Účetní a daňové odpisy

• (neregistrovaný)

25. 11. 2011 17:04

Dobrý den, prosím o radu jak účtovat odpisy, mám HIM v poř.ceně 209150,- Kč, udělala jsem si odpisový plán daňových odpisů.Stačí když na konci roku zaúčtuji jednou částkou roční oidpis?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 11. 2011 18:01

annonym (neregistrovaný)

Re: účetní a daňové odpisy
      Odpisový plán se týká ÚČETNÍCH odpisů. O těch účtujete. Daňové odpisy si nestanovíte v odp. plánu, ale uplatňujete je v souladu se ZDP. O rozdíl mezi daňovými odpisy a účetními zaútovanými na účtu 551 upravíte základ daně v daňovém přiznání.

• 25. 11. 2011 19:15

vilma (neregistrovaný)

takže jestliže mám roční odpis cca 7tisíc, měsíčně o něm nemusím účtovat ale dám jej na 551 až ve 12/2011

• 26. 11. 2011 12:40

annonym (neregistrovaný)

Účetní odpisy vyjadřují skutečnou míru opotřebení konkrétního DHM ve firmě. Jejich pomocí dosáhnete dobrého přehledu o skutečné výši majetku firmy. Metoda výpočtu účetních odpisů je závislá na potřebách firmy a je volitelná.
      Účetní odpisy většina firem počítá častěji než jedenkrát ročně (obvykle měsíčně). Pokud vy budete mít ve směrnici uvedeno, že ÚO budete účtovat až k 31.12., pak takto budete postupovat. Na konci roku však musíte dopočítat rozdíl účetních odpisů a odpisů daňových a do daňového přiznání uvést pouze výši povolených daňových odpisů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).