Re: Nemocenská a těhotenství
Už jsem si zvykla, že dnes těhotná = nemocná, ale tohle tu ještě nebylo. Žena, která nemá nárok na PPM, dostává neschopenku na 6 týdnů před předpokládaným datem porodu a 6 týdnů po porodu. Kdyby jí lékař chtěl dát neschopenku delší, nemůže to být v souvislosti s porodem, ale z nějakého jiného důvodu.
Ale ta známá taky není doktor. Už Vám odpověděla paní Líba. Buď ji lékař uzná práce neschopnou (např. kvůli angíně nebo bolestem v zádech) a napíše jí neschopenku. Pokud bude nemoc v souvislosti s porodem a nemoc s bolestmi v zádech navazovat, tak bude dostávat pořád nemocenské dávky až do vyčerpání podpůrčí doby (to hlídá sociálka). Pokud ty nemoci navazovat nebudou a ona půjde mezi nimi třeba jen na 1 den do práce, tak bude zaměstnavatel platit v prvních 3 týdnech náhradu za nemoc a pak bude následovat nemocenská ze sociálky až do vyčerpání podpůrčí doby. Zároveň ona může pobírat rodičovský příspěvek z úřadu.
To je fakt věc doktora, jestli si troufne dát jí neschopenku, když jí nic není a je jasné, že je s dítětem doma.
Souhlasím, pokud doktor napíše neschopenku, bude paní nemocná. Pokud nenapíše, paní o rodičovskou dovolenou nepožádala, má se za to, že čerpá rodičovsku dovolenou do 3 let věku dítěte, ne ? A ťak buď požádá o rodič.příspěvek nebo může být doma zadarmo. Nebo nebude čerpat rodič.dovolenou, "nastoupí" do práce a bude pobírat mzdu.
Už jsem odpovídala výše. Pokud lékař zjistí, že je nemocná, napíše jí další neschopenku (přesněji píšu nahoře). Svoji nepřítomnost pak bude mít omluvenou tou neschopenkou. Pokud jí neschopenku nedá, tak mějte za to, že požádala zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou do 3 let dítěte.
Ale ať již bude nebo nebude nemocná, ona může pobírat rodičovský příspěvek, o který požádá na úřadě.
A co jim chcete volat? To jim tam popíšete tento případ? Pokud zavoláte na nějaké jiné oddělení než na posudkové, tak Vám řeknou to co my - že to je záležitost lékaře. A pokud zavoláte na posudkové, tak jim řeknete co? Že máte podezření, že ten a ten lékař chce vystavit nějaké paní neschopenku, ačkoli ta není nemocná? A chce jí ji vůbec vystavit? Já o tom pochybuju.
vždyť celou dobu píšete, že se problém dotýká MÚ, která je Vaší kamarádkou
předpoklládám, že tato Vaše MÚ je svéprávná (jinak by tak odpovědnou práci nemohla vykonávat), tak si to zjistí vše sama
a majitel firmy má jistě vše také odkontrolováno, třeba bude jeho paní čilá a stihne být celý den v práci a ještě hlídat mimino, nebo půjde na rodičák sám a manželka převezme jeho funkci
docela bych chtěla být muškou a poslouchat Váš rozhovor, co budete povídat pracovnicím na OSSZ - to chcete udat lékaře a tu paní, že chtějí udělat podvod?
A vám se nikdy nestalo, že byste řešila nějaký případ, na který jste sama neznala odpověď? Mě tento problém zajímá i z toho důvodu, že se to může stát i mě osobně. Jak z nemocenské poznám, že je někdo těhotný? Podle razítka? To přeci ještě nemusí vůbec nic znamenat.
Jen pro upřesnění:
Těhotenství není nemoc. Ale pokud lékař uzná rizikové těhotenství - tak pak se jedná opravdu o nemoc. Bohužel v dnešní době takovýchto žen stále přibývá. Každá 3 má rizikové těhotenství.
Mě jde spíš o to, zda již přinesla ten lístek od doktora - že marodí teď. Nebo jak ji vykazuje kolegyně v docházce?
Takže takhle: Zaměstnankyně nastoupila do zaměstnání, měsíc odpracovala, pak nastoupila na nemocenskou, protože byla těhotná. Nevím, jestli o tom mzdová věděla, či nikoliv. Ale to je věc druhá. Nemocenská byla lékařem ukončena po šestinedělí. Zaměstnankyně chce jít na další nemocenskou, aby měla víc než je rodičovský příspěvek.
