DPH a daň z příjmů jsou dvě rozdílné daně.
U daně z příjmů využíváte výdajový paušál a v tom jsou zahrnuty všechny výdaje. Tj. včetně výdajů na auto.
U DPH se jede na skutečné uskutečněná plnění a přijatá plnění. Pokud je auto psané na manželku (tj. není ve vašem obchodním majetku), tak nesmíte si z benzínu, oprav, parkovného atd. uplatnit nárok na odpočet DPH.
Doporučil bych vám vzít všechny doklady, které máte nastřádané a poradit se s odborníkem (daňový nebo účetní poradce).
Děkuji za odpověď.
Ještě jedna otázečka.
Jako plátce DPH, který jeden na výdajový paušál u dani z příjmu, tak mohu si snížit DPH (rozdíl mezi vstupem a výstupem) u nákupů zboží a služeb pro svou podnikatelskou činnost (papíry, tonery, počítače, faktura za telefony atd...)?
Když nesmím využít paušál na auto, tak můžu využít jiné výdaje na auto a PHM?uji
Děkuji
Tak nejdřív daň z příjmů: když máte paušální výdaje (procento z příjmů) tak v tom jsou zahrnuty všechny výdaje a žádné další nelze zahrnout. Pokud chcete zahrnovat jiné výdaje tak musíte přejít na prokazování skutečných výdajů.
DPH: ano, můžete ... jenom musíte prokázat, že to je na vaši ekonomickou činnost :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 1. 2012 9:38
Dobrý den,
prosím o radu.
Jsem realitní makléř u největší RK v ČR (plátci DPH) a od 1. ledna jsem se stal taky plátce.
Přibližné náklady za měsíc - autem (napsaném na manželku r.v. 2004) projedu za 4000 Kč/měs, provolám za 1000 Kč, papíry tonery, služby České pošty... asi za taky 1000 Kč.
Co byste mi poradili, jak co nejvíce ušetřit? Můži využít paušál na auto (nebo psaní km), když používám paušál na výdaje u dani z příjmu?
Děkuji
Rafaja