, kdyby si teď když už je těhotná navýšila platby nemocenského pojištění na těch 1010,- Kč měsíčně co jsem si platila já mělo by to nějaký vliv na navýšení PPM??? Na sociálce ji řekly že ne, ale mě to příjde divné, to se pak přece bude počítat průměr (nebo za jakou dobu od jaké doby?). Prý tam jsou nějaké změny od nového roku, ale nevím jestli ji nekecají ať pak nemusí platit větší mateřskou. Prosím poraďte moc děkuji Lucka