Tak už Vám bylo několikrát řečeno, že to je věc lékaře, jestli si troufne jí napsat neschopenku, ačkoli je zdravá, protože i lékaři jsou komisí sledování, komu, jak často a na jak dlouho píší neschopenky. Jen pro Vaše info - mzdová na neschopence diagnózu samozřejmě nevidí, ale lékařská komise ano.
Teď ale k tomu vykazování ve mzdách. Jí už nemoc skončila, ale do práce nechodí? Tak ji musí mzdovka vykazovat rodičovskou dovolenou.
To, že ona CHCE jít na nemocenskou ještě neznamená, že jí ji lékař napíše.
To, že chce jít zam-kyně na nemocenskou, to chtít může. Ale je otázka, zda najde nějakého lékaře, který ji neschopenku vystaví. A pokud vystaví, pak je možné, že k ní bude zavítávat kontrola zOSSZ. Pochybuji, že bude celé dny doma, když má malé dítě. A na toho lékaře se asi kontroly podívají, jak vystavuje neschopenky.
Já také nechápu, o čem stále přemýšlíte. Neschopenku nedonesla, tak ať požádá o rodič. dovolenou, na dávkách ať požádá o rodič. př. Co mají říkat jiné rodiny, kdy manžel pobírá malý plat, mají malé dítě s matkou na RP, žádné příbuzné poblíž, kteří by mohli tak malé dítě pohlídat, aby si matka přivydělala a také žijí.
Šmarjá, samozřejmě že stalo. Ale vždyť Vy jste tu na Váš dotaz dostala odpověď dokonce několikrát! A jak z nemocenské poznáte, že je někdo těhotný? Nijak. Mzdová účetní přece nezjišťuje, jestli je pracovnice nemocná kvůli těhotenství nebo jestli má angínu. Vy ale mzdová účetní nejste, že? Protože Vám ani po několikerém vysvětlování nedochází souvislosti.
Já Vám to zopakuji: lékař jí vystavil neschopnosti v souvislosti s porodem. Tato neschopnost může trvat do konce šestinedělí. Pak ji ukončil. Pokud lékař teď usoudí, že je nemocná (třeba že ji bolí záda nebo že má chřipku), uzná ji znovu práce neschopnou. Pokud neusoudí, neschopenku jí nedá. Už je to jasné?
Mě jste tedy rozčílila, protože, pokud si lidé budou diktovat, že chtějí neschopenku a lékař to třeba v tom slibovaném "nadstandardu" za poplatek udělá (stále nechápu, oč jim v tom nadstandardu pořádně jde - přece člověk nemůže za to, že onemocní, tak proč by si měl např. na nějakou operaci připlácet)
a ti, kteří pracují třeba za málo peněz a bojí se, aby nepřišli o práci, ti to mají nakonec všechno ze svých daní platit? To se Vám zdá normální?
Ale notak, v tomto případě přece o žádný nadstandard nejde. Nadstandard má být přece něco docela jiného. Např. je více druhů umělých kloubů - levnější a dražší. Bude stanovený standard (ten levnější) a každý ho dostane. Kdo bude chtít ten dražší kloub, připlatí si. Mně se to zdá docela logické.
já to myslela v nadsázce
jen aby v nadstandardu nakonec neskončilo vše a třeba i úplatky budou v nadstandardu
aby ve standardu nakonec neskončila jen rána z milosti
uvidíte, že každým rokem přejde ze standardu do nadstandardu nějaká lék. péče
ráda bych se mýlila, ale život mě již naučil
Tino, všichni se Vám snažíme říci, že nemá cenu něco řešit dopředu.
Až ta dotyčná paní přinese neschopenku, tak pak jednejte, jak máte. Tedy kolegyně. Zatím žádnou nepřinesla a to co chce ona, na to nedbejte. Záleží, jak rozhodne lékař. A za to si také bude sám zodpovídat. Já bych počkala, až co přinese. A podle toho bych se zařídila. Jak chcete něco řešit, když ještě nevíte co přinese.
Já také ne, také mě to zajímá. Ale právě, že ještě nevíme, co přinese, tak to nemůžeme řešit. Protože, pokud již nemá nemocenskou, tak musela nastoupit na rodičovskou a pokud je na rodičovské, tak nemůže nastoupit na nemocenskou. To by musela rodičovskou zrušit. Nastoupit do zaměstnání a pak na nemocenskou.
