Plátce DPH/výdaje na auto/paušální výdaje

• 5. 1. 2012 9:38

Dobrý den,

prosím o radu.

Jsem realitní makléř u největší RK v ČR (plátci DPH) a od 1. ledna jsem se stal taky plátce. 

Přibližné náklady za měsíc - autem (napsaném na manželku r.v. 2004) projedu za 4000 Kč/měs, provolám za 1000 Kč, papíry tonery, služby České pošty... asi za taky 1000 Kč.

Co byste mi poradili, jak co nejvíce ušetřit? Můži využít paušál na auto (nebo psaní km), když používám paušál na výdaje u dani z příjmu?

Děkuji

Rafaja

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 1. 2012 10:11

Rop

DPH a daň z příjmů jsou dvě rozdílné daně.

U daně z příjmů využíváte výdajový paušál a v tom jsou zahrnuty všechny výdaje. Tj. včetně výdajů na auto.

U DPH se jede na skutečné uskutečněná plnění a přijatá plnění. Pokud je auto psané na manželku (tj. není ve vašem obchodním majetku), tak nesmíte si z benzínu, oprav, parkovného atd. uplatnit nárok na odpočet DPH.

Doporučil bych vám vzít všechny doklady, které máte nastřádané a poradit se s odborníkem (daňový nebo účetní poradce).

• 5. 1. 2012 12:55

Fr. Rafaja (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.

Ještě jedna otázečka.

Jako plátce DPH, který jeden na výdajový paušál u dani z příjmu, tak mohu si snížit DPH (rozdíl mezi vstupem a výstupem) u nákupů zboží a služeb pro svou podnikatelskou činnost (papíry, tonery, počítače, faktura za telefony atd...)?

Když nesmím využít paušál na auto, tak můžu využít jiné výdaje na auto a PHM?uji

Děkuji

• 5. 1. 2012 13:56

Rop

Tak nejdřív daň z příjmů: když máte paušální výdaje (procento z příjmů) tak v tom jsou zahrnuty všechny výdaje a žádné další nelze zahrnout. Pokud chcete zahrnovat jiné výdaje tak musíte přejít na prokazování skutečných výdajů.

DPH: ano, můžete ... jenom musíte prokázat, že to je na vaši ekonomickou činnost :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).