Promiňte, ale Vy jste se za celou svou praxi nesetkala s tím, že se někdo tzv. hodil marod? Toto je tentýž případ. Pokud jí doktor neschopenku napíše, bude se z toho zodpovídat on, pokud vzniknou nějaké pochybnosti. Sociálka také může pak v době neschopenky dělat kontroly, jestli ona dodržuje léčebný režim. Prostě je to úplně stejný případ, jako u každého jiného maroda.
Ale já pochybuju, že jí to doktor napíše. Ale pozor! Pokud ona už teď je nějaký ten den na rodičovské dovolené (tzn. nemoc jí skončila, ale do práce nechodí), tak by jí nemohla být nemocenská placená. To by musela mít účetní od ní založenou žádost o rodičovskou dovolenou do dne před započetím nemoci. Pak jakože chtěla nastoupit, ale vlezla jí do toho neschopnost. Protože kdyby byla na rodičovské dovolené bez nějakého termínu (tzn. předpoklad až do 3 let dítěte), tak by se tato rodičovská tou nemocenskou nepřerušovala a na náhradu v nemoci ani na nemocenskou od sociálky by nárok neměla.
Takže místo PPM měla nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem. A teď bude mít nárok na nemocenskou, pokud ji lékař uzná práce neschopnou z nějakého jiného důvodu. Lékaři jsou také kontrolováni a pokud je nějaké podezření, že dal neschopenku někomu, kdo není nemocný, musí na kobereček.
Pokud jí neschopenka skončila,teď je na rodičovské dovolené, pokud nechodí do práce (nebo jak jí vlastně ta MÚ vede?) a i kdyby přinesla neschopenku, tak tím, že je na rodič. dovolené, tak nebude mít na nemocenskou nárok. Ať nespekuluje a stará se o dítě a je ráda, že jsou všichni zdraví.
No ano, to je momentálně nejdůležitější informace, která tu ovšem ze strany tazatelky nepadla - jak ji MÚ vede. Pokud je to manželka majitele, tak je celkem možné, že ji po skončení nemocenské vede jako normálně pracující (anebo ji zatím nevede nijak, ale ke konci měsíce dostane mzdovka podklady, že manželka pracovala), a pak by nárok na nemocenskou měla.
Re: OT Nemocenská a těhotenství
No, já být vámi Tino, tak bych vaší kamarádce rozhodně neradila, aby volala na OSSZ. Pač jak jste psala výše, jedná se o manželku šéfa a ten by tedy takovouto aktivitu (zvláště, pokud vlastně ještě k žádnému podvodu nedošlo) z strany své MÚ rozhodně neocenil kladně...a jinak se držte rad Kary a xy5 - jsou to mnohaleté mzdovky s výbornými znalostmi...
No možná kdybyste věděla ta data, tak by se to dalo posunout, ne? Pořád říkáte CHCE, tj podle mého názoru, že teď nic nemá..ani PN, ani PPM, zřejmě ani RD...takže třeba tu PN nakonec dostane a bude mezitím mít odpracovanou dobu...A pak by to mohlo být, jak píše Jana S...
Tino, já bych Vám hrozně ráda pomohla, ale pokud nevím všechny souvislosti, tak to nejde. Musíme se držet v právní řadě zákonů a né tého, co chce zaměstnanec. Nemůže mít totiž vše, co chce. Jak říkám, má 3 možnosti. Buď půjde pracovat a pak na nemocenskou, pokud bude marodit a doktor jí to napíše, nebo bude doma a bude na rodičovské dovolené. Ale nemůže jen tak říci, já chci. Proto mě zajímá, jak je teď vedena MÚ. To je totiž důležité.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 11. 2011 12:07
Dobrý den,
mám asi nestandartní dotaz. Sice jsem mzdová účetní, ale s tím to jsem se ještě nesetkala.
Zaměstnankyně (manželka majitele firmy) byla zaměstnána ve firmě. Odpracovala jeden měsíc a další měsíc šla na pracovní neschopnost, neboť byla těhotná. Po celou dobu až do šestinedělí pobírala dávky nemocenského pojištění. Vůbec nepobírala penežitou pomoc v mateřství. Lékař jí po šestinedělí ukončil pracovní neschopnost. Měla by pobírat rodičovskou dovolenou, ale tu ona nechce, neboť je výrazně nižší než dávky nemocenského pojištění. Může jít na další nemocenskou nebo jí nemocenskou doktor neměl ukončovat? Ale pokud vím, tak nemocenské dávky může pojištěnec pobírat pouze 380 kalendářních dní.
Poradí mi někdo, jak to vyřešit? Předem moc děkuji. Tina